Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miło mi powitać wszystkich

Na wstępie krótki opis mojego podwodnego świata. Akwarium ma 200 litrów wspomagane oświetleniem 3x39W na belce, o czystość dba filtr kubełkowy JBL e900 wraz z deszczownia, napowietrzenia zapewnia firma Eheim, podobnie jak odkurzanie bateryjne, za ciepło wody odpowiada 200W grzałka.

Akwarium zostało założone wbrew wszelkim zasadom akwarystycznym, a wynika to z tego że dostałem baniak a następnie wiadro z rybkami które miały do wyboru poczekać w wiadrze 2 dni aż uporam się założeniem akwarium, zgromadzę cały sprzęt lub rybki trafiają do toalety gdyż właściciel postanowił wyprowadzić się z Polski w trybie pilnym. Wybrałem dla nich mniejsze zło i po nalaniu wody do akwarium po 15 min rybki trafiły do nowego domu, w którym temperatura wody oscylowała w granicach 16-18 C. Jako obsadę otrzymałem wraz z wiadrem pielęgnice, chyba głównie zebry, choć wydaje mi się że również meeki i jedną niezidentyfikowaną pielęgnice, ale chowa się za korzeniem, więc może później ktoś pomoże mi powiedzieć cóż to mi pływa bo pasków u niej nie ma. Korzeń jest przywleczony z nad morza leżący na plaży po sztormie, wygotowane były tylko końcówki tyle ile mieściło się w garnku, nie mam niestety metrowych garów. Już po wpuszczeniu rybek następnego dnia zakupiłem denitrol JBL i regularnie go dolewałem. W spadku w wiadrze były też pływające rośliny, większość owinąłem na korzeniu kilka zasadziłem, a jako że rosną jak szalone to po 3 tyg czyli tyle ile ma obecnie akwarium zrobiło się ich wiele. Oczywiście projekt nie jest skończony bo jeszcze trafią tam skałki i trochę innej roślinności dla urozmaicenia biotopu.

Jako ciekawostkę dodam że mimo pierwotnej obsady 8 pielęgnic,2 spore, 4 średnie i 2 małe takie do 3 cm. Obecnie mam jeszcze z 50 innych tyle że w rozmiarze xxs bo się rozmnożyły.

No i czas na foty

IMG_1971.JPG

reszta zdjęć znajduje się pod linkiem https://plus.google.com/u/0/photos/114529565091249831257/albums/5813736444409732385

Opublikowano

Cóż chciałem żeby to było typowe Malawi, ale rybki dostałem jakie dostałem, korzeń mi się spodobał to wyszło co wyszło. Jedna wielka improwizacja. Jako dzieciak miałem akwarium a że to był okres głębokiego komunizmu to kupienie cokolwiek do akwarium stanowiło cud to jakoś mi przeszło i tak po 30 latach powróciłem do pomysłu żeby znowu mieć akwarium.

Pyszczak to pyszczak więc wybrałem sobie to forum bo podoba mi się jego poziom i moderacja, choć Malawi to nie jest, ale może kiedyś będzie.

Obecnie co nie co już wiem na temat akwarium ale nadal uważam swoją wiedze w tym temacie za bardzo podstawową.

Dokupiłem właśnie Lilaeopsis bo moje zebry raczej nie interesują się roślinnością i jej nie wykopują ani nie podgryzają.

A i dziękuje też za spis rybek ale ciągle nie znalazłem tej jednej anonimowej.

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
No jeżeli ma to być malawi to korzeni musisz się pozbyć a w ich miejsce kamienie. Na tą chwilę twoje akwarium wygląda na próbę stworzenia black water. NIkt by nie wpadł że to malawi ;)

Korzenia wcale nie musi wywalac bo wiele osob ma je w akwariach z malawi,jezeli nie zmienia ph moze zostac.

1.Oddaj ryby

2.Zwir zmien na piasek

3.W malawi potrzebne sa kamienie

4.Sprawdz parametry wody czy sa odpowiednie dla pyszczakow

5.Rosliny no coz kwestia gustu

6.Kup odpowiednie pyszczaki do twojego litrazu.

Ps

obejrzyj kilka zdjec w galerii,dopytaj o obsade w odpowiednim dziale

Powidzenia

Opublikowano

Kolega ma akwa odpowiednie (choć litraż zawsze może być większy :)) do ryb jakie posiada. Jeśli ma to być malawi to zabawę należy zacząć od początku czyli wywalić wszystko poza bilogią w kuble. Jeden mały korzonek nie zaszkodzi ale już taki zestaw na pewno wpłynie na ph wody.

-----------------

Twoje ryby to pielęgnice ale nie puszczaki :)