Skocz do zawartości

Malawi 140l w przygotowaniu


erima

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz powiedzieć jakiego typu używasz? sinking czy floating? czy w twoim przypadku po wrzuceniu hikari,woda śmierdzi? ja używam hikari cichlid excel(sinking),i po wrzuceniu do baniaka,woda śmierdzi przez około 1h.Co do syfienia,to ja namaczam przez 5min.,i granulki nie syfią wody.


Ja namaczam ok 20min wtedy jest bardzo miekki.

Woda w kieliszku w ktorym mocze smierdzi w akwarium nie.

Uzywam plywajacego i opadajacego(gold opadajacy stample plywajacy)

po namoczeniu stample delikatnie zgniatam palcami zeby tonal

ten opadajacy jak dla mnie to zupelna porazka po namoczeniu nie zostaje z niego prawie nic:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mały OT.

Nie wiem Panowie co Wam śmierdzi.

Używam zarówno Hikari sinking, jak i pływającego (gold), jak i OSI, Naturefood i nic nie śmierdzi.

Namaczam jedynie Hikari pływające i lekko rozgniatam aby tonęło (moje rybki preferują tonący pokarm).

Hikari ma ten plus, że można go dostać w zoologach, a OSI, Naturefood nie widziałem.

Także moim zdaniem na początek Hikari może być, a później można dokupić w necie OSI czy Naturefood.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze pytanie o oświetlenie. W zestawie z pokrywą przyjdą do mnie 2 świetlówki po 18W. Jak to w tanich zestawach nie oczekuję niczego rewelacyjnego. Co polecacie, a przede wszystkim jaka barwa?


Oświetlenie to w zasadzie kwestia gustu i subiektywnych oczekiwań akwarysty ;-) Sugeruję zapoznać się z działem Oświetlenie http://forum.klub-malawi.pl/oswietlenie-f115.html - znajduje się tam mnóstwo przydatnych informacji w tym temacie, które na pewno rozwieją Twoje wątpliwości :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli masz nickie GH to warto posolić. Jeśli masz w wodzie chlor lub jakieś siarczany,czy inne nietypowe rzeczy to warto używać uzdatniacza. W innych wypadkach obejdzie się. Mikroelementy uzupełnia się w czasie podmian, ponadto razem z pokarmem. W warunkach typowych nie ma potrzeby też manipulować przy buforze zasadowości (KH).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawi mnie zajadła dyskusja o jakosci polecanych produktow. Moje pysie jakoś nie chca uwierzyć,'ze osi spirulina jest debest i jedzą ją tylko wyjatkowo głodne. By utrafić z iloscią podawanego pokarmu, tak, by nie pływał po jedzeniu zszedłem z dawką do jednej małej szczypty na 11 ryb. Na namoczony hikari excel rzucają się tak, ze porcja ok 30 kuleczek nie dociera do dna. jedzą też zupę warzywną, wodzienia... tylko do najlepszej spiruliny trzeba je zmuszac :)

Moja rada dla autora wątku. Zakup najmniejsze opakowania hikari excel, gold ( koszt jednego to ok 5-6 zl), sprawdź, czy jeszcze mozna uzyskac darmowe probki osi ( tu na forum), sprobuj z pokarmami wlasnorecznie zrobionymi, z mrozonkami - po dwoch trzech tygodniach obserwacji karmienia znajdziesz odpowiednie menu dla swoich pysków.


Z filtra wyrzuc gąbki, zasyp go ceramiką, lub keramzytem. Załóż na wlot gąbkę, bedzie robiła za prefiltr, lub dokup prefiltr narurowy od tego producenta - polecany na forum, wiec szybko znajdziesz. Ja zastosowalem poł na pół keramzyt i ceramikę - woda krysztal (patrzac przez boki)

  • Dziękuję 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.