Skocz do zawartości

Parametry po starcie - prośba o weryfikacje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wychodzi na to że jest dobry :) Sprawdź jeszcze raz wszystkie parametry i jeśli wyjdzie ok, to zarybiaj. Tylko proszę nie kupuj ryb z tego sklepu zoologicznego :screwy: Po wpuszczeniu ryb nadal monitoruj wszystkie parametry i w razie czego pisz - pomożemy. Mam jednak nadzieję że będzie wszystko ok. ;-)

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

• Dziękuję 1
Opublikowano
Wychodzi na to że jest dobry :) Sprawdź jeszcze raz wszystkie parametry i jeśli wyjdzie ok, to zarybiaj. Tylko proszę nie kupuj ryb z tego sklepu zoologicznego :screwy: Po wpuszczeniu ryb nadal monitoruj wszystkie parametry i w razie czego pisz - pomożemy. Mam jednak nadzieję że będzie wszystko ok. ;-)

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Dzięki oleraf. W poniedziałek kupie rybki i wpuszczam.

Będe systematycznie sprawdzał parametry. Zauważyłem, że w wielu sklepach

zoologicznych nie ma właściwego porządku ;( masakra ale nic na to nie poradzimy.

Najważniejsze nie robić w nich zakupów :)

pozdrawiam

Opublikowano

W poniedziałek kupiłem młode salusy.

Pływają normalnie, pobierają pokarm są żwawe i wesołe.

Jedyne zaniepokojenie to ocieranie się o piasek i kamienie co jakiś czas.

Zmierzyłem dziś parametry i wyglądają następująco:

PH - 7,6

NH3 - 1

NO2 - 0,0

No3 - 10 mg/l

Co o nich myślicie?

Liczę na podpowiedzi.

Opublikowano

Mam takie pytanie, jaki duży jest ten glonojad? Bo wychodzi na to że przez dwa tygodnie nie naprodukował tyle co saulosi w dwa dni? Sprawdź jeszcze raz to NH3

Opublikowano
Mam takie pytanie, jaki duży jest ten glonojad? Bo wychodzi na to że przez dwa tygodnie nie naprodukował tyle co saulosi w dwa dni? Sprawdź jeszcze raz to NH3

Hej eliot glonojad ma może 4 cm, czyli jest malutki.

A saulosi są w podobnych rozmiarach 3-4 cm.

Opublikowano

No to troszkę malutki i mogło się namieszać (szkoda że to pytanie nie padło wcześniej :(). Sprawdź to NH3 jeszcze raz dokładnie w/g instrukcji. Na już, silne napowietrzanie a rybom głodówkę (ile jest tych saulosi ?).

Opublikowano
No to troszkę malutki i mogło się namieszać (szkoda że to pytanie nie padło wcześniej :(). Sprawdź to NH3 jeszcze raz dokładnie w/g instrukcji. Na już, silne napowietrzanie a rybom głodówkę (ile jest tych saulosi ?).

Saulosi mam 7 szt.

Opublikowano

Jak test na NH3 się potwierdzi, to będzie oznaczało że bakterii jest dużo za mało i nie są w stanie na bieżąco przerobić amoniaku produkowanego przez ryby. Stwierdzając że test na NO3 jest ok, potwierdziłeś tylko to że z cyklem jest coś nie tak, i nie powinieneś zamawiać rybek. Ale spokojnie damy radę.

-----------------------------

Sorki że umknął mi gdzieś ten wątek.