Slawek-meszek Opublikowano 17 Lutego 2013 #1 Opublikowano 17 Lutego 2013 Ostatnimi czasu woda u mnie strasznie się "zepsuła". Bardzo czuć chlor i stąd mój post. Jestem świadom ze w tej wodzie zapewne zostal podniesiony nie tylko chlor ale i inne związki. I stąd moje pytanie, jakich używacie uzdatniaczy wody?. Lub jakie polecacie z własnego doświadczenia? Pozdrawiam
tombud Opublikowano 17 Lutego 2013 #2 Opublikowano 17 Lutego 2013 Ja używałem Seachem Prime . Jest bardzo wydajny 5 ml na 200 l wody. Cenowo wychodzi bardzo korzystnie. 100 ml kosztuje 27 zł i starcza na 4000 l wody. Są też większe pojemności. Firma też chyba nie byle jaka. Tu masz opis: http://www.aquariumsklep.pl/uzdatniacz-wody-seachem-prime-100-ml-p3728.html
eljot Opublikowano 17 Lutego 2013 #3 Opublikowano 17 Lutego 2013 Ja używałem aqua safe tetry, ale po zamontowaniu narurowca z wkładem węglowym na wejściu do baterii zlewozmywaka, nie stosuję żadnych.
Slawek-meszek Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor #4 Opublikowano 17 Lutego 2013 Darek czyli uważasz ze węgiel wystarczy w takim przypadku jak mój?? Czy stosować jeszcze coś?? Właśnie wczoraj zamontowałem korpus z węglem do podmian, ale dalej mnie meczy coś do uzdatniania. Do tej pory mam węgiel w kubełku.
eljot Opublikowano 17 Lutego 2013 #5 Opublikowano 17 Lutego 2013 Jak masz obawy to dolej jakiegoś dla świętego spokoju (u mnie woda chlorem nie śmierdzi). 1
Slawek-meszek Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor #6 Opublikowano 17 Lutego 2013 U mnie do dwóch, trzech tygodni nic nie było, a teraz nie idzie wejść do łazienki jak wodę puścisz do wanny. I stąd moje pytanie na temat uzdatniacza. A opinie są rożne np takie jak Ty czy inne np jbl biotopol czy sachem prime, azoo guard. A post możne pomoże innym hodowcą. 1
stan Opublikowano 20 Lutego 2013 #7 Opublikowano 20 Lutego 2013 Ja używam azoo aquaguard i jestem z niego zadowolony jakość i cena( zastosowanie 10ml na 100l wody / cena około 30 zł za 500ml) . Po zastosowaniu w/w środka zapach chloru z wody od razu znika. Woda od razu nadaje się do podmiany w akwarium. 1
krzysiekkk Opublikowano 25 Lutego 2013 #8 Opublikowano 25 Lutego 2013 Ja uzywam http://www.aqua-art.pl/pl/katalog-produktow/details/7/33/1 i nie narzekam. 20zl za 500ml i starcza na 2000l
lufa555 Opublikowano 25 Lutego 2013 #9 Opublikowano 25 Lutego 2013 Rozśmieszyła mnie ta reklama aqua artu. Piszą, że środek do uzdatniania wody ale najlepiej stosować z całą linią ich produktów. Zaraz polecę po potas i makro bo w Malawi do deficytowe produkty i kamienie jakoś rosnąć nie chcą. Ja używałem Aqua Safe Tetry i też mogę powiedzieć, że ok, tylko dawkowanie 10ml\20l wody trochę nieekonomiczne.
slawek gorol Opublikowano 25 Lutego 2013 #10 Opublikowano 25 Lutego 2013 Każdy jeden uzdatniacz będzie dobry. Zadaniem uzdatniacza jest wytrącenie a następnie związanie szkodliwych związków do nieszkodliwych kationów/anionów, oraz wytrącenie chloru. To wsio jeden czort 1
Rekomendowane odpowiedzi