Jump to content

Recommended Posts

Posted

W internecie znalazłem takie informacje o sodzie oczyszczonej:

"Soda rozpuszcza sie w wodzie o temperaturze co najmniej 20°C. Topi się w temperaturze 32 °C. Rozkłada się już w temperaturze powyżej 60 stopni C."

Czyli sodę najłatwiej rozpuścić w wodzie o temp. 32-60°C ?

Dobrze kombinuję?

Posted

Czasami przy podmiankach dodaję sodę i zastanawiam się w jakiej temperaturze wody najłatwiej ją rozpuścić?

Czytałem tu na forum, że niektórzy sodę rozpuszczają we wrzątku inni mieszają w wiadrze cylkulatorem.

Posted

Sodę jak się doda do wody z akwa to trzeba ją mieszać a jak się doda sodę do gorącej wody to się sama rozpuści. Ale woda chyba nie może być powyżej 60 stopni bo wówczas nie będzie efektu. Dobrze myślę?

Posted

Jeśli dodasz ją do wrzątku to zrobisz chwilową efektowną pianę bo węglan sodu rozłoży się na CO2.Dodatek CO2 może spowodować obniżenie pH, a chyba nie o to chodzi? Nie kombinuj tylko wymieszaj ręką w wiaderku wody do podmian i po sprawie.

Posted

ja też uważam że ludzie powinni więcej robić mniej mówić... zamiast czekać na te wszystkie odpowiedzi, zdążyłbyś rozrobić po łyżce sody w 3 szklankach (z zimną/ciepłą i gorącą wodą) i zmierzyć kh/ph w każdej z nich ;)

Posted

nie każdy ma chętkę na eksperymenty (pomimo tego ze nie trwały by długo i nie były by zbyt trudne), wolą dostać gotową odpowiedź.

Nie każdy jest Adamem "Makokiem" Słodowym ;)

Posted
Jeśli dodasz ją do wrzątku to zrobisz chwilową efektowną pianę bo węglan sodu rozłoży się na CO2.Dodatek CO2 może spowodować obniżenie pH, a chyba nie o to chodzi? Nie kombinuj tylko wymieszaj ręką w wiaderku wody do podmian i po sprawie.

Wrzątek zmienia właściwości - ja polecam odstawić wodę i dopiero