Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, proszę o pomoc.

Od jakiegoś czasu ten Red Red na zdjęciu nic nie je, to znaczy podpływa do jedzenia ale wszystko wypluwa

Witam, proszę o pomoc.

Od jakiegoś czasu ten Red Red na zdjęciu nic nie je, to znaczy podpływa do jedzenia ale wszystko wypluwa. Nadmienię że, pozostałe ryby maja się w dobrej kondycji. Ryba strasznie schudła i pływa tylko przy wylocie filtra wewnętrznego. Byłem w sklepie zoologicznym i sprzedawca o polecił mi zastosować mi ,,Ichtiofuran"" co uczyniłem, stąd ten kolor wody. Po 24 h powtórzyłem dawkowanie leku a po kolejnych 24 h podmieniłem 1/3 zbiornika wody. Na razie efektu nie widać.

Proszę o informację co to może być, jak leczyć i czy odseparować rybę od innych.

Z góry dziękuję i Pozdrawiam

Zbiornik:200L

Filtracja:wewnętrzny Aquael fan 3 plus

Obsada: 1/3 red red, 1\3 yellow 1\3 maingano 1/2Bolerya

Karmienie: od 2 do 3 razy dzienne rano spirulina wieczorem płatki dla mbuna

Podmiany: 1 na 2 tyg 1/3 zbiornika 1 na 2-3 miesiące 3/4

Parametrów wody nie badałem od 2 miesięcy więc nie podam na chwilę obecną

post-12704-14695713434527_thumb.jpg

Posted

Wiem niestety, nie mam czym zrobić lepszego. To samica, ma duża głowę w porównaniu do tułowia który jest jakby ,,wsyśnięty'' może dlatego wygląda na inkubację, ale to na 100% nie to

Posted

Hmm, masz zbyt dużo ryb przy praktycznie zerowej filtracji a co za tym idzie pewnie kiepskie parametry wody, IMHO to początek problemów, poczytaj FAQ

Co do reda to stawiam na nicienie.

• 2 weeks later...
Posted

Wracając do tematu, zastosowałem se do opisu w linku podanego przez Eljota 12 i chyba pomaga. Co najważniejsze chory RED RED zaczął jeść a to już duży postęp. Dziękuję za pomoc.