Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobnie jak nabe uważam, że źle ułożyła się uszczelka górnego kosza (tego na samej górze) lub ewentualnie rura ssąca łapie powietrze nad taflą wody. Rozłożyć, sprawdzić, przesmarować i złożyć ;)

Pzdr.

• 1 rok później...
Opublikowano

Zakupiłem używany filtr JBL. Jest to 3 letnie urządzenie. Pierwszą rzeczą jaką do niego dokupiłem była podkładka głowicy bezuszczelkowa. Filtr działa, nie przecieka ale buczy jednostajnie jakby transformator pracował lub inaczej przypomina dzwięk lini wysokiego napięcia.Z zamkniętej szafki wyraźnie go słychać. Chciałbym coś z tym zrobić. Nie wiem jednak jak się do tego zabrać. Może jest gdzieś nieszczelny?

Poczytałem trochę, być może jest to wirnik, ale nie jestem tego pewien. Biorę pod uwagę jeszcze jakiś problem z głowicą, czy jest to możliwe? Być może miał ktoś podobne problemy z tymi filtrami?

Filtr wydaje mi się, że jest odpowietrzony. Dźwięk jest jednostajny, nie idą żadne bomble powietrza. Wirnik oczyściłem, przesmarowałem wazeliną. Filtr pracuje od 3 dni.

Opublikowano

Jeśli byłby nieszczelny to by Ci przeciekał, a nie buczał ;) Masz coś pod tym filtrem? Bo może to być wirnik, może głowica, a może też wystarczy postawić go na czymś takim jak styropian albo mata pod panele i wtedy te drgania nie będą się tak przenosiły ;)

Opublikowano

i guzik, że tak powiem. Zmieniłem wirnik. Pracuje jak pracował. Z szafki słychać jak pracuje. Jednostajne buczenie, jak w stary jakiś PC z popsutym wiatrakiem by chodził.

I co dalej? :-) głowica? Da się jakąś rozebrać? może jakąś uszczelkę trzeba zmienić?

ehhh...zachciało mi się.

Opublikowano

A ile Cię ta używka kosztowała ? Nie lepieiej było dołożyć do nowego, dlaczego ktoś go sprzedał ? Mój chodzi tak cicho że po fali wiem że działa.

Opublikowano

Raczej narzekać nie mogę bo zapłaciłem za komplet 450 PLN, filtr, akwa 240l, pokrywa, nowe świetlówki, napowietrzacz, grzłka. Powiedzmy, że 120 PLN wyszło za filtr, ale co z tego :-).

-- dołączony post:

Znalazłem chyba problem. Buczenie wynika z przylegania rury wyprowadzającej wode z filtra do akwarium. Po odsunięciu rury od szafki, zdjęciu deszczowni problem buczenia stał się znośny. Słychać jednak pracę filtra. Nie jest na pewno bezgłośny.

Opublikowano
Znalazłem chyba problem. Buczenie wynika z przylegania rury wyprowadzającej wode z filtra do akwarium. Po odsunięciu rury od szafki, zdjęciu deszczowni problem buczenia stał się znośny. Słychać jednak pracę filtra. Nie jest na pewno bezgłośny.

Czy przypadkiem nie masz tradycyjnej pokrywy?Bo jeżeli tak to wystarczy że rura doprowadzająca lub odprowadzająca wodę(ogólnie ta która ma pewne drgania) dotyka tej pokrywy a drgania rozchodzą się po niej co powoduje dość mocne buczenie.Sprawdzić to możesz łatwo, podnosząc pokrywę na tyle aby plastikowe końcówki z filtra jej nie dotykały.Miałem podobny problem ale z innym filtrem.

Opublikowano

Mam tradycyjną pokrywę, ale to nie od pokrywy w moim przypadku. Nie wiem jak u innych, ale u mnie drży wąż z wychodzącą wodą. Styka się z szafką i stąd ten dzwięk. Obłożyłem wąż gąbką, jest trochę lepiej. Może da się jakoś te drania zredukować jeszcze bardziej??

Jak jest w Waszych filtrach? Może jakąś jeszcze uszczelkę wymienić albo cóś? ;-)