Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam chciałem zapytać czy pyszczaki lubią wyskakiwać z akwarium pytam dlatego ze widziałem w necie akwaria niskie ale długie pod wpływem emocji odkupiłem od znajomego baniaczek 100x50x35 i teraz nie wiem czy kupić pokrywę czy nie? czytałem ze mocnego światła nie potrzebóją a taśmę ledową można zrobić i przykleić na szybie co wy na to? aha i czy ten filter byłby ok ? http://allegro.pl/filtr-z...2970267850.html

Opublikowano

Jako biologiczny nie widzę przeciwwskazań żeby go zastosować, Ci co go użytkują wypowiadają się pozytywnie, a co dasz na mechanika?

BTW ładny zbiornik możesz z tego zbudować.

Opublikowano

Wracając do meritum, TAK pyśki skaczą i to nawet ze środka tafli, wbrew sugestiom niektórych osób twierdzących,że tylko z rozbiegu przy szybie. Po prostu nie stracili jeszcze cennej ryby. Akwarium koniecznie przykryj.

Opublikowano

Witam moje pyski np maja ulubiona godz okolo 20 i zaczynaja plywac przy tafli jakby polowaly,po czym rozpedzaja sie i skacza-a jak zaobserwowalem to dlatego tak robia gdyz na tafli mam czasami male muszki i je zjadaja;)wiec wydaje mi sie ze jakbym nie mial pokrywy to jakiegos pyska znalazlbym przed akwarium a nie w akwarium:(

Opublikowano
Wracając do meritum, TAK pyśki skaczą i to nawet ze środka tafli, wbrew sugestiom niektórych osób twierdzących,że tylko z rozbiegu przy szybie. Po prostu nie stracili jeszcze cennej ryby. Akwarium koniecznie przykryj.

Skoro już o skokach mowa... Mam standardową pokrywę ze swietlówkami. Przy zalanym akwarium do pełna lampy są bardzo blisko tafli wody, a moje pyśki nie popuszczą zadnemu najmniejszemu nawet fragmentowi pożywienia i atakują by złapać. Myślałem o obnizeniu lustra, ale wtedy świetlówki strasznie walą po oczach... Moze jest sens obkleić góre akwarium kilkucentymetrowym paskiem czarnej okleiny lub tasmą izolacyjną 50mm? Czy raczej ta odległosc, 3 cm jest bezpieczna i rybie nie przytrafi sie przyparzenie o swietlówkę?

Wysyłane z mojego PC1007 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
na tafli mam czasami male muszki i je zjadaja;)wiec wydaje mi sie ze jakbym nie mial pokrywy to jakiegos pyska znalazlbym przed akwarium a nie w akwarium:(

masz szkło z pokrywą to skąd te muszki?

--

pivoter,może się mylę ale nie masz wody w baniaku powyżej wzmocnień?