Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zakładam zbiornik 1050L na wsi, zdarzają się awarie prądu góra na 24godz.

Szukam jakiegos rozwiązania tego problemu. Agregat odpada odpada gdyż przez dzień niema nikogo w domu i niemiał by kto go włączyć.

Macie jakiś sprawdżony sprzet na takie przypadki?

Pozdrawiam wszystkich klubowiczów!:)

Opublikowano

Kupujesz uzywany ups na allegro bez akumulatora i do tego podlaczasz akumulator samochodowy kwasowy o odpowiedzniej pojemnosci. Tak naprawde potrzebujesz podtrzymac tylko filtracje wiec nie ma co przesadzac z pojemnoscia. Ja mam tak zabezpieczona pompe CO w ukladzie kominka z plaszczem wodnym. Jedyny minus to taki ze po dlugim (>5h) akumulator trzeba odlaczyc od upsa podladowac prostownikiem i podlaczyc spowrotem. Uklad ladowania w upsie moze nie poradzic sobie z naladowaniem kwasiaka i sie spali.

Opublikowano

U siebie stosuję UPS-y APC Smart 1500 z dwoma bateriami po 17AH każda. Podtrzymuje działanie pompy Grundfos UPS 25-60 (50W) przez mniej więcej 5 godzin. Dużo zależy od sformatowania baterii oraz od tego jakie obciążenie wchodzi w grę.

Opublikowano

Skoro mieszkasz na wsi to może jakieś rozwiązanie wiatrowe? Mały wiatrak na dachu podłączony do prądnicy i masz 24h zasilanie, myślę że to jest wykonalne. Ewentualnie jeszcze jakieś panele solarne małe. Ale ja bym szukał pomocy w "wietrze".

Opublikowano

Firefighter teraz to poszedłeś po bandzie. Rozwiązanie podtrzymania prądu w baniaku w najtańszej wersji dla paneli solarnych od kilku do kilkunastu tysięcy a mini elektrownia wiatrówa od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy (nie mówię tu o potężnych agregatach dla jednej i drugiej opcji za setki tysięcy - chyba że Kula zechce sprzedawać prąd okolicznym sąsiadom :-) ). Najprostsze rozwiązanie to UPS, kilka do kilkunastu godzin podtrzymywania - wszystko opisane powyżej. Druga opcja to właśnie agregat spalinowy. Troszkę droższa od UPS ale co ważne są agregaty które odpalają automatycznie po zaniku napięcia. Można też zainstalować osobny sterownik ale agregat musi mieć elektroniczny rozrusznik. Popytaj u sprzedawców, ja przekazuje w tym przypadku jedynie zasłyszaną wiedzę.

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Witam może uda mi się pomóc w temacie, pewnego razu szukając ups-a lub urządzenia o podobnym działaniu trafiłem na takie rozwiązanie http://allegro.pl/przetwornica-awaryjny-zasilacz-ups-600w-polski-i2974548321.html oraz http://allegro.pl/przetwornica-zasilanie-awaryjne-do-pieca-sinusoida-i2969468049.html możesz również popatrzeć w pozostałych przedmiotach użytkownika ma jeszcze inne tego typu urządzenia. Pozdrawiam