cacadooo Opublikowano 1 Stycznia 2013 #1 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Drodzy, Mam listę ryb, którą chce zamówić od dr Pawlaka: http://www.mp.umk.pl/?page_id=55 jednak nie do końca wiem co wybrać. Jest już dość niebiesko i ciemno, ale prócz yellow'a brakuje trochę jasności: Chciałbym w akwa: P. demasoni Labidochromisa sp. hongi (tego akurat o doktora nie ma, ale może dostanę w Warszawie) Pseudotropheus sp. elongatus neon spot (tego też doktor nie ma) lub paralleus Labidochromis caeruleus Melanochromis johanii Cynotilapia afra cobue Moglibyście zaproponować coś żółtego lub jasnego (rozważam Metriaclima estherae red-red)? Co w ogóle sądzicie o takiej obsadzie? Oczywiście muszę jeszcze dobrać ilość sztuk. Będę wdzięczny za pomoc.
Perez666 Opublikowano 1 Stycznia 2013 #2 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Obsada niepoprawna. Roślinożerne demasoni i hongi kolidują z mięsożernymi yellow i cobue. 1
cacadooo Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor #3 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Kurcze no racja. Wiec te odpadają. Jakieś propozycje co by dołożyć, żeby trochę złamać kolorystkę?
cacadooo Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor #5 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Ładny, ale mięsożerca, a ja chciałbym się ograniczyć do lubiących zieleninę. Chyba najlepiej wyjdzie: P. demasoni Labidochromisa sp. hongi Melanochromis parallelus likoma Melanochromis interruptus /johannii Chisumulu Metriaclima estherae red-red choć pewnie zrezygnuję z jakiegoś melanochromisa, żeby się razem nie tarłu. Nie chciałbym przesadzić z ilością ryb, a chyba już jestem na granicy biorąc stosunek 1 do 4. Super jest też Metriaclima mbenji OB, ale boję się, że może się krzyżować z red-red.
kunta Opublikowano 1 Stycznia 2013 #6 Opublikowano 1 Stycznia 2013 Może Msobo albo Membe deep. Jakieś fajne haremy, dajmy na to 1+7 mogą fajnie rozjaśnić baniak. 1
Perez666 Opublikowano 2 Stycznia 2013 #7 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zostałbym przy demasoni, hongi, interruptus i red. Banda demonow, reszta 1+3/4
cacadooo Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor #8 Opublikowano 2 Stycznia 2013 No ta Membe deep jest ekstra. Zastanawiam się tylko czy tak jak red starczy jej sama zielenina czy pokarmy typu Tropical Malawi bo mrożonek to raczej nie bardzo. Perez666 ta banda to dla Ciebie ile sztuk i w jakim układzie? A prócz tej obsady to chcę tak jak poprzednio dorzucić gibicepsa. Poprzedni bardzo dobrze dawał sobie radę i był nie w kij dmuchał
eljot Opublikowano 2 Stycznia 2013 #9 Opublikowano 2 Stycznia 2013 No ta Membe deep jest ekstra. Tu polecam układ wilosamcowy np 3+7 bo pojedynczy samiec z rzadka pokazuje jaki jest ładny. 1
cacadooo Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor #10 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Tu polecam układ wilosamcowy np 3+7 bo pojedynczy samiec z rzadka pokazuje jaki jest ładny. A jak z żywieniem? Wystarczy im zielenina? Opisy opisami, ale może masz doświadczenie na żywym organiźmie. RED-REDom które kiedyś miałem wszystko z płatków, granulków dla malawi pasowało. Nie zamierzam podawać mrożonek z larwami.
Rekomendowane odpowiedzi