Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę dopisać, że jestem szczęśliwy ponieważ poradziłem sobie również dzięki forum z wodą i jej parametrami i zdrowie króluje w moim akwa.

Opublikowano
powiem, że ryby są młode i póki co jedzą wszystkie i wszystko.

Ryby zawsze będa jadły wszystko, czasmi tylko drapieżniki sprawiają trudności w karmieniu bo właśnie wszystkiego jeść nie chcą, natomiast Aulonki Haplochromisy a Mbuniaki w szczególności nie maja większych problemów z młuceniem wszystkiego co do akwa wrzucisz a że generalnie dla wiekszej części Mbuny pokarmy nie gloniasto/zielone są raczej rarytasem to wcinają je tym bardziej chetnie ci nie znaczy że w większych ilościach wyjdzie im to na zdrowie. Ryba potrfi jeść tak długo aż się zapcha i to dosłownie i nie wie czy to co je jest dla niej zdrowe czy nie i jeśli mbunie "roślinożernej" będziesz podawał większe ilości pokarmów "mięsnych" to ona to bedzie wcinać jak głupia z tym ze po jakims czasie może to doprowadzić do kłopotów zdrowotnych ze zgonem włącznie.

I bardzo dobrze że harisimi zwrócił na to uwage bo ja się skupiłem bardziej na problemach zachowawczych a problem dietetyczny u ciebie też jest spory.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mija dwa tygodnie, wszystko jest ok. Przymierzam się do ograniczenia części obsady, ponieważ ilość zamienia się w zwiększoną zawartość azotanów. Załatwiam to podmianami wody. Narazie bez problemów.

Dzięki wszystkim za rady! stefan

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wczoraj dokonałem redukcji obsady. W obecnej chwili mam 31 szt w baniaku 450l. Pierwsza yellow inkubuje ikrę. Jest super extra. Wszystkim, którzy mi do tej pory pomogli - wielkie dzięki :lol: stefan

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Obsada jest w komplecie jak była. Ograniczyłem ilości ,"ustawiając" haremy.

Pierwsza inkubacja u yellow nie wyszła, ponieważ robiłem odłowy i w panice pewnie łyknęły ikrę. Muszę się jednak pochwalić, gdyż dochowałem się młodziutkich trewci od dwóch samiczek, a trzecia lada moment też będzie mamusią. Jestem więc dziadkiem również w akwa, bo wśród ludzi poczwórnym. Cudowna przygoda i niezapomniane obserwacje. :D

Opublikowano

Pływa 34 szt średniaków. P.cauruleus-1+4, M.c.maingano-1+3, P.elongatus chitimba-1+2, L.trewavasea-1+4, I.sprengerae-1+4, M.estherae-1+4, P.acei-1+3, C.moorii-1+3. Zdaję sobie sprawę z lekkiego przerybienia, ale na usprawiedliwienie mam to, że w razie draki interwencja będzie bezbolesna ponieważ naddatek pójdzie do innego akwa. Na razie jest bezkonfliktowo i sielanka w malawijskiej rodzinie.

Opublikowano

Nie nazwałbym tego lekkim przerybieniem ;) ... dla porównania powiem i że w zbiorniku 450 litrowym mam 24 ryby i na pewno nie jest ich za mało a takich byków jak morri nie mozna liczyć jako gatunek porównywalny do moich saulosi. Redukcje napewno by się przydały zwłaszcza że jak pisałem wyżej masz ryby źle dobrane pod względem diety ... no ale to twoje akwa i twoje rybcie ... pozdrawiam.

Opublikowano

Ok! Bykami to one będą za pół roku. Z dietą w dzisiejszych warunkach staram dawać sobie radę i na tyle ją urozmaicam, aby wszystkie moje podopieczne czuły się dobrze. Wszystkie uwagi skrzętnie notuję i weryfikuję w praktyce. Piszę na tym forum szczerze, ponieważ jest to moim zdaniem jedyne forum akwa na którym olbrzymiej większości chodzi o pomoc a nie pisanie dla podbicia swojego ego. Serdeczne dzięki za dotychczasowe rady Wszystkim i proszę o jeszcze.

Opublikowano

Zgadza się bykami będą za jakiś czas ale będą, rybę którą masz rok ciężej oddać niż taką która ledwo co kupiłeś. Fajnie, że piszesz szczerze bo tylko dyskusja oparta na faktach ma sens. Diety ryb o tak skrajnych preferencjach pokarmowych nie ułożysz dobrze choć byś dietę urozmaicał wręcz fanatycznie. To niewykonalne. To tak jakbyś chciał żywić dobrze kota i krowę ( nie jest to aż tak skrajne ale podobne ). Przemyśl to i powodzenia w malawijskiej przygodzie.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.