Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wydaje mi się, że można posłużyć się tu obliczeniami średniej ważonej. Tzn:

5ml * 6pH + 5ml * XpH / 10ml i to równa się 8pH. By uzyskać 10ml cieczy o wartości 8pH należy zmieszać 5ml cieczy o wartości 6pH i 5ml cieczy o wartości 10pH.

Pewności nie mam ale postawił bym na to z 5 dych, że tak nie można.

pH = -log10[H+]

Wartość pH to ujemny logarytm dziesiętny z aktywności jonów wodorowych. Istotne zatem jest stężenie jonów wodorowych [H+]. Jednostka- mol/dm3. Dla przykładu- wartość pH = 2 oznacza, że dm3 znajduje się 10^-2 moli jonów H+.

Zupełnie na czuja (i pewnie całkowicie nie prawidłowo) policzyłem:

log10[10^-5]-log10[10^-x]=log10[10^-8]

i wyszło mi o dziwo 13... Co zgadza się z ph cementu oscylującym pomiedzy 13, a 14...

Chemię miałem tylko przez 2 lata w podstawówce 20 lat temu więc pamiętam prawie zero.

Opublikowano

Chemię miałem tylko przez 2 lata w podstawówce 20 lat temu więc pamiętam prawie zero.

Tylko podziwiać jak takie zagadnienia mieliście w podstawówce... ale kombinuję i nie mogę dojść skąd 13.

z zapisanego równania wynika: -5 - (-x) = -8 => x = -3

Opublikowano
Tylko podziwiać jak takie zagadnienia mieliście w podstawówce... ale kombinuję i nie mogę dojść skąd 13.

z zapisanego równania wynika: -5 - (-x) = -8 => x = -3

A no widzisz... walnąłem sie w znaku :D

Z reszta nie mam pojecia czy takie logarytmy trzeba by dodac czy odjąć (zakladajac ze to w ogole ma sens) wiec moze przypadkiem dobrze zrobiłem :)

A takich rzeczy nie miałem w podstawówce... Po prostu wygoglałem i zrobiłem na czuja wzór :)

Opublikowano

Co prawda i matematykę i chemię miałem dawno i trudno mi jest ugryźć to zadanie, ale jestem pewien, że popełniacie błąd w kolejności działań. Wykonując dodawanie i odejmowanie na potęgach, najpierw podnosicie liczy do potęgi a potem je dodajecie lub odejmujecie.

przykład: 2^2 - 2^3 =/= 2^1, i logarytm naturalny w podstawie niczego tu nie zmienia

Opublikowano
Co prawda i matematykę i chemię miałem dawno i trudno mi jest ugryźć to zadanie, ale jestem pewien, że popełniacie błąd w kolejności działań. Wykonując dodawanie i odejmowanie na potęgach, najpierw podnosicie liczy do potęgi a potem je dodajecie lub odejmujecie.

przykład: 2^2 - 2^3 =/= 2^1, i logarytm naturalny w podstawie niczego tu nie zmienia

Tylko ze to nie ja liczyłem tylko kalkulator. Jak się liczy logarytmy na piechotę totalnie nie pamiętam. :confused:

Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Mi łatwiej jest posłużyć się excellem ;) =LOG(liczba;podstawa) logarytm naturalny to logarytm o podstawie 10, więc można pominąć podstawę w powyższej funkcji. Wracając do naszego przykładu

pH=6 -> 10^-6=0,000001 -> -log 0,000001=6 i to udowadnia definicję pH.

Domyślam się, że to najłatwiejsza część tych obliczeń. To 0,00001 to stężenie jonów wodorowych.

Dalsze obliczenia opierałbym o mieszanie dwóch roztworów jeden o stężeniu pH6 a drugi X, więc w grę wchodziłby dodawanie, ale w jakiś sposób trzeba uwzględnić wielkość próbek by to miało sens.

Opublikowano
Sugeruje poprawic link do sklepu na stronie: :)

http://www.americansilicone.pl/gdzie-kupic/

Czy macie jakis wykresy pokazujace zaleznosci temperatury do czasu wiazania oraz ilosci aktywatora do czasu wiazania ?

Skad te pytania?

W lecie odlew kamienia to jest moment. Głazy sa tak gorace, ze forma jest gotowa w godzine lub szybciej. Natomiast teraz były by to pewnie całe dnie. A przeciez nie bede targac 100kg kamienia aby zrobic formę w lepszych warunkach temperaturowych.

W zimie wieksza ilosc aktywatora mogła by to ułatwić, a w lecie mozna by dodac mniej....

Generalnie ilośc aktywatora nie jest głównym czynnikiem przyspieszającym wiązanie. Wpływa ale nieznacznie. Rodzaje aktywatora są trzy: Szybki, Średni i Średni II ( na pory ciepłe i zimne - aby zachowac ten sam czas "lejności" ) , na czas sieciowania wpływa także wilgotność i oczywiście temperatura pracy. Optymalna temp. to 16-25'C, im wyższa tym wiązanie nastepuje szybciej - w odlewnictwie nie powinno się maksymalnie skracać czasu wiązania ponieważ krótki czas nie pozwoli na oblanie przedmiotu ( silikon zastygnie zanim go całego nalożymy ) - chyba że mamy wiele lat wprawy, aby zdążyć przed zasieciowaniem bazy silikonowej. - mówimy o silikonach kondensacyjnych. W silikona addytywnych nie można skrócić czasu wiązania. Czasy wiązania są także zależne od twardości silikonu.

Opublikowano
Skały(4szt)umieściłem w 30l beczce i zalałem je wodą ph 7.5 ,po 48 godzinach woda ma ph 8.5.Dam znać po tygodniu.

Witam, woda w beczce po tygodniu ma ph 8,5.Zostawiłem jeden moduł bez namoczenia i po tygodniu widoczne są małe pęknięcia, natomiast kamyki z wody są ciemniejsze i z nimi wszystko ok. Zdjęcie słabe, przedstawia moduł 30cm,17cm w realu wyszły super.

post-12774-14695713805557_thumb.jpg