Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli Piotrku chcesz w przewadze roślinożerców to obecna obsada nie podoła ;)

Cynotilapia Afra Cobue 2+4 mięsożerca

Metriaclima estherae red/red 2+4 wszystkożerca

Metriaclima pulpican 2+4 wszystkożerca/ bliżej do mięsa

Pseudotropheus Saulosi 3+5 wszystkożerca

L.fuelleborni Katale 2+4 roślinożerca

Pozdro ;)

Opublikowano

W przypadku zastosowania odpowiednich grupek nie powinno dochodzić do bastardyzacji. Jeśli samiec nie ma odpowiedniej ilości samic wtedy napastuje jakiekolwiek samice ( np Aulonocara samice saulosi :) ) jednak rzadko wychodzi z tego potomstwo. W tym przypadku jakieś ryzyko istnieje ale odpowiednia ilość samic rozwiąże problem

Opublikowano

One są identyczne dla ciebie ;) dla samców już niekoniecznie. To trochę tak jak u nas. Pokazują film z Afryki i widzimy tam samych podobnych do siebie czarnych ludzi,. Rozmawiałem kiedyś z kolegą z Togo i zapytałem czy on widzi tak jak my, ze każdy biały jest do siebie podobny i kolega wyznał, ze jak pierwszy raz był w Europie we Włoszech to prawie wszyscy Włosi wydawali mu się identyczni. Później oczywiście zobaczył inne nacje a jednak Włoch jest tak podobny do Niemca jak ja do Adama Małysza ;) ale i my raczej rozróżniamy Pigmeja czy Zulusa od Masaja. Tak jak mówię, gdy ryby mają odpowiednie haremy bardzo rzadko zdarza się aby tarły ryby innych gatunków. U ryb zachodzą czasem dziwne sytuacje. Obecnie mój emeryt odłowowy Elongatus Luhuchi zakochał się w samicy Copadichromisa ale jest sam więc jak się niema co się lubi ;). Teoretycznie mało podobny jest np Elongatus Spot do Maingano a jednak ten drugi traktował samca tego pierwszego prawie jak swój gatunek z upodobaniem gnębiąc słabszego przeciwnika. Samice Melanochromisa interruptusa bardzo różnią się od saulosi a jednak widywałem tarła tych ryb przy pełnych stadach nie dające jednak potomstwa ( samice interruptusa nie donosiły młodych ). Z czasem samiec Melano doszedł do siebie i wybił z głowy molestowanie swoich samic a samicami saulosi nie był zainteresowany. Przez wiele lat trzymałem razem 2 gatunki melano ( maingano, dialeptos ) i ryby nawet na siebie za bardzo nie patrzyły ;). Tak więc pewność uzyskamy trzymając ryby w danym zbiorniku ale gdybyśmy bali się ryzyka musielibyśmy poprzestać na rybach skrajnie innych kształtem barwą itp. IMHO przy pełnych stadach do tarła nie będzie dochodziło.

• Dziękuję 2
Opublikowano
Tak więc pewność uzyskamy trzymając ryby w danym zbiorniku ale gdybyśmy bali się ryzyka musielibyśmy poprzestać na rybach skrajnie innych kształtem barwą itp. IMHO przy pełnych stadach do tarła nie będzie dochodziło.
Jestem dokładnie tego samego zdania.