Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wielkość nie ma znaczenia, wszystkie małe afry są już krępe i "dostojnie" zbudowane :)

Tutaj się akurat nie mogę z Kolegą zgodzić, bo u mnie w kotniku obecnie pływa 2-3 cm narybek po tych afrach, które mam w akwarium i ich budowa wcale nie jest aż taka krępa, jak w przypadku ich rodziców. Niemniej jednak ryby Maćka wyglądają na osobniki mocno podrośnięte i wydaje mi się, że pod narybek ich nie można podciągnąć.

pozdrawiam

Opublikowano

Może to jest tak jak podobnie w przypadku trofeusów, pokolenie Fx wydłuża je? Nieraz zamawiałem kilkanascie razy 2-4cm afry i już były nadzwyczajnie krępe, z pyskiem wzniesionym ku górze. Wybarwiające samczyki też tak wyglądały.

Opublikowano

Rybki maja obecne do 5-6cm, Post mortem wrzuć swoje afry albo daj linka do galerii, Panowie Rybki kupiłem od Dr.Pawlaka i nie chce mi sie wierzyć że wcisnął mi jakieś inne ryby niz te, które zamawiałem poza tym maja to być ryby z pokolenia F1

Opublikowano
Może to jest tak jak podobnie w przypadku trofeusów, pokolenie Fx wydłuża je? Nieraz zamawiałem kilkanascie razy 2-4cm afry i już były nadzwyczajnie krępe, z pyskiem wzniesionym ku górze. Wybarwiające samczyki też tak wyglądały.

Z drugiej strony czy narybek po rodzicach z pokolenia F1 przeszedłby już tak istotną transformację w zakresie budowy morfologicznej ? U mnie wprawdzie maluchy mają pyski wzniesione ku górze, tylko z tą krępością sprawa wygląda trochę inaczej, aczkolwiek niewykluczone, że po prostu inaczej interpretujemy pojęcie "krępości" ;-)

pozdrawiam

--

Rybki maja obecne do 5-6cm, Post mortem wrzuć swoje afry albo daj linka do galerii, Panowie Rybki kupiłem od Dr.Pawlaka i nie chce mi sie wierzyć że wcisnął mi jakieś inne ryby niz te, które zamawiałem poza tym maja to być ryby z pokolenia F1

A jak wyglądają samice Twoich afr? Są brązowe i mają widoczne "prześwitujące" pręgi, czy mają kolor podobny do tego niebieskiego "pasiaka" z filmu ? Muszę się przyjrzeć swoim rybom, ale wydaje mi się, że mój samiec nie ma na płetwie grzbietowej i ogonowej tak wyraźnej żółtej obwódki, która widoczna jest u Twojej rybki.

Pod tym adresem znalazłem link na stronę www. z aframi cobue i mój samiec wygląda tak jak ten na zdjęcu na samej górze, a samice jak na zdjęciu w trzecim rzędzie (zdjęcie po prawej) - samica brązowa, z delikatnymi prześwitującymi pasami.

http://www.african-cichlid.com/AfraCobue.htm

Opublikowano
jakiej żółtej obwódki, moje też nie maja, to może byc przejaskrawienie od oświetlenia...?

Jeśli nie mają, to zapewne kwestia oświetlenia i być może filmu. Zerknij sobie do linka z mojego poprzedniego posta i porównaj rybki, które u Ciebie pływają z tymi co widnieją na zdjęciach.

Opublikowano

"Na moje oko" te pasiaki jak je nazywacie sa niebieskie z wyraźnymi pasami wpadającymi w granat i lekko zażółconą głową i nic poza tym, to są młode ryby dostałem je jak miały 2,5-3cm to było około 2m-ce temu, a co sie tyczy tych fotek z linku to nawet tam dorosły samiec ma żółta obwódkę(o której wspominałeś) na płetwie grzbietowej. Wrzuciłem kilka fotek do galerii zobacz:

http://www.klub-malawi.pl/index.php/galeria/?g2_itemId=161434

http://www.klub-malawi.pl/index.php/galeria/?g2_itemId=161428

http://www.klub-malawi.pl/index.php/galeria/?g2_itemId=161416

Jeśli nie mają, to zapewne kwestia oświetlenia i być może filmu. Zerknij sobie do linka z mojego poprzedniego posta i porównaj rybki, które u Ciebie pływają z tymi co widnieją na zdjęciach.
mnie wydaja się byc bardzo podobne niemal identyczne ale nie jestem fachowcem (jeszcze :D)

Jeśli możecie to wyjdźcie na czat...

Opublikowano

Wiecie co panowie, bez obrazy ale wydaje mi się, że bredzicie bez mała. Otóż rybki są jeszcze bardzo młode i małe, dopiero zaczynają się wybarwiać, to ich pierwsze kolory, nie chce mi się wierzyć że ktoś taki jak Dr. Pawlak sprzedałby celowo ryby nie zamówionych przez klienta a już na pewno nie sprzedał by ryb z pokolenia Fxxxxxxxxx jako F1, stracił by reputację i renomę, z tego co wiem zajmuje się tymi rybami w domu i w pracy, wiedział że trafiłem do niego z polecenia tego forum.

--

Moje afry pochodzą z tego samego źródła i ich budowa wygląda na prawidłową.

dscn7070f.jpg

Fotka tuż po zakupie ryby. Aktualnie jest bardziej masywna.

Fred a przeczytałeś w jakim (wieku) sa moje ryby, chyba nie więc po co piszesz posta ze zdjęciem prawie wybarwionego samca i jeszcze piszesz że tak wyglądał tuz po zakupie. Twój post kompletnie nic nie wnosi do mojego wątku.

Panowie nie chce mi się wierzyć że Dr.Pawlak sprzedał mi ryby z pokolenia Fxx a już na pewno nie sprzedał mi innego gatunku niż ten, który u niego zamówiłem czyli C.A.Cobue. Wiedział że jestem użytkownikiem tego forum i że trafiłem do niego z polecenia ludzi z tego forum, nie chce mi się wierzyć że naraził by na szwank swoje dobre imię i tak zwyczajnie sam się podłożył. Na naszym forum wiele osób kupowało i kupuje ryby od niego i nie słyszałem złego słowa, więc nie mam podstaw by wierzyć w jego złe intencje. Nawet pomyłka nie wchodzi w grę bo musiałby się pomylić w 10 przypadkach bo tyle afry od niego wziąłem. nie wiem czemu Raffy piszesz że to nie afra bo twoja ma zadarty pyszczek w górę skoro ja widzę że te moje też mają zadarte pyszczki, to że skubią skałę(nie robią tego cały czas, częściej przesiewają piasek z podłoża a w zasadzie cały czas przesiewają). To są młode ryby i jeszcze małe nie wybarwiły się jeszcze a dopiero zaczynają wybarwiać i myślę że to są afry cobue a pewność będę miał jak jeszcze podrosną jeśli uważacie inaczej to podajcie konkretne przykłady...

Opublikowano

Nie bardzo wiem jak można z taką pewnością stwierdzić iż ryby kolegi to nie są "afry" skoro to ryby młode i nie do końca wybarwione ? (fotki i filmy potrafią nieźle przekłamać) Skubią skały a nie powinny hmm, widziałem jak "nimbo" skubie z ochotą skały a uważany jest za drapieżnika :) moje "perlmuty" gdy były małe też chętnie sobie poskubały. Poczekajcie z osądami na wybarwienie się samców i nie stresujcie IMHO niepotrzebnie kolegi.

Nie wiem co dla was oznacza "zadarty pyszczek" bo według mnie ten osobnik

http://wildcichlids.com/Species/Cynotilapia-afra-Cobwe-17.aspx ma dziób w podkowę ;)