Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem czy nie będę miała żałoby... Właściwie musze wyrzucić wszystko... I do tego mój żwirek hehe

A jeszcze pytanie. Pyszczaków nie można łączyć np ze względu na diete tak ?? A nie można przygotować jakiejś diety dla obu gatunków ? Pytam z czystej ciekawości

Opublikowano

A jeszcze pytanie. Pyszczaków nie można łączyć np ze względu na diete tak ?? A nie można przygotować jakiejś diety dla obu gatunków ? Pytam z czystej ciekawości

W pewnym stopniu, przy zachowaniu określonych zasad możesz pójść na kompromis jeśli chodzi o dietę ryb o różnych uwarunkowaniach troficznych. Np. u mnie pływają peryfitonożercy, tj. callainos i msobo (wszystkożercy, których dieta w przeważającej większości powinna się składać z pokarmów roślinnych) z planktonożerną afrą, której dieta ukierunkowana jest na pokarmy nazwijmy to "mięsne". Ale przy zachowaniu odpowiednich proporcji jeśli chodzi o pokarmy roślinne/mięsne z powodzeniem te gatunki mogą egzystować ze sobą bez uszczerbku na zdrowiu ze względu na żywienie.

Problemem byłoby gdybyś chciała połączyć w akwarium ryby stricte roślinożerne z planktonożernymi. Podając roślinożercom pokarmy mięsne doprowadziłabyś u nich do poważnych schorzeń układu pokarmowego i w efekcie do ich zgonów.

Opublikowano

A czy wszystkie aulonocary można razem hodować ?? ( To też z ciekawości) Hehe

Mając odpowiednie akwarium mogą w nim pływać razem różne gatunki aulonocar, ale z uwagi na okoliczność, że niektóre gatunki aulonek się ze sobą "krzyżują" nie powinno się konkretnych gatunków trzymać ze sobą w jednym zbiorniku.