Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rzuciła mi sie w oczy jedna rzecz. Wasze rady odnoszą się do cementu. A nie wiem czy zwróciliście uwage ale odlew robie nie z cementu tylko z ceresitu CX-5. Tutaj czas życia mieszanki jest max 4 minuty od zakonczenia mieszania. Twardnienie tez jest szybsze. Bede msuial przeczytac za godzinke opis czy tam jest coś o tym ze zachowuje sie tak samo jak cement. Byc moze jedyna różnica to czas wiązania :)

Opublikowano

A widzisz. W poście nr 50 pisałeś o cemencie portlandzkim szukając porównania do ceresitu. Moja nieuwaga. Na opakowaniu kleju powinna być instrukcja jak stosować i jak wiąże ale wątpię aby podał po jakim czasie uzyskuje maksymalną moc i w jakich warunkach.

Opublikowano

Ceresit CX-5 to jest cement montażowy. Proporcja mieszanki jest tak dobrana, że żadna pielęgnacja wilgotnościowa nie jest potrzebna. W przeciwieństwie do mieszanki przygotowanej na bazie cementu np. portlandzkiego. Skurcz jest zerowy (proces hydratacji przebiega zupełnie inaczej), a czasy wiązania znacznie szybsze.

Opublikowano

Luuuudzieeee.... :) :)

Ja nie mam z budownictwem nic wspólnego. Powiedzcie mi po prostu czy powinienem wrzucać odlew z CX-5 do wody czy nie :D

Pomijam oczywiście konieczność moczenia w celu zmniejszenia alkaliczności.

Opublikowano

Jeśli dobrze pamiętam to z CX5 miałem do czynienia w przypadku uzupełniania prześwitów pomiędzy elementami kotwionymi a podłożem (tzw. podlewki). Po zalaniu nie był poddawany żadnej pielęgnacji. Z tego co pamiętam to masa charakteryzuje się niskim skurczem podczas wiązania pewnie ma to związek z tym że stosuje się go przeważnie w konsystencji płynnej z dużą ilością wody zarobowej no i pewnie sporo w tym chemii (dodatki). Więc myślę że moczenie będzie zasadne tylko w kwestii obniżenia alkaliczności.

Tak na szybko katra techniczna produktu http://www.ceresit.pl/download/files/karty_techniczne/pl_3021_20120621_123052.pdf

w rubryce "Skurcz" podano "Brak skurczu"

Opublikowano

Witam.CX5 stosowałem 2 razy.Pierwszy i drugi raz do budowy tła.W akwarium 300L, tuż po zalaniu, jak i do dziś PH nie wzrosło.W kotniku 112L też nie zauważyłem wzrostu alkaiczności.Rok temu zrobiłem test,a mianowicie kamień pokryłem CX5 i zostawiłem go na podwórku.Dziś po oględzinach, zaprawa jest twarda, nie ma odprysków,wygląda jakbym ją dopiero położył.Wnioski:CX5 nie potrzebuje żadnych zabiegów po obróbce.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tomeeek... Dzisiaj ładuje odlew do wody i sprawdzam. Jak mi sie to potwierdzi to będę bardzo zadowoloną osobą :D Ciągle miałem przed oczyma 2 mc czekania na każdy odlew...

Opublikowano

Niestety teza tomaszr2005 jest fałszywa. Jakieś 8h po włozeniu odlewu do wody odczyn z pH8 doszedł do 9.5. Niestetu tutaj kończy sie skala dla mojego testu.

Ma ktos jakis dobry sposób ja przy pomocy testu 4.5-9pH zmierzyć płyn o odczynie (prawdopodobnie) bardziej alkalicznym niż 9?

Pewnie trzeba by cos rozwodnic lub wymieszać z jakims kwasem, a potem pomnożyć. Ale nie wiem co z czym i w jakich proporcjach...