CoolPhone Opublikowano 25 Listopada 2012 #1 Opublikowano 25 Listopada 2012 Cześć, na forum jestem już obecny jakiś czas więc sporo osób może mnie już kojarzyć. Historia mojej przygody z jeziorem Malawi zaczęła się od przypadkowego wspomnienia moich znajomych o tym, że mają Pseudotropheusy w swoim akwarium. Zaciekawiony tematem wpisałem to w google i oczywiście trafiłem tutaj:) Tak to się zaczęło. Przez ponad pół roku koncepcja tak ewoluowała, że początkowo planowany zbiornik 160l jednogatunkowy został w mojej głowie zamieniony na 240l (do dziś mam pokrywę na taki baniak), a finalnie i tak zdecydowałem się na zestaw Aquaboro 500l. Akwarium zakupiłem końcem sierpnia, wystartowało końcem października, a pierwsze ryby trafiły do niego zeszłej niedzieli. Coś więcej na temat mojego skrawka Malawi: zestaw Aquaboro o wymiarach 200x50x50 500l (aluminiowa pokrywa, szafka oraz szkło). Filtracja mechaniczna - Aquael Circulator 2000 + jvp102. Filtracja biologiczna - JBL CP500 (1200l/h), 1/3 grysu koralowego oraz 2/3 bioceramiki. Grzałka - 200W Oświetlenie - T8 2x58W. Dojdzie jeszcze do tego jakaś listwa led do świecenia gdy jestem w pracy - tak dla oszczędności. Aranżacja: skały (serpentynit, melafir), piach budowlany 1mm, tło to czarne spienione PCV, korzeń drzewa red moor wood oraz nurzaniec (docelowo wychodzi na to, że go jednak nie będzie bo zasmakował on strasznie moim Acei). W rolach głównych występują młode: Pseudotropheus sp. Acei Luwala - 16 sztuk Metriaclima Msobo Magunga - 12 sztuk Pseudotropheus Demasoni - 3 sztuki (maluchy, były 4, ale jedna sztuka chyba zbyt słabo się kryła albo tak się kryje, że jej nie widzę ). Dojdzie jeszcze kilka sztuk (prawdopodobnie 9) demonków i M. Zebra Maison Reef. Na koniec specjalne podziękowania dla kolegi Meszka za cierpliwość co do mojej osoby i pomoc w ogarnięciu tego wszystkiego Pozdrawiam też drugiego kolegę Harnasia:)
kunta Opublikowano 25 Listopada 2012 #2 Opublikowano 25 Listopada 2012 No no no - ślicznie Ci to wyszło.
marek_z_81 Opublikowano 26 Listopada 2012 #3 Opublikowano 26 Listopada 2012 Po prostu cud, miód, malina. Szkoda tylko, że nurzaniec wyleci bo fajnie się komponuje z tym korzonkiem. Gratuluję aranżu .
dzidek1985 Opublikowano 26 Listopada 2012 #5 Opublikowano 26 Listopada 2012 No jak dla mnie to sam bym taki chciał! Bomba!
CoolPhone Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor #6 Opublikowano 26 Listopada 2012 Dziękuję, miło mi, że akwarium się podoba. Co do nurzańca to w piątek przyszedł mi pokarm Naturefood Premium Cichlid Plant i odkąd go sypie zaobserwowałem jakby spadek zainteresowania roślinami. Mam nadzieję, że ryby dadzą sobie spokój z nurzańcem bo chciałbym żeby się uchował.
Damian87 Opublikowano 27 Listopada 2012 #7 Opublikowano 27 Listopada 2012 piekne korzen tez wkomponowal sie idealnie no i obsada super. moze jakis filmik?
CoolPhone Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor #8 Opublikowano 27 Listopada 2012 Nie mam za bardzo czym tego nakręcić, a filmik kręcony byle czym wolę sobie odpuścić. Może w przyszłości bd sposobność
Slawek-meszek Opublikowano 27 Listopada 2012 #9 Opublikowano 27 Listopada 2012 Piekne akwa Piekne :-) A jakie rybcie na wypasie :-) Aby tak dalej Uczniu hihihhihihi:-)
pablojogi Opublikowano 29 Listopada 2012 #10 Opublikowano 29 Listopada 2012 szacunek kulfon, jest na czym oko zawiesić na dłużej, powodzenia!!!
Rekomendowane odpowiedzi