Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kleiłem tylko komory .

Komora mech 14cm , 2 x bio 13 cm , kom techn 35cm , kom pompy 35 cm zmieniłem trochę niż na wcześniejszym rysunku .

Komora mechaniczna jest dość duża ale chciałem mieć dobry dostęp ręką bo tam najczęściej będą grzebał

Opublikowano

Sump już uruchomiony był drobny przeciek ale dodane kilka cm taśmy teflonowej pomogło .

w pierwszej komorze na dnie 100g waty sery + gąbki ,zmywaki do garów luzem wrzucone .

w komorze bio keramzyt z starego filtra .

Kupiłem nowy worek keramzytu ogrodowego tego samego producenta co kiedyś i nowy nie chce tonąć jest lżejszy. nowy keramzyt zatonie po jakimś czasie czy ? bo budowlany podobno nie tonie .

Kilka zdjęć

aa1ad3a6e1d6e015med.jpg

94d3bf954413bec4med.jpg

57e9b5777608c443med.jpg

4571770d4e793d6cmed.jpg

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam
Odgrzebie temat bo nie wiem czy moje pytanie jest warte aż jednego wątku :>
Mam Akwarium 500 L i w nim sumpa z 5 komorami o wymiarach 100 x 40 szer x 45 wys, cm (ok 160 L). Ile powinno w takim sumpie wylądować ceramiki do takiego zbiornika ?

Opublikowano

Seachem podaje ( a zna się na akwarystyce)  że w zupełności wystarcza 0,5l Matrixa na każde 200l pojemności akwarium więc tak na baniak 500l z nadmiarem - to 2 litry ale możesz zamiast drogiego Matrixa czy Siporexa dać w tej ilości zwykłą lawę wulkaniczną 2-3cm - bakteriom to bez różnicy.

Moim zdaniem wszystko co dasz więcej to nadmetraż dla bakterii bo jak dasz dużo więcej ceramiki to się g.. tam zbiera i NO2 rośnie zamiast wejść w wartości ujemne:huh: ??

Opublikowano

13957609_1050035855050868_745855550_n.jpg
Może i racja :> to mnie uradowałeś bo ten mój sump taki pusty z ta ilością ceramiki która mam :> a tak wygląda u mnie sump z 10 L zwykłej ceramiki , 1 l matrixa i 5 L BioCeraMAX UltraPro 1600

To przy okazji może ktoś będzie wiedział co to mi się pojawiło na ceramice 13950604_1049100018477785_2145241819_o.jpg

Opublikowano
36 minut temu, gandalf15 napisał:

Może i racja :> to mnie uradowałeś bo ten mój sump taki pusty z ta ilością ceramiki która mam :> a tak wygląda u mnie sump z 10 L zwykłej ceramiki , 1 l matrixa i 5 L BioCeraMAX UltraPro 1600

Aluzję zrozumiałem i odpłacam identycznie:D

To przy okazji może ktoś będzie wiedział co to mi się pojawiło na ceramice 

Moim zdaniem to sinice:D wynik złych parametrów wody w baniaku z sumpem:lol: trzeba zapełnić sump by nie był taki pusty jak na fotce:huh:

Opublikowano

Parametry mam bardzo ładne a przynajmniej w testach chociaż sam zbiornik tez nie wygląda na ostatni, No3 10-15 ppm, Po4 ok 1,2 i w samym zbiorniku mam zaledwie garstkę małych rybek bo czekam na wpuszczenie większej ilości nim zbiornik dojrzeje. Co do sinic to myślałem że one mają forme porastania jak dywan a tu takie hmm nie wiadomo co :>
Co do ceramiki to jak zrobić ? Dokupić bo za dużo wolnego miejsca ?
A aluzji żadnej nie było :> pytam bo świeżak jestem

Opublikowano

No jak piszesz po ludzku to i ja odpowiem co wiem.

Z tymi sinicami to tak strzeliłem :Dbo nie wiem co to jest. Specem od takich spraw to jest Andrzej i mam nadzieję że ci odpisze.:D

Sump masz w szafce i raczej jest tam stale ciemno więc chyba nie glony bo te potrzebują światła choć sinice też.

Ale przy okazji wyszły dwa kwiatki że :

1/ parametry wody jak pisałem strzelając -masz do dupy:D co jednak wskazuje na sinice.

Jeśli te NO3 - 15ppm a PO4- 1,2ppm robiłeś kropelkami JBLa to masz na prawdę taki wynik:huh:

NO3-15ppm

PO4- 3,6ppm:D

a tego nawet Redfield z Buddym nie przewidzieli że można mieć tak złą wodę.

Ich tabela kończy się na P całkowitym 2ppm.

Podobny problem z sumpem i sinicami oraz wysokim PO4 przechodził na tym forum kolega wojtekr

2/ piszesz że to start biologii i czekasz by wpuścić prawdziwe ryby - to dopiero będzie masakra.

Kontrolujesz poziom NO2 ale JBLem???

czy te 20 000 m2 powierzchni w złożach dla bakterii było ze starego baniaka czy prosto ze sklepu?

Opublikowano

Mam rośliny więc parametry NO3 i PO4 to niemal że standard (sam podnosze te parametry do tego poziomu), NO2 - 0 od miesiąca życia zbiornika i tu po starcie już od drugiego dnia miałem 0 przy okazji wlewając całe 250 ml Microbe-lift Special Blend , i ceramike mam tak z 4 litry ze starego kubełka (to co na zdjęciu jest koloru brązowego)

Opublikowano
Dnia 8/9/2016 o 10:43, deccorativo napisał:

Podobny problem z sumpem i sinicami oraz wysokim PO4 przechodził na tym forum kolega wojtekr

Tak, ale u mnie to były sinice standardowo na piasku w akwarium, a nie w sumpie. W sumpie miałem dość dużo "mułu", (który dostałem od znanych sprzedawców ryb tanganickich, jako przyspieszenie startu zbiornika) razem ze stadem ryb. Wlałem tę zawartość starego filtra do mojego sumpa i od tego czasu walczyłem z wysokim PO4. Do tego jeszcze TMBT które nie redukuje za bardzo PO4 i sinice gotowe. 

Ostatnio wyczyściłem sumpa - wszystkie media wypłukałem - i wyjechałem na wakacje. Po 2 tygodniach zauwazyłem, ze akwarium "samo się oczyszcza" - sinice praktycznie poginęły.

gandalf15 - niestety, albo rybki, albo roślinki. Oczywiście można mieć i to i to, ale i to i to nie będzie w dobrej kondycji. Podnoszenie NO3 i PO4 dla dobra roślin w akwarium z Tanganiką to moim zdaniem jakiś paradoks.