Skocz do zawartości

Od paletek do Malawi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was serdecznie.

Po kilku letniej przygodnie z paletkami, mam ochotę coś zmienić i jako że od dawna podobają mi się zbiorniki Malawi to myślę czy nie pójść w tą stronę.

Jest jednak dość istotny kłopot, a mianowicie woda... Mam w akwarium automatyczną podmianę wody, filtrowaną po przez dwa korpusy na rurowe. Kłopot taki, iż wodę w kranie mam zupełnie nie Malawijską, a mianowicie Ph 6.2, KH 0 i GH 4, czy jest szansa, że świr, skałki oraz inne dodatki utrzymały zasadowość wody ? Wolę wiedzieć za wcześniej, niż za późno.

Będę wdzięczna za sugestie i rady.

Opublikowano

Woda niestety jest zbyt miękka i kwaśna na Malawi.

Możesz rozpatrzyć dodawania specjalnych soli i sody aby zatwardzić wodę.

Odpowiednie skały i żwir koralowy trochę podniosą parametry ale wątpię czy wystarczająco. Będą duże wahania przy podmianach.

Masz świetną wodę na wiele biotopów. Może pomyślisz jednak nad czymś innym?

Opublikowano
Może pomyślisz jednak nad czymś innym?

dlaczego zniechęcasz do tego biotopu?...

jest wiele sposobów na poprawę parametrów wody...

i nie są to jakieś mega kosmiczne doświadczenia laboratoryjne...

xlady78;jeżeli chcesz hodować pyszczaki i ,,cieszyć oko,, to jak najbardziej,wiele osób nie ma idealnej kranówy i daje radę.Pozdro.;)

Opublikowano

A czemu zniechęcasz? Xlady78 ma świetną wodę dla ryb jej wymagających. Dla roślinniaka wprost wymarzona.

Może oczywiście dostosować parametry do Malawi ale cyt: "Mam w akwarium automatyczną podmianę wody, filtrowaną po przez dwa korpusy na rurowe" znacznie utrudni sprawę

Opublikowano

Roślinniak na pewno nie, przerabiałam ten temat i więcej do niego nie wrócę.

Zastosowanie filtracji na rurowej nie stanowi raczej kłopotu, można przecież zastosować jako wkład gryz koralowy w obydwóch korpusach żeby podnieść PH. soda, czy aquadur pomogą pytanie na jak długo, bo właśnie wahań się obawiam. Baniak niemal idealny do Malawi tylko ta woda :( Pomyśleć tylko, że tak wiele osób narzeka na zbyt twarda wodę, a ja proszę, wolałabym bardziej zasadową ale niestety. Nawet z krewetkami miałam kłopot, bo wylinkę z trudem przechodziły, a grys w filtrze średnio pomagał.

Opublikowano
[ciach] Nawet z krewetkami miałam kłopot, bo wylinkę z trudem przechodziły, a grys w filtrze średnio pomagał.

No właśnie tego się obawiam

Może spróbuj w jakimś mniejszym zbiorniku poprawić trochę wodę?

Zobaczysz co z tego będzie. Grys trochę stabilizuje ale na wiele nie licz.

Zostaje Ci tylko soda i sole ale to trudne przy automatycznej podmianie.

Będziesz musiał ciągle sprawdzać parametry a to trochę uciążliwe

Opublikowano

Przez rok czasu w małym 200l zbiorniku próbowałam moim pielęgnicom elliota zapewnić odpowiednie warunki na poziomie chociażby Ph 7.5 i niestety gryz nie pomógł. Trzeba jednak pamiętać, ze do mojego litrażu będę potrzebować pewnie parędziesiąt kilo jakichś piaskowców albo wapieni do tego ponad 100kilo piasku albo grysu więc przy tej ilości "zatwardzaczy" może jednak się uda podbić parametry ? Są jakieś mineralizujące wkłady do RO, więc może jak się tego użyje do normalnej kranówki, to coś tam zadziała.

Usiłuję znaleźć rozwiązanie, jak się nie uda, to zostanie w głowie pomysł z pawiookimi lub nadal palety aczkolwiek mam ich dość :>

Opublikowano

Podbiją ale na wiele nie licz. Z solami,sodą dasz radę ale BEZ automatycznej podmiany. Wtedy to ma sens

Opublikowano

Wiesz na pewno na czym polega automatyczna podmiana w moim baniaku bo strasznie to akcentujesz, a ja nie widzę w tym żadnego problemu.

Opublikowano

Rozumiem to tak, że albo masz stałą podmianę wody w pewnej ilości albo masz automat/zawór którym spuszczasz lub dopuszczasz wody.

Problem widzę w tym, że i w jednym i w drugim przypadku woda do akwarium będzie trafiała miękka powodując zmianę parametrów.

Jakbyś wymieniał wodę przysłowiowym wiaderkiem to po prostu dolewasz zawsze spreparowaną wodę do odpowiedniego poziomu.

Jak chcesz to zrobić w Twoim przypadku ?

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.