Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyslalem dzisiaj zapytanie do Malawiana i szybko dostalem odpowiedz ze moga mi zarezerwowac rybcie, jednak cytuje: "tylko podane ryby to młode sztuki i nie mogę obiecać podanych układów" samiec/samica.

Bylem dzisiaj rowniez w Ikoli we Wroclawiu. Pan w sklepie nie chcial jednak zdradzic zrodel pochodzenia pyskow, ale powiedzial ze sa w stanie sprowadzic obsade.

No i mam dylemat...

Generalnie Malawian ma dosc dobre opinie na forum zmartwila mnie tylko ta kwestia ukladu.

Opublikowano

Ciekawe jak określi pan sprzedawca płeć młodych pyszczaków ? No chyba, że sprowadzi Ci dorosłe ryby, ale przy młodych rybach u większości pyszczaków nie będzie wstanie określić płci.

Opublikowano

Jezeli dobrze rozumiem to kwestia braku mozliwosci rozroznienia plci dotyczy acei i demonkow bo w przypadku msobo i hongi wystepuje dymorfizm plci i tutaj nie powinno byc problemu.... czy moze ja juz mam przepelniony bufor... a dymorfizm pojawia sie znacznie pozniej ???

Opublikowano

Dzieki za pomoc. Wasze posty sklonily mnie do ponownego przewertowania forum i doksztalcenia. W zwiazku z powyzszym wstrzymam sie jeszcze z zamawianiem obsady do czasu az akwa zacznie dojrzewac. A jesli juz mowa o dojrzewaniu to wczoraj wykonalem testy wody i tak:

Kranowka:

Ph 7,5

NO3 2

Kh 18

Gh 19

Woda w akwa po 24h od zalania:

Temp 23

Ph 7,6

NO3 2

Kh 17

Gh 18

W akwarium jest 400l wody netto, szczerze powiedziawszy nie spodziewalem sie ze klamoty w zbiorniku odbiora 1/3 objetosci.

Do wody poszlo 100ml Biotopol JBL i 120ml Microbe Lift Special Blend

Z tego co wyczytalem to microbe lift jest bez pozywki w zwiazku z czym dzisiaj zamierzam wpuscic stadko malych molinezji jako rybki startowe. Dodatkowo wyplukalem gabke z filtra z dzalajacego akwa. Filtracja dziala bez zarzutu do rana ani sladu po resztkach z plukania filtra a bylo sporo tego badziewia.

Ph oczywiscie do podniesienia jednak przy mojej twardosci wody nie bedzie to latwe.

--------------------------------------------------------------------

Sode dodac przed wpuszczeniem rybek startowych, czy lepiej poczekac az zbiornik dojrzeje i sie ustabilizuje i wtedy podnosic Ph ??

--------------------------------------------------------------------

Parametry wody 06-01-2013 (3dni)

PH - 8,0

NH4 - 0,15

NO3 - 2

NO2 - 0

Podnioslo sie PH bez dodawania sody, czy mozliwe zeby to bylo od piasku i skal ??

• Dziękuję 1
Opublikowano

Baniak bardzo ładnie urządzony ale no właśnie ale jakoś nie pasuję mi pokrywa której wieko nie leży idealnie i odstaje po bokach i za duży blat szafki.

Najważniejsze że tobie się podoba!!!

Baniak z kamieniami naprawdę rewelacja.

Opublikowano

Dzieki za mile slowa

Jesli chodzi o blat to jest to taki "bufor" ze wzgledu na dzieciaki.

Pokrywa to niestety niewypal jesli chodzi o plyte meblowa. Niby laminowana z kazdej strony ale wilgoc i temperatura robi swoje. Z czesem wymienie cala pokrywe na spienione PCV. Ale mysle ze z rok wytrzyma.