Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
. Nie wiem jak u innych, ale u mnie drży wąż z wychodzącą wodą.

...skoro drży wąż z wychodzącą wodą to nie robi tego sam z siebie. Coś przenosi drgania z kubełka na węża. Wymieniłeś wirnik i niewiele to daje . Jak dla mnie wniosek jest jeden..wirnik nie siedzi dobrze w swoich gniazdach i być może wyrobione są powierzchnie w których pracuje ( luzy) a to oznacza ,że głowica do wymiany.

Ale jest jeszcze jedna sprawa..Nie wiemy tak naprawdę jak Ty to odbierasz bo może to są normalne jego odgłosy w co tak naprawdę wątpię bo koledzy tutaj wypowiadali się ,że u nich nic nie słychać .Kubełek z tego co piszesz swoje przeszedł....Nie twierdzę ,że to na pewno głowica ale jest to bardzo wysoce prawdopodobne.

Opublikowano

U mnie coś tam słychać, ale nie ma tragedii, chodzi ciszej niż lodówka jak się załączy, w każdym razie mi to nie przeszkadza ;) co nie zmienia faktu, że żadnych drgań nie ma więc przychylałbym się do tego, co napisał Andrzej, raczej będziesz musiał poszukać głowicy w takim wypadku...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kończąc mój wątek. Zakupiłem filtr Eheim 2215, nowy. Początkowo pracował równo głośno co JBL, było to spowodowane draniami wypływającej wody z filtra. Drgania przenosiły się na szafkę, stąd ten odgłos. Filtr po tygodniu się uspokoił. Jest słyszalny, ale trzeba się wsłuchać.

Każda pompa ma drgania, wytaczaczy przytrzymać wężyk, coby poczuć.

Co do JBL i porównania tego filtra z EHEim clasic to troszkę szok. Eheim jest droższy a prostszy, trudniej go "odpalić", ma mniejsze złoża. Wydaje mi się, że pomimo tego to był bardzo dobry zakup i na pewno bym go powtórzył. U mnie Eheim jest zdecydowanie cichszy od JBL, bardziej stabilny. Po odłączeniu zasilania nie wycieka z niego woda, co w przypadku mojego JBL się zdarzało.

Nie ma filtrów bezgłośnych. Trzeba jednak tutaj zaznaczyć, że JBL 1501 moc ma większą niż eheim 2215.

Tyle. Mam nadzieję, że komuś mój opis się przyda.

• 2 lata później...
Opublikowano

@Rafał111 jeśli to kilkudniowy filtr to daj mu czas aż się odpowietrzy...

Przed uruchomieniem zalałeś go wodą do pełna?

W czasie pracy kołysałeś nim na boki żeby pozbyć się z niego reszty powietrza?

A może puszcza gdzieś lewe powietrze np przy połączeniu węża z kolankiem bo jeśli dobrze widzę to połączenie węża z kolankiem z kubełka masz owinięte taśmą izolacyjną?

Musisz posprawdzać te opcje sam bo trudno coś doradzić...

Ps.Link nie działa.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tez mam jbl e1501 i jestem z niego bardzo zadowolony, ten filtr nie ma prawa glosno chodzic, jest tam jeszcze przycisk start który pomaga w odpowietrzaniu.

Moj kolega ostatnio tez kupil nowy jbl e1501 buczal i woda leciala ciurkiem, nawet zmiana uszczelki nie pomogla

Jak widac czasem trafiaja się trefne sztuki