Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,czytalem ostatnio o leczeniu ryb korzeniem chrzanu.Taki korzen wrzuca sie do akwa lub zakopuje w podlozu.Podobno takie metody stosowali pierwsi Polscy akwarysci.Nie umieli jeszcze diagnozowac chorob bo nie bylo fachowej prasy,wiec radzili sobie w ten wlasnie sposob.Bodobno bardzo dobrze dziala na wzrost roslin.Slyszal ktos moze o tej metodzie?Jestem ciekawy czy w Malawi zda to egzamin.pozdrawiam

Posted

No ale co leczyli tym korzeniem? Przecież nie ma jednego lekarstwa na wszystkie choroby?

Poza tym po co zastanawiać się, czy korzeń chrzanu zadziała, skoro mamy pełno dobrych i wcale nie takich drogich leków.

Ja się z czymś takim nigdy nie spotkałem, nigdy nie słyszałem. Zapytałem nawet wujka, który miał swojego czasu pokaźne zbiorniki w latach 50'. On też nie słyszał nic o korzeniu chrzanu :)

Posted

Ja czytalem o tym w magazynie Akwarium z 2006 roku.A o tym korzeniu pisali pierwszy raz w tym samym magazynie w 1977r.Autor pisze ze u niego taki korzen jest przez caly czas w akwa tylko co 3miesiace wymienia na nowy i juz nigdy mu ryby nie chorowaly.Tak wiec zastanawiam sie czy profilaktycznie nie zapodac u siebie.Ja jestem tego zdania ze naturalny sposob jest lepszy od najlepszej chemii.

Posted
Ja czytalem o tym w magazynie Akwarium z 2006 roku.A o tym korzeniu pisali pierwszy raz w tym samym magazynie w 1977r.Autor pisze ze u niego taki korzen jest przez caly czas w akwa tylko co 3miesiace wymienia na nowy i juz nigdy mu ryby nie chorowaly.Tak wiec zastanawiam sie czy profilaktycznie nie zapodac u siebie.Ja jestem tego zdania ze naturalny sposob jest lepszy od najlepszej chemii.

hmm ciekawostka, bo u mnie np nigdy takiego korzenia nie było i ryby też mi nie chorowały, przez 5 lat i 4 biotopy - dlaczego? :/

to tak dla zrównoważenia twierdzenia autora artykułu ;)

Posted

Kiedyś próbowałem, zakopany w piasku korzeń przyjął się w akwarium znakomicie i po tygodniu już liście wystawały ponad pokrywę :) Żadnego działania leczniczego nie stwierdziłem, ale to oczytwiście o niczym nie przesądza. Właściwie co taki chrzan do wody wydziela, jakieś alkaloidy? Może chodzi o działanie bakteriobójcze jak czosnek. Ale na jakiej zasadziea miałoby to działać to tudno rozstrzygnąć bez badań.

Posted

Też tak sobie pomyślałem, że jedynie w czym pomóc może, to w tym, że nicienie i wiciowce się słabo klimatyzować będą z powodu ostrej woni.

Posted

A propos tego chrzanu to:

Chrzan pospolity jest to roślina, wykorzystywana jako przyprawa. Zawiera duże ilości cennych składników odżywczych. Jest surowcem leczniczym. Często stosowane są: korzeń i liście chrzanu. Chrzan zawiera glikozyd siarkowy, który sprawia, że roślina ma ostry smak i zapach; wykazuje również działanie bakteriostatyczne. Chrzan zawiera też inne substancje o działaniu przeciwbakteryjnym oraz przeciwwirusowym; fitocydy, działające jak naturalny antybiotyk. Chrzan zawiera: siarkę, jod, żelazo, wapń, magnez, a także błonnik, flawonoidy, beta-karoten, witaminy z grupy B oraz duże ilości witaminy C.

oraz

Korzeń chrzanu zawiera dużo witaminy C, witaminy P, cukrów, enzymów, soli mineralnych i asparaginę. Działanie na organizm ma podobne do czosnku, posiada działanie antygrzybowe i antybakteryjne, a także zabijają niektóre pierwotniaki.

- źródło wujek google

Więc jak zauważył kolega nabe działanie podobne do czosnku. Pozostaje kwestia w jakiej formie te właściwości przekazać rybom może namaczać pokarm w soku, może zakopać w podłożu to już wola akwarysty, było też na forum, byle pupile nie ucierpiały.