lewy93 Opublikowano 22 Grudnia 2012 #1 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zachorowała mi samica yellowka. Strasznie spuchła, obrzęk oczy (strasznie wyszły na zewnątrz) zgubiła kilka łusek. Nie jest poskubana, niema żadnych plam. Co jej sięmogło stać? jakie leczenie? Na dodatek dodam że reszta pyszczaków nie choruje.
eljot Opublikowano 22 Grudnia 2012 #2 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zajrzyj tu http://www.akwarystykaakwariowa.fora.pl/akwarystyka-slodkowodna,4/choroby-ryb-akwariowych-sprawdz-zanim-zapytasz-poradnik,10.html 1
lewy93 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor #3 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Z tych wszystkich chorób w miarę pasuje mi 12. Zapalenie przewodu pokarmowego . Ale wtedy chyba nie puchną tak strasznie ryby. Reszta chorób pasuje tylko częściowo, a objawy w postaci (narośli) nie występuje. Czy yellowek mógł zjeść kawałek nowo dodanego kokosa(2 tyg temu,sam robiłem) i się tym zatruć? Czy zrobić im dietę 2 dniową? -- Ryby czasem się obcierały o skały. Teraz prawie wcale. Ale to jest spowodowane prawdopodobnie nagromadzeniem odchodów. Ryba ma wyraziste kolory. To chyba wszystkie informacje które mogą pomóc w diagnozie. -- filtr już kupiony. Niedługo przyjdzie. Ale akwarium stoi już ponad pół roku i nic takiego się nie zdarzyło wcześniej. -- W akwarium jest samica która nosi młode w pysku. Nic im nie jest. Jest też troche młodzieży 2-miesięcznej, też nic im nie jest. Może ta informacja coś pomoże.
lewy93 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Autor #4 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zastosowałem wczoraj Baktoforte Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć w sprawie choroby??
lewy93 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Autor #6 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Przeniosłem dwie chore ryby do oddzielnego zbiornika i tylko im podałem lek. Ryby w głównego zbiornika pobierają pokarm. Z kwarantanny samiec trewavasae pobiera natomiast yellowek chyba nie. trewavasae przeniosłem ponieważ miał spuchnięte jedno oko.
Raffy Opublikowano 25 Grudnia 2012 #7 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Jakie masz No3 w akwarium? Czy chore ryby pobierają pokarm?
Perez666 Opublikowano 25 Grudnia 2012 #8 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Albo yellow albo trewek...razem plywać nie mogą - dwa bieguny żywieniowe.
Harnas Opublikowano 25 Grudnia 2012 #9 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Witam. Kolego sadze ze to bloat chociaz moge sie mylic. http://www.klub-malawi.pl/index.php/faq/wiadomoci-ogolne/250-bloat--czsta-choroba-malawijskich-pyszczakow . Mialem ta chorobe w baniaku , Niestety nie obeszlo sie bez ofiar. Szybka reakcja sie liczy . W razie pytan pisz do mnie . pozdrawiam 1
lewy93 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Autor #10 Opublikowano 25 Grudnia 2012 testy mi się skonczyły okolo miesiąca temu... Ten spuchnięty yellowek z nastroszonymi łuskami nie pobiera. Samiec trewavasae pobiera.
Rekomendowane odpowiedzi