Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od niedawna interesuje sie Malawi, kupilem akwa ok. 150 l i ...

Dekoracja to głównie otoczaki i kilka piaskowców.

Planowana obsada to Pseudotropheus saulosi (1/5, 2/8 ... sam nie wiem)

Narazie dostałem od siostrzeńca świderki ... mowił ze przydatne w "Malawi" (jakieś 10szt. łazi i kopie).

Zeby troche "zaśmiećić" wsypalem małą porcję płatków.

Nie chcę od siostrzenca wyciskac wkladu z filtra bo jakis czas temu walczyl z jakimis chorobami .. a innych nie mam dostepnych.

Filtracja to kubelek tetra700 i mechaniczny wewnetrzny chyba 800l/h.

W kubelku bioballe, ceramika fluvala (bio-coś) - wegla brak.

Akwa po 11 dniach od zalania i dodawaniu SERA - NITRIVEC oraz SERA - AQUTAN ma takie parametry :

NO2 = bardzo różowe - raczej poza skalę 25mg/l

NO3 = jasno różowe - chyba najbliżej to 10mg/l

PH = 8

Z tego co mi powiedziano w sklepie to twardość chyba nie najważniejsza - chyba ze się mylę.

I teraz pytanka :

1. Czy mam rozumieć ze się machina jeszcze nie rozkręciła ?

2. Czy podmiany (jak już się rozkręci i będą rybki) robi się kranówą czy wodą odstaną / ew. kranówą z aquatanem ?

3. Czy do dojrzewania potrzebna temp. 27oC ? (moze zaoszczedze na prądzie / filtry chodzą 100%)

4. Czy jak sie juz ustabilizuje to NO3 i NO2 ma byc zerowe ? .. czy NO3 lepiej zeby bylo ... czytalem pare artykułów i mam mętlik :)

5. Czy podczas dojrzewania na wlot do kubelka zalozyc gabke na koszyczek ? czy potem zostawic te gabke ?

6. pewnie jeszcze jakies bedzie ... to napisze :)

Opublikowano

I teraz pytanka :

1. Czy mam rozumieć ze się machina jeszcze nie rozkręciła ?

dokladniej to jest wlasnie gdzies na etapie silnego rozkrecania ;-)

dojrzale akwa ma NO2=0

2. Czy podmiany (jak już się rozkręci i będą rybki) robi się kranówą czy wodą odstaną / ew. kranówą z aquatanem ?

masz male akwarium, jesli masz gdzie odlac odpowiednia ilosc wody na odstanie, to mozesz tak robic, jesli nie, a sprawdziles/wiesz, ze woda w kranie jest dobra, to Aquatan do wiaderka, zalej przy pomocy prysznica, poczekaj kilka minut i do akwa

3. Czy do dojrzewania potrzebna temp. 27oC ? (moze zaoszczedze na prądzie / filtry chodzą 100%)

u mnie jest 25-26*C

4. Czy jak sie juz ustabilizuje to NO3 i NO2 ma byc zerowe ? .. czy NO3 lepiej zeby bylo ... czytalem pare artykułów i mam mętlik :)

NO3 w "normalnie" pracujacym akwarium moze miec wartosci do ok. 30 jednostek, NO2 absolutnie powinno byc w zerze

5. Czy podczas dojrzewania na wlot do kubelka zalozyc gabke na koszyczek ? czy potem zostawic te gabke ?

tak, zostaw, taki prefiltr pozwoli Ci na rzadsze zagladanie do kubelka w celu jego czyszczenia - taka gabke szybciej i latwiej sie czysci

Opublikowano

Dziekuje bardzo za szczegolowe odpowiedzi :)

Mam nastepne pytanie :

Czy zmiany NO3 i NO2 w dojrzewajacym da sie zaobserwowac "codziennie" ... bo w sumie odcien rozowego/fioletowego baaardzo podobny ... czy sprawdza sie np. co 3 dni ... ?

Opublikowano

Dzieki

W takim razie sprawdze dopiero w poniedzialek co i jak :)

a przy okazji ...

w ciagu dnia z deszczownicy wylecialy dziwne biale platy ... takie slamazate :) ... nie wiecie co to moze byc ? .. najpierw zatkalo 2 otworki w deszczownicy a potem jakos przelecialo i deszczownica juz chodzi normalnie ... a te platy plywaja po akwa .. dziwne troche

Opublikowano

"białe ślamazarne coś" to jest pewnie to samo co u mnie się osadzało na starcie na gumowych powierzchniach: niegroźne, zniknie samo ;)

Opublikowano

Coś te moje akwa nie chce chyba dojrzeć ... cały czas mam mniej wiecej to samo ... ponad 25mg/l NO2 i ok. 20mg/l NO3 (tak mi wychodzi z kolorów po teście)

Cały czas dolewany Nitrivec Sery zgodnie z instrukcją

Filtracja działa 100%. Temp. 26.5 oC. pH 8.

Czy brak światła może mieć jakieś znaczenie ?

(pokrywa jeszcze nie skończona)

Opublikowano

IMO tak choć nie zupełnie. Pod wpływem światła rozwijają już się naprzykład glony. Osobiście ja przez miesiąc dojrzewania akwarium miałem w nim wszystko załączone.

Ale tak jak mówiłem wcześniej. Cierpliwości, pośpiech naprawde nie popłaca.. lepiej poczekać nawet dłużej, a być pewnym że po wpuszczeniu ryb nic ie podskoczy. Ewentualnie wrzuć tam ze 3-4 gupiki czy inne tego typu rybki, pozwoli to lepiej rozpocząć cykl.

Opublikowano

Wiadomo ze kazdy juz chcialby miec te swoje ulubione pysie w wodzie ... ale jasne ze czekam.

Mam kilka swiderkow, dodaje nitriveca, wsypalem troche pokarmu zeby mialo co sie psuc :)

Jak tylko skoncze pokrywe odpale swiatlo.

Opublikowano

Powoli zaczynam tracic cierpliwosc :(

Akwa zalane 27 kwietnia ... czyli 18 dni ... i caly czas

wysoki poziom NO2 (ponad 25mg/l - z testu) a NO3 okolo 10-20mg/l.

Jakieś propozycje ?