Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po przerwie.

Nie założyłem jeszcze biotopu Malawi z racji, że narodził mi się pierworodny i czasu brak. Jednak następny tydzień będę chciał poświęcić akwarium.

Pytanie moje tyczy schronień i kryjówek do obsady w 240l:

1+3 saulosi

1+3 maingano

1+3 yellow? ( jeszcze nie wiem czy nie zostanę przy 2 gatunkach ).

Kryjówki to typowe groty z kamieni? Czy wystarczy, że dam trochę większych kamieni, za którymi mogłyby się schować ryby?

Może to i głupie pytanie ale jakbym miał zrobić z 8 grot to ile kamienia pójdzie a nie chce zagracić akwarium.

Często gęsto widzę akwaria Malawi, w których nie ma grot a jedynie kamienie to leżące to stojące.

No i tak aby nie zakładać osobnego teamtu: jakiej frakcji piach? 1-1.5mm?

Opublikowano

Ja bym zrobił kilka kryjówek - groty, nie kupki kamieni.

Sam popełniłem ten błąd, że mam mało kryjówek i do tego ciasnych. Efekt jest taki, że młode świetnie kryją się w zakamarkach i dochowałem się licznego narybku. Natomiast dorosłe są szczute do tragicznego końca, bo nie mają gdzie się schować.

Mam piasek 1-1,5. Rybki pracowicie przesypują go z miejsca na miejsce.

Opublikowano

mozesz smialo ustawic wieksze kamienie i troche mniejszych, ryby zrobia sobie same swoje groty,ja mam praktycznie same duze skaly niektore oparte o siebie.

Ryby kopia pod kamieniami i tam sie chowia.

Budowanie jakis "domkow" moim zdaniem nie ma sensu

Opublikowano
Ryby kopia pod kamieniami i tam sie chowia.

Jak są tylko duże kamienie, poprawnie ułożone na styro, to dorosła ryba nie ma prawa wykopać sobie pod nim kryjówki, chyba że kamień ma naprawdę specyficzny kształt.

Opublikowano

Zawsze mam jeden gatunek w akwarium ale wydaje mi się że nie musisz specjalnie budować kryjówek, masz tylko 3 samce i to każdy innego gatunku.

A budowanie kryjówek jest przydatne tylko dla narybku, dorosłe ryby wybierają rewiry inaczej niż każdy z nas sobie poukłada ( ta grota dla ciebie ta dla ciebie ).

Opublikowano

Budowanie kryjówek to dwie strony medalu. Po pierwsze nie jest to obecnie popularne bo jest jakby tego nie oglądać sztuczne i ma mniejsze walory ozdobne. Nigdy w akwariach nie dominowała u mnie zasada dekoracyjności i zawsze miałem wystój robiony pod samopoczucie ryb. Obecny baniakj est pierwszym w którym aspekt dekoracyjności jest priorytetem. Drugą stroną medalu jest samopoczucie ryb. Tutaj nikt mnie nie przekona, że kilka dużych kamieni to to samo co choćby dziesiątki szczelin w popularnych kiedyś półkach skalnych. Mniejsze i słabsze sztuki, osobniki pobite czy inkubujące samice w zbiornikach z półkami skalnymi w znaczącej części nie miały problemów z przeżyciem w "gołym baniaku" są generalnie dożynane przez silniejsze ryby. Dlatego też przynajmniej w początkowej fazie docierania się baniaka warto stworzyć jakieś bardziej skomplikowane konstrukcje skalne. W przypadku twoich ryb ryzyko jest oczywiście mniejsze bo masz tylko jednego terytorialistę i dobrze bardzo małe grupki ryb ale taki maingano czy saulsoi na pewno lepiej się czuje gdy ma ogon w szczelinie skalnej.

Opublikowano

Jak mam rozumieć, kryjówki są dla samców, które mogą być napiętnowane przez inne samce? A co z samicami? Dla nich kryjówek się nie robi?

Pytanie może i banalne ale wolałbym wiedzieć jak zachowują się te ryby, i które potrzebują schronów a które nie aby nie przemeblowywać akwarium już zarybionego.

Żeby nie pisać drugiego postu:

teraz mam filtr wewnętrzny Eheim Aquaball 180, moc przepływu 600l\h. Polecacie wymienić na Aquael circulator 1500 do baniaka 240l?

Sorry ale załóż osobny temat w odpowiednim dziale, a najlepiej skorzystaj z wyszukiwarki, na 1000% znajdziesz odpowiedź

Opublikowano

Samce podzielą między siebie rewir i będą się nawzajem przeganiać, natomiast samice będą przeganiane pomiędzy rewirami i potrzebują mieć tak ustawione skały żeby zgubić "pościg" i gdzieś chwile pozostać niezauważonym celem odpoczynku. Czyli patrząc "okiem ryby" z jednego końca akwarium nie możesz widzieć szczelin, patrząc od frontu akwarium swoim okiem :) widzisz szczeliny. W moim akwarium jak w podpisie mam źle ustawione skały pod względem ryb, bo ciągle się widzą, powoduje to problem z wybarwieniem Saulosi, wcześniej miałem jak wyżej piszę i było dla ryb 100 razy lepiej. Teraz pojedynczo przekręcam skały szukając optymalnego kompromisu między moją wizją a wizją pysi oraz dodaje poprzeczne przeszkody aby zmienić im widok.