Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie sprawdzałam jeszcze tego przepisu ale ...

"Potrzebny silikon ze sklepu budowlanego - zwykły sanitarny. Tylko uważajcie, bo kiedyś próbowałam najtańszego, który w składzie ma kwaśny odczyn. Można się struć, bo zapach niedoniesienia i gdy się dotknie skóry powoduje podrażnienia. Dlatego kupiłam o jakieś 3 zł droższy bez kwaśnego odczynu (zapytajcie sprzedawcy, który to). Koszt 16 zł - w tubie do pistoletu. Silikon trzeba wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ja na tą tubę użyłam ok 0,5 kg.

Mieszać najlepiej w misce szklanej na początku jakimś patykiem. Potem można ręcznie (w rękawiczkach). Następnie wyjęłam z miski i podsypywałam mąką jak przy wyrabianiu ciasta. Powstaje ciasto, które musi odejść od ręki. Idealne do odbitek, ale i średnioskąplikowanych przedmiotów. Osobiście chciałam uzyskać formę o kształcie trójwymiarowego przedmiotu. Ciężko go wcisnąć w masę, dlatego rozwałkowywałam małe placki i odciętymi pasami ciasta obklejałam mój przedmiot w zaczynając od szczelin aż dobrze opatuliłam mój model. Zostawiłam na noc i rano wyjęłam model a z masy powstała idealna forma do odlewu gipsowego. Sztywna ale i elestyczna.

Czyli potrzebujemy: silikon sanitarny + mąka ziemniaczana 0,5 kg."

Źródło.http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=213660

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciekawy pomysł z tym ciastem. Ja będę próbował z żelem balistycznym . Test już wykonany na małym kamieniu. Odwzorowanie formy idealne. Odlew na cx5 też idealny. Teraz czekam na mróz bo zamierzam zrobić tło a nie zmieści mi się do lodówki

Opublikowano

Przepis działa. Wzięłam resztkę silikonu około połowę kartusza ( bezbarwny sanitarny), do tego ok 250 g skrobi ziemniaczanej. Dosypywanej stopniowo do uzyskania mieszanki nieklejącej się do rak. Mieszanie w rękawiczkach lateksowych nie jest łatwe, na koniec najlepiej je zdjąć i zagniatać dalej. UWAGA wydziela się nieprzyjemny zapach drażniący drogi oddechowe, więc całą operację najlepiej przeprowadzić na powietrzu nie nachylając się nad miską. Silikon zastyga po około 20 minutach, zdjęłam go z "modela" po około 2 godzinach. Kamień warto posmarować delikatnie tłuszczem ( rada z forum modelarskiego). Ja tego nie zrobiłam i w największych zakamarkach był mały problem z oddzieleniem silikonu od kamienia.

Po 24 godzinach forma jest elastyczna , niestety jeszcze kiepsko pachnie, czekam aż zapach się ulotni. Połowa kartusza wystarczyła na oblepienie kamienia wysokości 23 cm i podobnej szerokości.Koszt kartusza silikonu 8 zł skrobia 0,5 kg 1,99 zł.

W sklepie nie było ceresitu. Przeryłam półki i znalazłam to http://www.atlas.com.pl/pl/produkty/grupa/148/17/91/300/ATLAS_MONTER_T-5 p_300_20120427_144049.png

Przemiły sprzedawca przyniósł kartę produktu i atest PZH http://baza.atlas.com.pl/pliki/pl_3572_20130904_113659.pdf

Wygląda na odpowiednik CX 5.

5 kg. opakowanie kosztuje około 25 zł. Jeszcze nie testowałam.

Model po oklejeniu masą silikonową.

post-15314-14695719113172_thumb.jpg

post-15314-14695719114377_thumb.jpg

• Dziękuję 3
Opublikowano

Na ostatnim zdjęciu gotowe moduły pomalowane czarna farbą dekoral do zabawek ( nie należy jej mieszać przed malowaniem i nakładać małym pędzelkiem do farbek dziecięcych). Wyglądało to tak:

post-15314-14695719193023_thumb.jpg

post-15314-14695719197103_thumb.jpg

post-15314-14695719200785_thumb.jpg

post-15314-14695719205032_thumb.jpg

post-15314-14695719208673_thumb.jpg

post-15314-14695719212109_thumb.jpg

post-15314-1469571921501_thumb.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wyszło świetnie. Wygląda na to że twój sposób jest równie skuteczny,a wiele tańszy.:) jedynie pomalowane mi się niezbyt podobają, ale to już indywidualna kwestia.

Wysyłane z mojego GT-P1000 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Dzięki. Gdyby nie ten temat to bym się wcale do tego nie zabrała.

Byłam sceptyczna w kwestii malowania. Zdecydowałam się pomalować, ponieważ nie wiem co zawierał silikon i co mogłoby przedostać się do wody. Atlas ma kolor cementu ( zdjęcia tego nie oddają), po pomalowaniu przypomina granit mam nadzieję, że szybko zarośnie glonem.

Postaram się zrobić fotki w akwa.