Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie po przeanalizowaniu waszych odpowiedzi i poczytaniu forum dział ,,oświetlenie,, zdecydowałem się na oświetlenie mojego akwarium pięcioma modułami każdy po 4 diody (takimi z zamieszonego linku w poniżej wypowiedzi).

Zawsze mogę domontować jedną zwykłą świetlówkę i będzie ok ;) .

Pokrywę z PVC wykonałem wczoraj (pomimo braku zbiornika)nie mogłem się doczekać, mam nadzieje, że jego wymiary są takie jak gwarantuje producent.

Najgorsze w tym wszystkim to okleinowanie, mozolna praca chyba nie dla mnie ale dałem radę przynajmniej na razie jeden bok. Z resztą zaczekam na zbiornik :). Całą operacja sprawiła mi wielką frajdę.

Przede mną jeszcze wybór grzałki. Czytałem trochę o nich na forum ale nie wiem jaką wybrać, oczywiście w rozsądnej cenie. Myślałem o grzałce Atman. Może wy coś polecicie? będę wdzięczny.

Pozdrawiam i życzę udanego Sylwestra !!

Opublikowano

Miałem Aquaela - średnio. Tetra - trochę lepiej. Hagen Elite - też średnio.

Teraz do nowego zbiornika oczywiście pójdzie Eheim - Jager.

IMHO najlepsza opcja za w miarę rozsądne pieniądze

Opublikowano

Ja kupując grzałkę kierowałem się m.in. kryterium automatycznego wyłączenia w przypadku zbyt niskiego poziomu wody (podmiany, nie chce mi się odłączać zasilania) oraz wyeliminowaniu termometru (jeden element mniej) oraz kolor czarny żeby nie rzucała się w oczy. Padło na FLUVAL e200 zyskałem miernik przepływu wody, wskazanie temperatury z daleka (kolory czerwony, zielony, niebieski), wielopunktowy pomiar z dokładnością do 0,5 st. Bark białych naklejek i pokrętła nastawy temp. które widać tylko z góry.

Na razie się sprawdza, koszt 136PLN.

Opublikowano

Witam po raz kolejny Panowie. Akwarium i wczoraj do mnie dojechało i pokrywa pasuje jak ulał. Dziś jadę do brico po szafkę, złoże ją trochę wzmocnie i w sobotę - niedzielę będę chciał ustawiać dekoracje zasypać piach i zalanie ;) już się doczekać nie mogę. Mam pytanie odnośnie filtra(wew. aquael turbo), ponieważ jest dość duży i chciał bym go delikatnie zakamuflować kamieniami. Czy to nie będzie pogarszało jego pracy? Kolejne pytanie może głupie ale nie znam na nie odpowiedzi: czy rośliny szadzi się przed zalaniem, czy jak akwarium już dojrzeje? Z góry dzięki za odpowiedzi i wyrozumiałość.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Czy to nie będzie pogarszało jego pracy?

Pogorszyć jego pracy jako takiej nie pogorszy ale może pogorszyć cyrkulację. Musisz to przetestować organoleptycznie ;) na zalanym akwa.

czy rośliny szadzi się przed zalaniem, czy jak akwarium już dojrzeje?
Sadzić najlepiej w częściowo zalanym akwa (przykryty piach). Weź pod uwagę że w naszym biotopie niewiele roślin sobie poradzi.
Opublikowano

Ok, rozumiem z tym filtrem może aby trochę go zasłonię częściowo i zobaczę jak będzie wyglądała cyrkulacja.

Jeżeli chodzi o rośliny to po przeczytaniu postów na forum zdecydowałem się na anubiasa, mam nadzieję że przetrwa ;) z moimi pysiami. Myślę, że niedojrzałą kranowa woda mu nie zaszkodzi.

Opublikowano
zdecydowałem się na anubiasa, mam nadzieję że przetrwa
Anubisa się nie sadzi, najlepiej przymocować go do kamienia (kłącze/łodyga musi być na wierzchu). Przetrwać pewnie przetrwa ale zarośnie glonem i raczej będzie szpecił niż zdobił (testowałem).
  • Dziękuję 1
Opublikowano
Anubisa się nie sadzi, najlepiej przymocować go do kamienia (kłącze/łodyga musi być na wierzchu). Przetrwać pewnie przetrwa ale zarośnie glonem i raczej będzie szpecił niż zdobił (testowałem).

eljot powiedz która roślina będzie się lepiej prezentować. Jak dla mnie bym ich nie sadził ale moja żona zaczęła się interesować zakładaniem akwa i chcę jakąś roślinkę ;(

Opublikowano

U mnie 3 duże anubiasy zostały zjedzony prawie doszczętnie w ciągu tygodnia. Wszystko zależy od ryb. Lecz pewne jest jedno. Łatwiej utrzymać rośliny w Malawi mając je tam od momentu gdy ryby były maleńkie, niż dostawiając je do dorosłych sztuk.