Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

9083b3d655e3fe34.jpg

powyżej koncepcja mojego narurowca.. zbudowany będzie na korpusach 3/4 cala, tylko fbf ma 1/2 cala. pompa omnigena 25/40.

pytanie, czy zaznaczone na schemacie na czerwono iksy, czyli zawory są w dobrych miejscach i czy ich nie za dużo. czy mogę zastosować normalne, metalowe zawory?

Opublikowano

Zawory żeliwo, ocynk mogą być, nie stosuj miedzi i mosiądzu.

Zawór między filtrem 50 i FBF jest niepotrzebny.

Na filtrach 100 wystarczy po jednym zaworze przed i za filtrami.

Pamiętaj, że FBF musi długo dojrzewać. Możesz na początek zamiast filtra 50 dać Seachem Matrix. Do korpusu wchodzi 1l.

Do jakiego litrażu będzie ta filtracja?

Opublikowano
Ten jeden moment Ci się przytka i cały system stoi.
Ja ma jeden i jeszcze się nigdy tak nie przytkał ;) ale zgadzam się że jak masz dwa przed, to daj i dwa za. Łączenie równolegle wkładów ma na celu zmniejszenie oporów, robiąc to tylko przed pompą podrażasz całość a zyskujesz niewiele.
Opublikowano

Ja po 3 miesiącach całkowicie zrezygnowałem z filtra 50 za pompą, mam tylko 100 przed - różnicy w czystości wody nie widać.

Przeglądając forum wnioskuję, że filtracja ma być do 300l.

Nie chcę bynajmniej kolegi zniechęcać do FBF, ale za pompą wystarczyłyby dwa korpusy szeregowo z Matrixem i po kłopocie:)

...Tak naprawdę to przy nieprzerybionym zbiorniku wystarczyłby jeden;)

Opublikowano
Ja po 3 miesiącach całkowicie zrezygnowałem z filtra 50 za pompą, mam tylko 100 przed - różnicy w czystości wody nie widać.

50 mikronów ma za zadanie wyłapać jak najwięcej materii organicznej (nawet niewidocznej gołym okiem) a co za tym idzie ograniczyć wzrost NO3, a IMHO to jest główny cel filtracji mechanicznej.

Opublikowano

Parametry wody kontroluję na bieżąco.

NO3=5-10 (test JBL).

W sobotę przy podmianie, założę na próbę 50 za pompą. Chociaż wątpię czy to coś zmieni... no może poza zmniejszeniem przepływu:rolleyes:

Opublikowano
NO3=5-10 (test JBL).
No jak masz takie niskie to wielkiej zmiany test JBL nie odnotuje ;) u siebie nie "testowałem", starczy mi że widzę ile syfu osiada na pięćdziesiątce :).
Opublikowano

Na upartego można dać te 2x50 przed pompą. Za pompą dwa korpusy szeregowo z ceramiką. Przy 300l filtracja w zupełności wystarczająca.

Dobrze byłoby wstawić jeszcze zawór spustowy do podmian wody.

Ja dałem przed całym układem. Wodę spuszczam z akwarium grawitacyjnie. Następnie podłączam wąż na szybkozłączce pod końcówkę z prysznica (jest na 3/4 cala) i uzupełniam wodę. Wszystko odbywa się przez zasys.

Opublikowano

tak, do 300 litrów. ja zawsze robię wszystko na zapas stąd taki, a nie inny układ.

zapomniałem o kraniku, dzięki za przypomnienie.

wydaje mi się, że same w sobie dwa 100 mikronowe wkłady spokojnie oczyszczą wodę, ten 50 mikronów to na zapas/ ceramikę raczej.

klamka zapadła, korpusy jadą, pompa już leży przede mną, szafka czeka w komórce, a akwa się klei.

zaczynam prawdziwą zabawę z malawi, jednak akwaria kurczą się w oczach.