Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich, Od dwóch tygodni posiadam akwarium, wróciłem do akwarystyki po długiej przerwie, postanowiłem założyć malawi :D Kupiłem zestaw juwel rio 240, dodatkowo zewnętrzny filtr. Oświetlenie led- tylko późnym wieczorem. Tło również juwela, 30kg białego żwirku 1-mm, Czekam jeszcze na 20kg białego wapienia, więc wkrótce akwarium będzie gotowe do zarybienia :DDD

29841493.jpg

Opublikowano

Hola, hola kolego, nie tak wkrótce. Odpal sobie "wodę" i poczytaj o cyklu azotowym. Wrzuć na luz bo rybki to pewnie jeszcze z 2-3 tygodnie :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mała aktualizacja, oto jak zbiornik wygląda po 1,5 miesiąca od zarybienia. Przez ten czas pojawiły się ładne zielone glony, zmieniłem oświetlenie na juwel blue (jedna z t5), dodałem falownik, odłowiłem ryby które źle dobrałem, wkrótce wpuszczę więcej ryb z tych samych gatunków które już są, oraz zmieniłem delikatnie wystrój akwarium.

Fotki

malawi1q.jpg

malawi2k.jpg

malawi3f.jpg

filmik

:)

Obecnie posiadam również nowy zbiornik 700 litrów, nad którym skończyłem wczoraj pracę, będzie to jednak tanganika :)

Pozdrawiam !

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kilka fotek mojego malawi po zmianach aranżacji i wyklarowaniu się wody.

Mam do was pytanie, czy widzieliście kiedyś zbiornik z zarośniętymi przez glony bocznymi szybami ? Myślę nad czymś takim u siebie w zbiorniku, ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Również wciąż myślę nad obsadą. Wyłowiłem również demasoni, została jedna samica bo schowała się pod filtrem i nie mogłem jej złapać. Saulosi również okazały się samcami, więc został jeden naładniejszy. Więc teraz myślę nad obsadą. Ostatecznie chciałbym, żeby pływało :

4 Yellow

3 Saulosi

4 acei

Chciałbym również dodać 4 Cynotilapia sp. Hara Gallireya Reef

Ale chyba zrezygnuję wtedy z Acei.

74246873.jpg

73229854.jpg

73158660.jpg

17063652.jpg

Moje dwa baniaki

17968095.jpg

Opublikowano

Mi również, niestety nie mogę zrobić czegoś podobnego w malawi, za mały zbiornik.

Czy myślicie, że obsada którą planuję jest prawidłowa ?