Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zastanawiam się na falownikiem jvp 102 lub 202. Ten pierwszy łatwiej ukryć i jak poczytałem w innych postach wybór zależy od wielu czynników. Akwa to typowa 450 L (150x50x60wys). W akwa mam już aquael circulator 2000 jako machanik i strumień wody jest skierowany na taflę, podobnie jak wylot z kubełka (fluval 304). Widzę jednak, że ze względu na skały przepływ jest rozbity co mnie nie dziwi i choć większość zanieczyszczeń gromadzi się po lewej stronie przy mechaniku to przeszkadzają te kupska na pierwszej linii w akwa choć nie ma ich masakrycznie dużo (rybki 2 dobę u mnie mieszkają dopiero). Zastanawiam się czy przy takim układzie skał u mnie https://plus.google.com/photos/104824329083400560886/albums/5843635135365554945 nie dołożyć po lewej stronie jvp 102 i skierować go na dno - byłby na wyskości tego plastiku zakrywjącego gąbkę od mechaniora. JVP 202 będzie chyba ciężko wsadzić.

ewentualnie rozważam 2x102 gdzie jeden byłby po lewej stronie, a drugi po prawej z puszczeniem go na szybę. Generalnie to chciałbym je włączać okazjonalnie, a nie żeby non stop kotłowały wodę bo raczej przepływ ogólny jest ok. Jakby się za dużo nagromadziło to bym ten syf przepchnął dalej. Cenowo czy kupię kupię 2x102 czy 1x202 to jakieś 20 zł różniczy. A może 2x102 po lewej stronie bo chyba łatwiej będzie ułożyć dwa osobne wiatraki chyba, że sensownie da się ułożyć 202 tak w pionie, żeby wirniki były jeden nad drugim... Jakieś sugestie do tego przypadku?

Opublikowano

moja rada mniej kamieni więcej przestrzeni, a jak już to na taki litraż 2x JVP 101 o przepływie 3000l/h załatwi sprawę zamontuj jednego z przodu i drugiego z tyłu wylotami tak by ruch wody był zachowany na okrągło, powodzenia!!!

Opublikowano

Tłem i taką ilością kamieni zabrałeś rybom 1/3 baniaka. Jak ryby małe to w te szczelinki się wcisną, jak podrosną to będziesz miał tylko kłopot w narybkiem. Pomyśl nad zmianą wystroju, bo przy tym ustawieniu - cyrkulatory włączane "okazjonalnie" - tylko przeniosą ci śmietnik z miejsca na miejsce.

Opublikowano

Hej,

Dzięki. Sądziłem, że właśnie spora ilość dziupli je zadowoli choć chyba faktycznie trochę za dużo. to moje 4 podejście do wystroju:) Jakieś sugestie, które, które byście wywalili? Na pewno to co na środku musze zostawić by zasłonić łączenie tła.

Opublikowano

Zostawiłbym te największe i ułożył tak aby opierając się o siebie tworzyły kilka większych grot, a nie mnóstwo drobnych. Ważne podczas układania jest to, aby uwzględnić swobodną cyrkulację wody między kamieniami (nie może to być jednolity mur :))

Kombinuj :)

Opublikowano

W albumie dodałem zdjęcie po zmianach. Takie płaskie płyty ciężko ustawić w coś ciekawego, ale sądzę że jest znaczenie więcej miejsca niż było...