Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, mam problem przy każdej podmianie wody, mam baniak 120l podmianę robię 20l. Po wlaniu podmienianej wody akwarium robi się mętne - czy wszyscy tak mają ?

Nawet po odstaniu 2 dni nie mogę osiągnąć krystalicznie czystej wody :/

poproszę o kilka porad bo nie mogę znaleźć tego na forum. Te akwarium mam już ponad 2 mies, na dnie piasek - obsada to Aulonocary

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

mętna woda to nic innego jak pierwotniaki na 99% płaźińce lub nicienie, niektóre ryby moga z nimi żyć, aczkolwiek jedni mówią że świadczy o dojrzałości akwarium, drudzy o zaniedbaniu- tzn zbyt dużo związków azotowych, przerybiony zbiornik, przekarmiane ryby, zbyt dużo zalegających odchodów. Ja pozbyłem się tego dopiero nadmanganianem potasu. DObry podobno jest też levamisol, ale trzeba dokładnie pilnować kuracji, źle przeprowadzona uodparnia to dziadostwo na lek. Druga sprawa, ryby się męczą widać to np po ocieraniu się o przedmioty, ruchy pyskiem jakby chciały coś wypluć, ja u siebie zauważyłem jak dosłownie wbijają się w ciało ryby. Zrób kilku dniową głodówkę i zobacz też co się będzie działo, jeśli woda się wyklaruje to beda pierwotniaki.

Pozdro

Posted

To w końcu płazińce czy obleńce? Jak to proponujesz sprawdzić, mikroskopem? Imo pierwotniaki to mogą się pojawić w świeżo założonym akwarium roślinnym.

Posted

Plazince to takie jakby ślimaki bez muszli, nicienie to takie białe swidrujace robaczki są w toni wodnej, podłożu i na szybach jako kożuch-śluz po spuszczeniu wody na szybach bardzo dobrze je widać, wtedy szybko kierują się do wody i pelzaja w dol, na skórze ryb najczęściej w okolicach pyska i zgrubienia tłuszczowego na czole. Wszystko jest widoczne gołym okiem. Pierwotniaki najczęściej docierają do naszego akwarium wraz z pozywieniem, mrozonki, suszone skorupiaki, rośliny, kamienie czy korzenie źle spreparowane. Zła dieta i tak jak pisałem wyżej i pierwotniaki rozmnażają się w tempie błyskawicznym + podmiana wody i mamy wode metna z małymi gosciami w toni.

Posted

Wydaje mi się, że biologia u Ciebie jest do kitu. Podmiana wody i od razu pierwotniaki? Za mało bakterii w filtrze i akwarium i problem gotowy. Napisz jeszcze, czy woda odstaje 24h czy jakieś uzdatniacze a może prosto z kranu?