Skocz do zawartości

Pyszczaki w 160l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, spoko 3+7 :) tak standardowe, jakie wymagania tych ryb ? Piasek ? Jaki ? kwarcowy czy zwykły + kamienie kryjówki z kamieni tak ? Filtr wewnętrzny + zewnętrzny, jakieś światło specjalne ?

Opublikowano

Wymagania tych ryb to jak już poczytałeś o parametrach wody to: żywienie -wszystkożerne Czyli mięsko(mam na myśli pokarmy mięsne -suche), podawane na przemian z pokarmem roślinnym. Raz, dwa razy w tygodniu możesz podawać mrożonki

Piasek jaki sobie życzysz- jaki Tobie będzie się podobał

Najpopularniejsze kamienie to serpentynit.

Kryjówki jak najbrdziej tak.

Filrt zew tak, bo będzie utrzymywał biologie np jbl 900.

Filtr wewnętrzny (czyli mechanik) będzie odpowiedzialny za czystość np aquael cyrkulator 1500

Opublikowano

Zewnętrzny to jutro napisze jaki mam ale ostatnio patrzyłem to coś w granicach 500zł kosztuje to chyba powinien być ok, wewnętrzny to jakiś turbo więc będzie myślę też ok - nie będę kupował cyrkulatora.Czyli piasek też nadaję się z piaskownicy :)? Kupię w jakimś sklepie budowlanym ? A mogę np karmić sercem wołowym z dodatkiem spiruliny, czosnku, szpinaku itp ? Bo swoim żyworodką to daje to i tym bym dawał ? Czy musi być mięsny ale wysuszony ? Jakieś światło ma być wymagane czy nie ?

Opublikowano
Czyli piasek też nadaję się z piaskownicy ? Kupię w jakimś sklepie budowlanym ?

Tak, możesz kupić piasek przeznaczony do piaskownic, koniecznie czytaj FAQ nawet po kilka razy, jak przeczytasz i znowu będziesz miał pytanie zobacz FAQ. Tam jest super zzipowana wiedza, a jak zbraknie odpowiedzi to poczytaj co wujek google pisze i skonfrontuj tą informację na tym forum. Na pytania "jakieś" ciężko odpowiedzieć "jakoś". Oprócz czytania, odwiedź galerię, pooglądaj zbiorniki, zobaczysz jak wygląda ten biotop, kamienie (duże, małe, płaskie), dno czy są rośliny, jak jest oświetlony.

Tu masz przykładowe ryby i ich wielkości:

http://www.aquapaws.ie/images/MBUNA.jpg

Opublikowano

Na filtr biologiczny nadaje się jak najbardziej, ile ma już lat? Kosze zapełnij ceramiką na wlot prefiltr gąbkowy i będzie jak trzeba. A ten wewnętrzny filtr to żeby miał przepływ w granicach 1500l/h. Do Twojego litrażu wystarczy jedna świetlówka 24W lub max 39W, a najlepiej dwie słabsze ale o różnych barwach-jedna biała-jasna day light, druga niebieska, coś w stylu marine żeby ładnie wyciągało kolory ryb. Grzałka 100-125W.

Piasek już wiesz, kamienie takie gabaryty żeby ryby miały gdzie się chować (od razu uwzględnij jak dla dorosłych) i tak żeby miały gdzie pływać- nie zagrać dna bo mechanik kup ze szczelin nie wyciągnie, jak ułożysz to poczekaj tydzień, pooglądaj i przestaw-metoda prób i błędów ale kombinując na maxa nie trzymaj się pierwszego ustawienia, ważne-kamienie muszą być stabilne.

Zapomnij u układzie dna (piasek) ryby po swojemu je przekopią (zobacz u mnie w podpisie jaką górkę sobie z prawej usypały)-a chciałem mieć z przodu równo :)

Opublikowano
Tu masz przykładowe ryby i ich wielkości: http://www.aquapaws.ie/images/MBUNA.jpg

Z tego linka nic nie wynika. Nie jest podane do jakiej wielkości rosną pyszczki

A mogę np karmić sercem wołowym z dodatkiem spiruliny, czosnku, szpinaku itp ? Bo swoim żyworodką to daje to i tym bym dawał ? Czy musi być mięsny ale wysuszony ? Jakieś światło ma być wymagane czy nie ?

Nie nie możesz karmić sercami. Możesz za to podawać tak jak napisałem wcześniej mrożonki np kryl, oczlik

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.