Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po serii dylematów między akwarium roślinnym a Malawi postanowiłem że chce w swoim słoiku oglądać i pielęgnować "Pysie". Trochę Waszych postów poczytałem na temat standardowych obsad gatunków które mógłbym mieć w swoim litrażu. Zdaję sobie sprawę ze nie jest tego wiele i że pewnie podobne posty były, i przez to czytanie zrobił mi się niezły "mambaras" w głowie.

Jednego gatunku jestem pewien, chciałbym w swoim zbiorniczku mieć:

pseudotropeus saulosi finalnie 2+5

spodobała mi się Maylandia zebra chilumba Maison Reef ale z tego co doczytuje to 100x40x50 to zdecydowanie za mało :(

Zastanawiałem się jeszcze nad takim połączeniem:

1)

pseudotropeus saulosi

cynotilapia afra cobue F1

2)

pseudotropeus saulosi

Aulonocara' Red Fire'

3)

pseudotropeus saulosi

Cynotilapia Afra Jalo Reef

łoł Metriaclima zebra - Red Top Marmalade Cat Zebra ? nie wiem czy ta ryba w ogóle jest u Nas dostępna.

Nie chciałbym łączyć saulosi z maingano, rdzawymi, czy yellow.

Zapodajcie jakies pomysły co by można było obsadzić. I jak ilościowo jesli chodzi o młodzież.

Obsadę chcę mniej więcej skompletować w jednym czasie i chować Pyszczaki od młodości. Zakamarki jaskinie i do wszelkiego rodzaju schronień chce sie dobrze przyłożyć żeby to było dość przemyślane. Cenne są dla mnie każde uwagi, chce to filtrować EHEIM PROFESSIONEL 3 2073 , ew jesli trzeba dorzucę coś wew. mechanicznego.

Dzieki za poświęcony czas i wyrozumiałość.

Opublikowano

Jedynie 1 opcja wydaje się sensowna, z Aulonocara i Cynotilapia nie łącz bo mają odmienną dietę

moja propozycja

Saulosi

Afra Likoma

Saulosi

Afra Cobue

Elongatus Chewere

Niech ktoś się jeszcze wypowie

Opublikowano
Akurat tu dieta jest taka sama ale do takiego słoika nie nadaje się ani aulona, ani chewere.

a jaka by była Twoja propozycja Eljot,

kwestia jest bardzo ważna, przede wszystkim, chciałbym by były podobne preferencje pokarmowe, i żeby nie było problemów z ładnym odbarwianiem.

Nie powiem chciałbym zęby w baniaku pojawił się odmienny 3 kolor , moja kobieta by chciała "kolorowe jarmarki w srodku" lecz nie tedy droga

Opublikowano
Akurat tu dieta jest taka sama ale do takiego słoika nie nadaje się ani aulona, ani chewere.

Te dwa gat owszem ale nie łącz z Saulosi

a to ciekawe bo kilku klubowiczów ma takie obsady

Opublikowano
z Aulonocara i Cynotilapia nie łącz bo mają odmienną dietę

Cynotilapie i Aulonocara diete maja podobna (mięsna) wiec jak najbardziej można byłoby połączyć ale nie w tym bniaku.

Afra Cobue Elongatus Chewere

A na pweno nie odważyłbym się placzyc takiego zestawu.

1) pseudotropeus saulosi cynotilapia afra cobue F1 2) pseudotropeus saulosi Aulonocara' Red Fire' 3) pseudotropeus saulosi Cynotilapia Afra Jalo Reef

Pierwsza i trzecia propozycja jak najbardziej na tak Tylko po jednym samcu więcej w tym szkiełku nie da rady Generalnie to saulosi i afra do aniołków nie należna

• Dziękuję 1
Opublikowano
a jaka by była Twoja propozycja Eljot

Osobiście spróbowałbym twoją pierwszą propozycję.

a to ciekawe bo kilku klubowiczów ma takie obsady
W 200l możesz wskazać którzy?
Opublikowano
Osobiście spróbowałbym twoją pierwszą propozycję.

W 200l możesz wskazać którzy?

1)

pseudotropeus saulosi

cynotilapia afra cobue F1

w jakiej gromadce od małego cieżko mi chyba bedzie wskazac płeć juniorka, anie chce pozniej dobierać w razie "W"?

kiedy wykażą płeć chiałbym zostawić

np:

pseudotropeus saulosi 2x5

cynotilapia afra cobue F1 1x3

Opublikowano

To są dość zadziorne i terytorialne gatunki więc wątpię że znajdzie się miejsce dla 3 samców, stawiałbym na 1+4 w obu. Jak kupujesz młode to po 8-10 sztuk.

Opublikowano
stawiałbym na 1+4 w obu.

oj to w takim wypadku piekny samiec saulosi bedzie mało widoczny :(

w takim przypadku gotowy jestem odpuscic pseudotropeus saulosi kosztem innego połaczeia, tylko co z czym, idzie ogłupieć, co można by jescze zaproponować na 200

Dzieki za Faktyge Chłopaki!