Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zewnętrzny jako mechanik to zły pomysł. Kup mechanika koło 1000l/h-1500l/h. Schowasz za jakimś większym kamieniem i będzie git.

Dzięki za opinie może jeszcze ktoś się wypowie ?

Opublikowano

Właśnie wczoraj zamontowałem aquael circulator 1500. Dziękuje za dobrą radę. Daje sobie rade znakomicie. Mam tylko jedno spostrzeżenie do tego filtru. Gdy założyłem nasadkę napowietrzającą przepływ wody spadł 2,3 razy.

Opublikowano

Ustaw wylot filtra aby poruszała się tafla wody. Jeżeli zauważysz, że ryby pływają blisko powierzchni i starają się łapać powietrze, to wtedy myśl o dodatkowym natlenianiu. Po pierwsze obserwujemy :) Jak dzieje się coś zlego to dopiero wtedy działamy :)

Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Zakupiłem również circulator 1500 do mojego 200l. Dwie sprawy:

1. W innych tematach piszecie, żeby ustawić wylot filtra na tylną ścianę akwarium z lekkim skosem w dół, tak żeby był obieg wody i podnosił nieczystości z dna, a tutaj piszecie żeby dać wylot tuż nad taflą wody w celu napowietrzania. Pomału się w tym gubię... Poza tym mam dylemat czy fgąbka powinna być tuż przy dnie ( na przedłużkach któe są w zestawie) czy po prostu założyć tylko koszyk i na to filtr?

2. Druga sprawa to jaką gąbkę kupić? chodzi mi o wymiary i gęstość. Na allegro nie ma konkretnych jest tylko jedna osoba, która docina w różnych wymiarach i o różnych gęstościach. Warunek: ma być czarny (nie jak większość niebieskie). Nie wiem też dlaczego każdy z nich ma otwór 20mm. Mma wrażenie, że to za duży otwór na ten koszyk...

Proszę o szczegółowe odpowiedzi bo raz, że filtr w tym momencie za bardzo nie spełnia swojej funkcjo no i gąbkę mam założoną małą (taką jaką miałem w domu)

Myślę o takiej:

http://allegro.pl/wklad-gabka-filtr-30x10x10-cm-ppi-45-otwor-20-mm-i3095785635.html

Czy nie jest za gęsta i czy wymiary 30x10x10 będą ok?

Opublikowano

Ja mam u siebie gąbkę jakieś 3-4cm od dna. Nie stosuję żadnych przedłużek, a wylot z cyrkulatora mam ustawiony na przednią szybę. Górny filtr mam przy powierzchni. Załączam obrazek :Df2lqxh.jpg

--

A co do gąbki to kup ok. 15cm. Im mniejsza tym mniej w zbiorniku zajmuje. Moim zdaniem lepiej sobie kupić gąbkę z większymi oczkami. Gąbka tak szybko się nie zapycha. Ja za swoją gąbkę dałem 8zł w akwarystycznym i jestem zadowolony. A co do otworu to abyś wsadził palec to będzie dobrze, bo za duży raczej nie będzie.

Opublikowano

1. Najwazniejsze zeby woda okrazajac akwarium wracała do filtra. To mocna pompa więc nie bedzie problemu ustawić ją. Ja przy swojej widzę cyrkulację obserwujac dywaniki glonów.

2. Gąbka z gęstością będzie w sam raz, tylko kup troche mniejszą. Masz 200l wiec wysokość słupa wody to jakieś 30-33cm. Myślę, że 15 cm starczy.

Opublikowano

Ale wysokość mojego akwarium to 50 cm :)

Jeśli macie filtr tak nisko że gąbka jest przy samym dnie to praktycznie nie można tym filtrem wytwarzac napowietrzania robiąć falę przy tafli wody prawda?

Co do rysunku to zazwyczaj widziałem schemat ze z biologicznego wylot jest ustawiony na przód a z mechanika (który jest przyczepiony do bocznej szyby) jest ustawiony wzdłuż tylnej szyby. Tak czy siak nic nie wykombinuje póki nie będę miał większej gąbki. Proszę jeszcze raz o opinie czy na pewno 15x10x10 jesli wysokość mojego akwarium wynosi 50cm