Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po serii dylematów między akwarium roślinnym a Malawi postanowiłem że chce w swoim słoiku oglądać i pielęgnować "Pysie". Trochę Waszych postów poczytałem na temat standardowych obsad gatunków które mógłbym mieć w swoim litrażu. Zdaję sobie sprawę ze nie jest tego wiele i że pewnie podobne posty były, i przez to czytanie zrobił mi się niezły "mambaras" w głowie.

Jednego gatunku jestem pewien, chciałbym w swoim zbiorniczku mieć:

pseudotropeus saulosi finalnie 2+5

spodobała mi się Maylandia zebra chilumba Maison Reef ale z tego co doczytuje to 100x40x50 to zdecydowanie za mało :(

Zastanawiałem się jeszcze nad takim połączeniem:

1)

pseudotropeus saulosi

cynotilapia afra cobue F1

2)

pseudotropeus saulosi

Aulonocara' Red Fire'

3)

pseudotropeus saulosi

Cynotilapia Afra Jalo Reef

łoł Metriaclima zebra - Red Top Marmalade Cat Zebra ? nie wiem czy ta ryba w ogóle jest u Nas dostępna.

Nie chciałbym łączyć saulosi z maingano, rdzawymi, czy yellow.

Zapodajcie jakies pomysły co by można było obsadzić. I jak ilościowo jesli chodzi o młodzież.

Obsadę chcę mniej więcej skompletować w jednym czasie i chować Pyszczaki od młodości. Zakamarki jaskinie i do wszelkiego rodzaju schronień chce sie dobrze przyłożyć żeby to było dość przemyślane. Cenne są dla mnie każde uwagi, chce to filtrować EHEIM PROFESSIONEL 3 2073 , ew jesli trzeba dorzucę coś wew. mechanicznego.

Dzieki za poświęcony czas i wyrozumiałość.

Opublikowano

Jedynie 1 opcja wydaje się sensowna, z Aulonocara i Cynotilapia nie łącz bo mają odmienną dietę

moja propozycja

Saulosi

Afra Likoma

Saulosi

Afra Cobue

Elongatus Chewere

Niech ktoś się jeszcze wypowie

Opublikowano
  don_kamilo napisał(a):
Aulonocara i Cynotilapia nie łącz bo mają odmienną dietę
Akurat tu dieta jest taka sama ale do takiego słoika nie nadaje się ani aulona, ani chewere.
Opublikowano
  eljot12 napisał(a):
Akurat tu dieta jest taka sama ale do takiego słoika nie nadaje się ani aulona, ani chewere.

a jaka by była Twoja propozycja Eljot,

kwestia jest bardzo ważna, przede wszystkim, chciałbym by były podobne preferencje pokarmowe, i żeby nie było problemów z ładnym odbarwianiem.

Nie powiem chciałbym zęby w baniaku pojawił się odmienny 3 kolor , moja kobieta by chciała "kolorowe jarmarki w srodku" lecz nie tedy droga

Opublikowano
  eljot12 napisał(a):

Te dwa gat owszem ale nie łącz z Saulosi

a to ciekawe bo kilku klubowiczów ma takie obsady

Opublikowano
  don_kamilo napisał(a):
z Aulonocara i Cynotilapia nie łącz bo mają odmienną dietę

Cynotilapie i Aulonocara diete maja podobna (mięsna) wiec jak najbardziej można byłoby połączyć ale nie w tym bniaku.

don_kamilo napisał(a):
Afra Cobue Elongatus Chewere

A na pweno nie odważyłbym się placzyc takiego zestawu.

Damian S napisał(a):
1) pseudotropeus saulosi cynotilapia afra cobue F1 2) pseudotropeus saulosi Aulonocara' Red Fire' 3) pseudotropeus saulosi Cynotilapia Afra Jalo Reef

Pierwsza i trzecia propozycja jak najbardziej na tak Tylko po jednym samcu więcej w tym szkiełku nie da rady Generalnie to saulosi i afra do aniołków nie należna

• Dziękuję 1
Opublikowano
  Damian S napisał(a):
a jaka by była Twoja propozycja Eljot

Osobiście spróbowałbym twoją pierwszą propozycję.

don_kamilo napisał(a):
a to ciekawe bo kilku klubowiczów ma takie obsady
W 200l możesz wskazać którzy?
Opublikowano
  eljot12 napisał(a):
Osobiście spróbowałbym twoją pierwszą propozycję.

W 200l możesz wskazać którzy?

1)

pseudotropeus saulosi

cynotilapia afra cobue F1

w jakiej gromadce od małego cieżko mi chyba bedzie wskazac płeć juniorka, anie chce pozniej dobierać w razie "W"?

kiedy wykażą płeć chiałbym zostawić

np:

pseudotropeus saulosi 2x5

cynotilapia afra cobue F1 1x3

Opublikowano

To są dość zadziorne i terytorialne gatunki więc wątpię że znajdzie się miejsce dla 3 samców, stawiałbym na 1+4 w obu. Jak kupujesz młode to po 8-10 sztuk.

Opublikowano
  eljot12 napisał(a):
stawiałbym na 1+4 w obu.

oj to w takim wypadku piekny samiec saulosi bedzie mało widoczny :(

w takim przypadku gotowy jestem odpuscic pseudotropeus saulosi kosztem innego połaczeia, tylko co z czym, idzie ogłupieć, co można by jescze zaproponować na 200

Dzieki za Faktyge Chłopaki!