Skocz do zawartości

Malawi start - masa pytan ...trywialne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam all:)

Dopiero co zaczynam działalność na firum mimo, ze sledze je od dluzszego czasu:) i wiele mi dalo

Od ponad pol roku nosze sie z zamiarem zalozenia wlasnego "kawalka malawi" w domu..w koncu mam swoje mieszkanie, po remoncie i za akceptacja i przy wsparciu mojej piekniejszej polowy zaczynam.. przygotowania finansowe do tej operacji:)

ale przez ten czas nie proznuje ale czytam czytam, ogladam...no i w miare jak wiedzy przybywa - pomysl ewoluuje

Zaczalem od przymiarki do akwa 240 l (standard 120x40x50,proste) ale dzis doszedlem do wniosku ze jednak chyba bedize to 300 l (150x40x50) - a co tam!

do tego :

- filtr zewn JBL500

- filtr wewn - nie wiem jeszcze jaki ale.. moze fluval 4+ ? prezentuje sie niezle, dobre parametry..jak sadzicie?

No..i tego jestem pewien..a teraz - moje pytania i watpliwosci:

1) jak wglada ustawienie takiego akwa w bloku? chodzi mi o Wasze doswiadczenia - czy moge po prostu je postawic przy kazdej scianie ? (mam juz upatrzona) - w koncu to bedzie pewnie z 500 kg... wg mnie nie powinno byc problemow ale..

2) czy filtracja wystarczajaca do takiego akwa?

3) grzalka 200 W (w mieszkanku chlodnawo..) - wystarczy?

4) jakie swietlowki ? - mysle o 2 x 30W, biala i niebieska z tylu - lubie niebieska poswiate a i obsade chce miec z dominujacym niebieskim kolorkiem..jak myslicie - pomoze to podkreslic kolory ryb?

5) czy napowietrzac czy tez deszczownia wystarczy? (chce nieco przerybic akwarium..ale tylko nieco:)

6) tlo...tu najwiecej watpliwosci..chyba poki co zrobie wewnetrzne ze styropianu i..wlasnie.. czym malowac i zabezpieczyc aby nic nie wytracilo sie do wody.. a druga sprawa - na czym je umocowanc? pleksi?

no i na razie chyba na tyle.. nie omieszkam dalej pytac jak tylko bede mial watpliwosci

z gory wielkie dzieki za pomoc:)

pozdrawiam

Opublikowano
Witam all:)

1) jak wglada ustawienie takiego akwa w bloku? chodzi mi o Wasze doswiadczenia - czy moge po prostu je postawic przy kazdej scianie ? (mam juz upatrzona) - w koncu to bedzie pewnie z 500 kg... wg mnie nie powinno byc problemow ale..

2) czy filtracja wystarczajaca do takiego akwa?

3) grzalka 200 W (w mieszkanku chlodnawo..) - wystarczy?

4) jakie swietlowki ? - mysle o 2 x 30W, biala i niebieska z tylu - lubie niebieska poswiate a i obsade chce miec z dominujacym niebieskim kolorkiem..jak myslicie - pomoze to podkreslic kolory ryb?

5) czy napowietrzac czy tez deszczownia wystarczy? (chce nieco przerybic akwarium..ale tylko nieco:)

6) tlo...tu najwiecej watpliwosci..chyba poki co zrobie wewnetrzne ze styropianu i..wlasnie.. czym malowac i zabezpieczyc aby nic nie wytracilo sie do wody.. a druga sprawa - na czym je umocowanc? pleksi?

Servus

1)Nie bedzie zadnych problemow... nie sluchaj bajek o pekajacych sufitach itp, chyba ze Twoja podloga to jakis bajer z przed 40 lat, jesli to beton-stawiajj

2)JBL 500 -OK , 4+ na styk OK, moim zdaniem 100x lepsza jakas mooocna glowica + gabka

3)Styknie, spokojnie

4)Jesli lubisz niebeiska poswiate to NARVA Oceanic Blue + Color i gotowe...

5)Deszczownica nie zaszkodzi, roznego rodzaju kamyczki, kurtyny wg mne szpeca akwa i je "unienaturalniaja" a jesli ustawisz dobrze wyloty z filtrow to i bez deszczowni sie obejdzie

6)Tlo ze styropianu daj za akwa, oszczedzisz miejsce, a i na wygladzie niewilele stracisz, do tego nie musisz sie przejmowac czym je pomalujesz, a w miedzy czasei zaczyna prace na strukrutalnym np z lupka:P

7)Powodzenia ^^

Opublikowano

Zgodze sie z przedmówcą z pkt. 1-5 i 7. Jeśli chodzi o 6 to bym tu troszke podyskutował, przynajmniej z drugą częścią. Nie ma sensu sobie zawracać głowy tłem zewnętrznym jeśli docelowo ma być wewnętrzne, weź pod uwage chodzby całe zamieszanie jakie będziesz musiał zasiać w akwa podczas aranżacji tła wewnętrznego. Mam na dzień dzisiejszy dwie "Malawki", jedną 313L, jako baniak główny z tłem z łupków serycytowych i drugą 80 do podchówku młodych z tłem ze styropianu i uwierz mi że to zewnętrze mnie w oczy kole :?

Opublikowano

no witam ponownie

wielkie dzieki za odpowiedzi..

odnosnie tla - tutaj musze przyznac - troche sie waham miedzy zewnetrznym (niekoniecznie 3D) a wewnetrznym..na razie na lupek chyba nie bede sie decydowal.. raczej bede wybieral miedzy gotowym (widzialem na allegro calkiem ladne czarne imitujace skale) a wlasnie styropianem..do zakladania jeszcze troche czasu - mam czas do namyslu:)

co do glowicy z gabka - tu prosilbym was o pomoc..szczerze - nie bardzo wiem czego szukac i na co patrzec? co to jest? za czasow mojej pierwszej przygody z akwa byla szklana rurka z gabka podlaczona do brzeczyka...heh

co do postawienia akwa - blok jest z 1997 wiec powinien utrzymac:) nie chce tylko ogladac miny sasiadki jak zobaczy co jej nad glowa stoi:)

bo..baniak nieco ewoluowal. i chyba bedzie to 375l (150x50x50) :) narzeczona patrzy na mnie juz dziwnie:)

i pytanko do Sabotage - co sadzisz o sklepie "okaz" w gdansku? przyznam sie - w gdansku jestem "nowy" (ok 7 miesiecy ale za to na stale:) i slyszalem co nieco o tym sklepie ale nie mialem przyjemnosci jeszcze odwiedzic.. moze jutro..ciekawe czy sprzedaja na raty?:)

pzdr

Opublikowano

Strop spokojnie wytrzyma. Filtracja też da radę. Reszta to rzecz gustu...

P.S. ja też zakładam (kroczek po kroczku, ale stanąłem na 240-więcej na razie nie da rady)

P.S. P.S. Narzeczona po zakończonej akcji z zakładaniem wpadnie w zachwyt!

Pozdrowienia

Opublikowano

Hej.

Też jestem z Trójmiasta i naprawdę polecam Ci sklep Okaz. Z tego co się orientuję można tam kupić na raty. Sprzedaje tam takich dwóch kolesi , którzy (moim zdaniem) mają trochę pojęcia o akwarystyce. Zresztą prywatnie też chyba hodują pyszczaki.

A jak zrobisz zakupy powyżej (chyba ) 500zł to nawet stałą kartę rabatową dostaniesz ( niby niewiele, ale zawsze cieszy)

Powodzonka

Opublikowano

Potwierdzam to co Marek napisał o sklepie OKAZ, ja nie jestem z trójmiasta ale ile razy tam zajadę zawsze odwiedzam ten sklep, zresztą jeśli mam jakieś szczególne potrzeby najpierw się ugaduje z chłopakami telefonicznie i tylko później odbieram zamówiony towar, szczerze polecam. Honorują kartę Klubu Malawi zniżka 5 %

Opublikowano

witam w ten pochmurny sobotni ranek!

strasznie mnie ucieszyliscie tymi ratami w OKAZie.. jestem wlasnie na etapie konczenia urzadzania mieszkania wiec wolnych finansow brak,..a juz chyba dluzej nie wytrzymam czekania na zalozenie akwarium

ogolnie - jesli chodzi o sklepy - wydaje mi sie ze w na polnocy naszego kochanego kraju krucho z akwarystyka..wczesniej mieszkalem w toruniu i tam sytuacja wygladala jeszcze gorzej..tym bardziej ze nie widzialem na forum (czytam tez malawiforum.pl) zadnego uzytkownika z torunia oprocz mnie..a teraz:) zawsze mozna sobie osobiscie czasami z czyms pomoc::)

jesli chodzi o ryby - bo je jak na razie pominalem to - nie chce zakladac nowego topicu poki co, tym bardizej ze nie planuje nic odkrywczego poki co. beda to moje pierwsze pyszczaki wiec zapewne w obsadzie bede mial saulosi, maingano (chyba razem w takim akwa nie beda wchodzily sobie w droge) i rdzawe. mamy zolte sciany;) wiec narzeczona chcialaby miec niebieski akcencik w pokoju:) a mnie tez sie podobaja niebieskie pyszczki:)

a propos pomocy i wymian - w pracy mamy baniaczek tak na oko 800 l z pyszczakami. yellowki i saulosi mnoza sie jak szalone. zebry tez inkubuja ..mamy juz sporo mlodziezy a ze nikt ich nie odlawia - sa to zapewne te co sprytniejsze, ktore nie daly sie pozrec (akwarium dosc mocno przerybione na moje ale ma byc wizualizacyjne). pogadam z szefem. ja wezme na bank jakies do siebie ale przy tym tempie to chyba bedziemy mogli zajac sie sprzedaza rybek zawodowo:) hehe. wiec przy najblizszym redukowaniu obsady dam znac na forum jakie ryby dalibysmy w dobre rece:)

pozdrawiam

Opublikowano

witam:)

Marku - przy odrobinie pomocy i zaangazowania bedize nam to wszystko smigalo ze hej! czytalem o krzyzowaniu sie rodzenstwa (nieciekawe ponoc skutki w 2gim pokoleniu) wiec wymiana miedzy akwariami rodzin jak najbardziej wskazana:)

z innej beczki - mam pytanie - jak sadzicie do tych moich planowanych 375l to akwa z szyba 10mm co? troche sie 8ki obawiam (mimo ze tansze sporo) ale...

pozdro