Bojar Opublikowano 18 Grudnia 2012 #1 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Witam po dłuższej nieobecności. Dzieci odchowane, sprawy pozałatwiane więc moge wrócić do mojego ulubionego biotopu czyli Malawi Akwarium stand 375l z tłem DIY z Ceresitu. Filtracja 2x kubeł + wewnętrzny Zdecydowałem się na obsadę ryb wszystkożernych o mniejszej agresji Gatunki, które muszą być to: Labidochromis caeruleus Melanochromis cyaneorhabdos 'maingano' Myślałem o dołożeniu do tego zestawu coś z poniższych (wg preferencji) Cynotilapia afra (Cobue) Iodotropheus sprengerae Pseudotropheus saulosi Doradźcie celować w 3 czy 4 gatunki? Jakie zestawienie najlepiej zagra, Ryby postaram się nabyć z dobrego źródła Akwarium ma służyć dekoracji i wychowaniu młodego akwarysty.
eljot Opublikowano 18 Grudnia 2012 #2 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Jeżeli dasz yello i rdzawego (nie są to terytorialiści) to możesz spokojnie pokusić się jeszcze o dwa i tu wybrałbym maingano z cobue (saulosi odpuszczam bo żółte już masz )
Bojar Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor #3 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Saulosi już nie chcę bo kiedyś miałem. Twoja podpowiedź rzeczywiście pasuje kolorystycznie. Zastanawiam się tylko nad dietą i agresywnością afry. Spasuje ?
eljot Opublikowano 18 Grudnia 2012 #4 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zastanawiam się tylko nad dietą i agresywnością afry. Spasuje ? Nie przesadzajmy, w tej obsadzie nie będzie miała wielu przeciwników w walce o rewir więc luzik.
Bojar Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor #5 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Tak, tylko czy reszta nie będzie siedziała w kącie? Zarybić po 8 czy raczej 10 sztuk/gatunek
elozox Opublikowano 18 Grudnia 2012 #6 Opublikowano 18 Grudnia 2012 czemu miala by siedziec w kacie? afra to nie chilumba bez przesady, zreszta agresja jest skierowana w wiekszosci do swojego gat.Tez nie jest powiedziane ze afra bedzie dominantem dorasta mniejsza niz 3 pozostale gat. a maingano nie da sobie w kasze dmuchac i jest wielce prawdopodobne ze on bedzie nr1. ja bym po 10 zarybial.
Bojar Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor #7 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Dzięki tak zrobię. Ciekaw jestem jak to się poukłada z czasem
Bojar Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor #9 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Z dziękuję. Ja też się cieszę z możliwości powrotu do pyśków
Damian87 Opublikowano 19 Grudnia 2012 #10 Opublikowano 19 Grudnia 2012 a mi sie nasuwa pytanie czy maingano nie zdominuje afry?samiec bedzie wtedy szaro bury
Rekomendowane odpowiedzi