Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Chce Wam pokazać moje pierwsze i mam nadzieje nie ostatnie malawi jakie urządziłem tydzień temu i jednocześnie prosić o wskazówki i odnośnie obsady (ile saulosi mogę docelowo w nim mieć) i ewentualnych zmian jakie mógłbym przeprowadzić by rybom żyło się dobrze.

Jak już wspomniałem akwarium urządzone tydzień temu.

Wymiary 80x40x40cm daje 128l, filtracja wewnętrzna aquael z diodami UV przepływ 500l/h, reszta tak jak widać.

Akwarium wystartowane z dwoma kapsułami tetra bactozym, aby pomóc w dojrzeniu zbiornika wczoraj wpuściłem dwie pierwsze samiczki saulosi coral.

Zaraz ktoś mnie pewnie zjedzie, że akwa jeszcze nie dojrzałe a ja wpuszczam już ryby ;) na swoją obronę napiszę, że wertowałem wczoraj forum odnośnie dojrzewania zbiornika i zamiast nasikania wolałem wpuścić dwie rybki w celu popchnięcia cyklu azotowego. Są rośliny więc sądzę że nie dojdzie do zatrucia NO2.

wp000049m.jpg[/img]

Opublikowano

Trochę powinieneś zostać zjechany bo tetra bactozym to pożywka dla bakterii a nie bakterie, lepsza opcja to sera bio-nitrivec bo to bakterie z pożywką. Pomyśl nad zakupem kilku ampułek prodibio biodigest (same bakterie bez pożywki), mogą się przydać.

Co do wystroju to rzecz gustu, w takim akwa harem saulosi 1+4 powinien czuć się dobrze.

Opublikowano

aha rozumiem, cóż... ewentualnie wleje trochę syfu z wyciśniętej gąbki z filtra z dojrzałego akwarium w celu zaszczepienia w bakterie bo nie planuje w ciągu najbliższych dni wyjazdu do zoologicznego w którym mógłbym to dostać.

Czy jak w w moim akwarium będzie jeden samiec z haremem samiczek to jak on będzie wybarwiony? Wybarwi się w pełni czy dopiero jak wpuszczę drugiego i będzie walka o dominację?

Opublikowano

Możesz napisać skąd masz kamienie ? I jestem ciekaw jakie to podłoże :) O i podaj nazwę roślinek bo zapomniałem :D Pozdrawiam.

Opublikowano
Możesz napisać skąd masz kamienie ? I jestem ciekaw jakie to podłoże :) O i podaj nazwę roślinek bo zapomniałem :D Pozdrawiam.

Rośliny to Kryptokoryna aponogetonolistna (Cryptocoryne aponogetifolia)

Opublikowano

don kamilo ma racje co do rośliny a reszta to kupione na allegro od sprzedającego retne piasek wapienny po 2zł za kg i łupki po 3zł za kg

(opis nie ma na celu zrobienia reklamy sprzedającego)

--

a czy to prawda że saulosi się łatwo mnożą?

kobietka w zoologicznym powiedziała, że nawet nie wpełni dorosłe już podchodzą do tarła i że z kilku samic łatwo dochowam się całej gromady młodych

Opublikowano

Łatwo do tarła podchodzą i tak jak mówisz nawet nie w pełni dorosłe. Masz 128L i docelowo będzie tam 1+4 saulosi tak? jak nie odłowisz samicy to przeżyje może 1-2 młode, jak odłowisz do kotnika to owszem przeżyją ale zastanów się co z nimi zrobisz bo do tego akwarium już ci się nie zmieszczą

Opublikowano

no nie wiem ile mogę w takim akwarium mieć

najchętniej to chciałbym 2 + 5 ale chyba nie da rady co?

Wszystkie młode jakie się pojawią chce oddać i mieć tylko stałą obsadę dorosłych.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.