Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Od wczoraj tj. 25.04 po zalaniu zbiornika woda mam taka wode :

http://www.verkomp.pl/malawi/metnosc.jpg

Filtracja :

JBL 250 - prefiltr gąbkowy

AquaMedic PH1000 (1000l/h) ... zamieniłem gąbke na watę filtracyjną

Dodałem :

Sera Aquatan .. zgodnie z instrukcja,

Sera Nirtivec .. zgodnie z instrukcja.

Woda : PH >8, Temp. 27oC

Oświetlenia narazie brak .. w trakcie prac.

Czy myślicie żeby coś jeszcze dodawać ? ... jakie inne srodki ?

Posted

Spokojnie ;) Woda w 48 godzin się wyklaruje i będzie kryształ ;) Rozumiem, że filtry chodzą normalnie?

Jeśli masz możliwość to nawrzucaj tam czegoś co będzie żarełkiem dla bakterii (nieprzepłukany filtr, trochę podłoża ze starego akwa - w jakiejś miseczce, żeby nie mieszać itp.). Wtedy akwa szybciej zastartuje. Ewentualnie za kilka dni - coś co produkuje kupki ;)

Posted

Wycisnąłem gąbkę z filtra (z działającego akwa) ...

A to zmętnienie to jakieś mechaniczne zabrudzenia (pył z piasku, kamieni)czy biologiczne ?

A co do kupek :) ... jakieś propozycje ? ... bo chyba nie chodziło ci o świderki ... chyba że się myle.

A własnie ... podłoże to głównie piasek kwarcowy ... dołożyć świderków do przekopywania ? :)

Posted

Moim zdaniem to mechaniczne zabrudzenia - opadnie wszystko na dno - daj temu tylko czas. Każdy tak miał, choćby nie wiem ile płukać ten piasek czy żwirek ;)

Swiderki mogą być. Tylko uważaj, bo strasznie szybko się mnożą i łatwo o "plagę" ;)

Z tymi kupkami to chodizło mi o jakiegoś np. gupika, ale świdry też jak najbardizej mogą być. W nitrivecu są bakterie, ale żeby się namnożyły muszą mieć co jeść. ;)

No i cierpliwości życzę zanim wpuścisz właściwą obsadę ;) bo wiem jak z tym trudno ;)

Posted

Co do cierpliwości to mam wyjście :) ... jedziemy z rodziną na długi weekend nad morze :) ... a akwa będzie mi wspólnik doglądał :)

W takim razie spróbuje dodać świdry przed wyjazdem :)

Posted

Proponuje kupić na start welonki. Te to dopiero narobią czadu. Z świderkami możesz mieć później problemy (tak jak to wcześniej zostało zaznaczone)

Posted

Przeciesz świderki to wręcz niezbędne w malawi.. kawał dobrej roboty odwalają a jak się uważa i podaje pokarm żeby nie leciały duże ilości na dno żadneij plagi nie ma. Pozatym i tak ich nie widać praktycznie w dzień bo te 4 czy 5 co zobaczymy to chyba nie problem...

Wg. mnie wkłądaj swidry bo to bardzo przydatne stworzonka i gdyby faktycznie były taką "plaga" to zapewne 80% z nas by ich nie miało.

Posted

Świderki dostalem w sklepie malawi :).

Jakies 10 sztuk.

Juz buszuja po akwa :)

Wlozylem do zbiornika a one smig .. smig ... rozbiegly sie po calym dnie :)

Pozdrawiam i zycze milego weekendu dlugiego ...

Moje akwa zobacze dopiero 8 maja :)

• 3 weeks later...
Posted

Dlugo nie pisalem bo sie nic nie dzialo w akwa ... wysoki poziom NO2 ... maly NO3 ... i tak w kolko ...

Ale ...

Minęło juz troche czasu od zalania (25.04) ... filtracja dziala ... swiatlo swieci ... pH 8 ... temp. 27oC ...

Przy dzisiejszych pomiarach wyszlo :

15mg/l NO2

30mg/l NO3

... czy to oznacza ze zbliza sie "ten dzien" :) ? .... oczywiscie chodzi o wpuszczenie mlodych saulosi :) ... sprawdze co i jak w poniedzialek :)

• 2 weeks later...
Posted

15mg/l NO2 mi sie wydaje za dużo dla wpuszczenia ryb.U mnie jak bylo 0 wpuściłem 9 malych pyszczaków NO2 podskoczylo do prawie 20 mg/l,również skoczyło wtedy NO3 do ok 40mg/l.Na ustabilizowanie się wody musiałem czekać jeszcze ze 2 tygodni:(

Ale teraz już wszystko jest w normie, chociaż walczę z mętną wodą(od 5 dni zaciemniam akwa) jutro chyba otworzę bo już jest czysta.