Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żeby się nie powtarzać ale temat wyłączania mechanika na noc już był omawiany:

http://forum.klub-malawi.pl/mechanik-wylaczany-noc-t19906.html

pablojogi- myślenie z założenia nie jest głupie ;), a ja tak robiłem i wiem jak było. Mechanik to nie wszystko, ważna jest cała cyrkulacja, a podstawę do tego tworzy odpowiednie ustawienie skał i wylot z biologa, który zawsze działa.

Opublikowano
Żeby się nie powtarzać ale temat wyłączania mechanika na noc już był omawiany:

http://forum.klub-malawi.pl/mechanik-wylaczany-noc-t19906.html

pablojogi- myślenie z założenia nie jest głupie ;), a ja tak robiłem i wiem jak było. Mechanik to nie wszystko, ważna jest cała cyrkulacja, a podstawę do tego tworzy odpowiednie ustawienie skał i wylot z biologa, który zawsze działa.

Zgadza się ale mechanik jeżeli nocą nie chodzi to syf opada a nie trzyma się gąbki przecież to normalne więc o czym tutaj więcej pisać?????

• Dziękuję 1
Opublikowano

Filtr wewnętrzny jest przystosowany do pracy ciągłej, więc po co go wyłączać.

Jak chcesz mieć ciszę to wywal tą rurkę co zasysa powietrze i robi bąbelki.

Woda się natlenia przez ruch i dobrze jak wylot tak ustawisz żeby falował taflą wody)

Bąbelki nie natleniają wody, robią tylko hałas, i sprawiają że w wodzie pływają pęcherzyki powietrza.

Zgadzam się z pablo po wyłączeniu mechanika część zassanego ''szlamu'' trafia dalej do wody i z rana od nowa filtr je musi pozbierać.

Opublikowano
Mały błąd - natleniają.

Ja gdzieś na forum czytałem że nie natleniają. Że to pozostałość z mało wydajnych filtrów.

Oczywiście lecące bąbelki wymuszają jakiś tam ruch wody lekko napowietrzając ją.

Opublikowano
jeżeli nocą nie chodzi to syf opada a nie trzyma się gąbki przecież to normalne
więc błąd bo nie opada w tych pozycjach które podałem. Aquel z zastosowaniem kosza oraz Weipro, dlatego te konkretne modele poleciłem i dlatego napisałem, że w zwykłych opada a nawet wiruje po całym zbiorniku.
Opublikowano
Ja gdzieś na forum czytałem że nie natleniają
Wymiana gazowa zachodzi na styku woda powietrze, bez znaczenia czy to tafla wody, czy powierzchnia bąbla. Chyba się powtarzam ;)
Opublikowano

Wnioskuję z tego, że bąbelki nie są potrzebne wystarczy zrobić efekt fali na powierzchni wody i nie trzeba dodatkowo natleniać wody? Nawet, jeżeli akwarium jest przykryte pokrywą. Ja zawszę myślałem, że natlenienie wody poprzez bąbelki jest absolutnie konieczne i ma kolosalne znaczenie.

Opublikowano

Oczywiście , że wystarczające jest falowanie powierzchni wody ażeby natlenić wodę w akwarium. Ale samo tzw. puszczanie bąbelków ma też za zadanie rozbijanie filmu bakteryjnego na powierzchni ponieważ nie zawsze samo falowanie pomaga w rozbijaniu filmu. Oczywiście jeżeli komuś film baketryjny ni e przeszkadza to jakiekolwiek działania prewencyjne nie są potrzebne.