Skocz do zawartości

Syf w baniaku.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wykluczam tą możliwość - lampa uv działa codziennie po 10 godzin. Od dziś ograniczam światło, dotychczas świeciło 2x39W z odbłyśnikami więc dość sporo i pojawiły się zielenice na szybie. Dziś odpaliłem ledy. Moźe to coś pomoże, napewno na zielenice. Tak jak już wcześniej wspominałem te paprochy pływają na powierzchni a filtry zewnętrzne które mają ustawione wyloty delikatnie nad taflę rozbijają je i pływa to ustrojstwo po całym baniaku. Przypomina to troszkę ścięte białko z kożucha białkowego. Ponieważ prąd wody z dwóch filtrów zderza się to w baniaku pojawiły się drobinki powietrza które potęgują negatywne odczucia wizualne a do tego czarne pcv. Tak czy owak na powierzchni wody utrzymuje się mleko i to w proszku bo właśnie tak to wygląda jak by ktoś posypał wodę proszkiem.

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

To błona białkowa. Chwilowo pomoże ściąganie za pomocą ręcznika papierowego. Docelowo skimmer albo wylot filtra na powierzchni. Z czasem przejdzie albo i nie ;)

Opublikowano

To że jest to błona białkowa, kożuch/film bakteryjny - jak zwał tak zwał - to zdaje sobie z tego sprawę. Jednak rozrasta się ona w tak zastraszającym tempie, że skimmer nie przyniósł żadnych rezultatów, i to mnie dziwi. W piątek będę robił podmianę wody, którą zamierzam wypompować przez skimmer. Może to coś pomoże, bo całe złoże bakteryjno białkowe z powierzchni wyleci poza obieg filtracji baniaka. Coraz gorsze pomysły przychodzą mi do głowy. :( Zamiast pracować to myślę co by tu jeszcze zrobić. Dobrze że to ja jestem dyrektorem a nie szeregowym pracownikiem bo pożegnał bym się z robotą :D

Opublikowano

Tydzień przed przełożeniem do 240ki otworzyłem filtry i przeczyściłem wodą ze 112ki przy okazji rutynowej podmiany.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi. Z watą spróbuje, już nawet ją zakupiłem, ale gdzieś za tydzień wrzucę do filtra. Teraz czekam i obserwuje. Może samo ustąpi. Dam baniakowi odpocząć bo faktycznie analizując ostatnie dni zbyt dużo gmerałem w wodzie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.