Jump to content

Recommended Posts

Posted

Oczywiście - jak stłuczesz;) jak może zaszkodzić jakakolwiek substancja zamknięta w hermetycznej szklanej bańce :) (pomijam promieniowanie;))

Jeśli chodzi o świetlówki to musiałbyś się naprawdę postarać i natłuc ich sporo abyś ew. odczuł skutki zatrucia.

Posted
Oczywiście - jak stłuczesz;) jak może zaszkodzić jakakolwiek substancja zamknięta w hermetycznej szklanej bańce :) (pomijam promieniowanie;))

Jeśli chodzi o świetlówki to musiałbyś się naprawdę postarać i natłuc ich sporo abyś ew. odczuł skutki zatrucia.

Mam rozumieć, że np. nawet stłuczenie świetlówki nad akwarium nie zabije ryb, jeżeli wyłowi się szkło ze zbiornika? (sytuacja teoretyczna).

Posted

Napiszę tak, kiedyś baaardzo dawno temu, potłukłem świetlówkę nad akwa ogólnym bez strat w rybach. Aktualnie gdybym stłukł takową to profilaktycznie wsadziłbym węgiel do filtra.

Posted

Rtęć jest szkodliwa (właściwie to opary)tylko podczas długotrwałego jej wdychania lub bezpośredniego kontaktu ze skórą (mówimy o latach). Ilości zawarte w świetlówce (termometrze z przed wielu lat -obecnie alkoholowe) są nie groźne ale na pewno odłożą się w organach ryb. U ludzi głównie nerki i ośrodek nerwowy. Ze względu na "ekologię" i troskę wysyłamy (straż poż.) zespół chemiczny, który po dokonaniu pomiarów zabiera przedmiot (dywan, odkurzacz, etc) do utylizacji :) oczywiście wcześniej pytamy się czy na pewno osoba chce to zgłosić.

Rtęć jest wykorzystywana na masową skalę w Afryce do odseparowania złota od reszty urobku-są to głównie nielegalne kopalnie ale wszyscy o nich wiemy. Kupując złoto warto zapytać skąd pochodzi?

informacja przeznaczone wyłącznie na cele tego forum z zastrzeżeniem przed rozpowszechnianiem

• Dziękuję 1
Posted
Do mnie dotarła pokrywa ze zbitą jedną świetlówką. Świetlówka znajduje się w oprawie aqua szklanej, która jest cała. Pomijając kwestie reklamacyjne czy powinienem się obawiać szkodliwości substancji w tej tubie - ponieważ jak dostanę nową świetlówkę to muszą tubę otworzyć, wysypać starą świetlówkę i zamontować nową. Czy te substancje są szkodliwe dla ryb a w szczególności dla mnie?

Na pw ci odpisałem co masz zrobić.

Posted

Ale przeżywacie, mój ojciec opowiadał kiedyś jak jego koledzy się rtęcią bawili na podłodze robili wyścigi czy coś podobnego ( kto połączy jak najwięcej kropek)

Ludzie lubią przechodzić widzę z jednej skrajności w drugą.