Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam pana Czestera

bede wdzieczny bo gdyby sie kiedys cos takiego przytrafilo (tfu tfu tfu)

to po co lac chemie jesli mozna naturalnymi sposobami

Opublikowano

Kurcze nie potrafie tego znaleźć. TAk czy inaczej jednak jak ospa to i białę punkciki, brak apetytu, ocieranie się. Samo ocieranie się nie możę być powodem do "walenia z grubej rury".

Co do wiciowców. Najpowszechniejszym objawem jest to że mimo karmienia ryby gwałtownie chudną i ukrywają sie w skałach. Raczej nie ma ona nic wspólnego z ocieraniem.

Ja bym zrobił jeszcze z innej beczki mianowicie (dopiero teraz sobie to uświadomiłem) podczas leczenia mojej samiczki saulosi która jest już teraz w krainie spiruliny zakupiłem spureal+protection. Ochrania on tkanke ryb, śluzówke, szybciej goją się rany i pare tam jeszcze tego...

Ale do czego zmierzam, moje ryby także się ocierały, może nie non stop ale często było to widać. Odkąd leje go do wody znacznie żadziej widze ocierającą sie rybe.

Może więc zamiast na ślepo podawać leki spróbować lać do wody coś takiego? Ja z tego preparatu jestem ogromnie zadowolony i widze u swoich ryb poprawe, a najważniejsze rany goją się naprawde dużo szybciej.

Kupił bym więc na próbe mały flakonik, lał po podmianie i obserwował.

Pyszczaki mają to do siebie IMO że się ocierają i nawet w super ekstra prowadzonym akwarium tak jest. Po dłuższej chwili ślęczenia nad takowym znajdzie sie pare ryb które się otrą. Ale to chyba nic złego. Natomiast to o czym piszesz to częste ocieranie. Więc jeśli nie ma innych objawów to tym preparatem ochronisz choć śluzówke ryb podczas ich ocierania. Napewno nie zaszkodzi, a tylko pomoże.

Opublikowano

preparat może i pomoże ale to jest sposób na następstwa a nie powód!!! takie działania na zasadzie tabletek przeciwbólowych mnie nie przekonują...chcę poznać powód i go wyeliminować a nie smarować masłem żeby dobrze sie ślizgały po kamieniach

Opublikowano
:D qrde jak Ci to powiedzieć...ten kolor niebieski (odcień) który otrzymuję za pomocą testu tetry jest pomiędzy 8 a 9...powiedzmy że 8,5ph......ale szukanie winy w ph 8 czy 9 się raczej mija z celem bo z tego co mi wiadomo to ten przedział jest ok
Opublikowano

oki...więc:

ph- 8,5 (odcień niebieskiego pomiędzy 8-9)

no2- 0 ( czy też blisko zeru najjaśniejsza barwa żółtego)

no3- 25 (jasny pomarańcz)

to z testów kropelkowych które wg was były obowiązkowe

gh-7

kh-15

z testów paskowych JBL

tem.- 26st (termometr sery) :lol: (idę lulu zobaczymy rano ich zachowanie po costapurze)

Opublikowano

tak więc:

-w sobotę poszła w ruch podwója dawka costapuru czyli 20ml (450l brutt) + do namaczanego granulatu Discus Sept Tropicala niby na wicienie i niciowce (po podaniu leków rybcie zaczęły ocierać się masakrycznie)

-w niedziele przerwa od costapuru i podanie wraz z pokarmem Sera Fishtamin (rybcie ocierały się mniej niż przed podaniem costapuru w sobotę)

-poniedziałek (dziś) znów 20ml costapuru i Discus Sept do pokarmu

-wtorek (juto) przerwa i Sera Fishtamin (pomiar no3 w razie "W"-podmianka)

-środa znów podam costapur i Discus Sept

-czwartek obserwacja i witaminy i jeżeli parametry będą oki to podmiana w piątek lub w sobotę w tem. 27 st....kuracja 6-7 dni

i co????