Jump to content

Podłoże

Recommended Posts

Witam mam juwel rio 180 dodatkowo kubelek cristalprofi 901, obsada lekko mieszana. tzn uwielbiam pielegnice ale chcialem cos dolaczy, pewnie glupio ale dorzucilem 12 black neon, zyja wszyscy w zgodzie mam jednak problem z podlozem. Wiem ze dla pielegnic powinno byc sporo kryjowek itd wiem ze zaleca sie piasek ja jednak jak to Polak madry po szkodzie jestem. Otoz mam w wiekszosci zwir z tym, ze mam dwa miejsca w akwa gdzie mam piach z substarktem (piach jbl czarny). Mam tez sporo roslin. Moj problem to nieklarowna woda. Wiltry sa ok, robie podmiany.Naprawde nie wim co z tym zrobic. Nie chce pozbywac sie neonek ani pielegnic. Lubie jak jest troche roslinnosci. Myslalem, ze pielegnice podkopaly troche pod korzeniem w piachu i mechanik to przefiltruje, a mam juz tak 3 tyg. Prosze o jakies rady. Prosze tez nie zbluzgajcie mnie z blotem :smile: to moje pierwsze akwa i chociaz poczytalem sporo wczesniej to widac nie wystrzeglem sie bledow.

dzieki za jakiekolwiek sugestie

a pielegnic mam 6 wiec nie ma przerybienia

parametry wody ok

Czy to naprawde konieczne?

nie przeszkadzaja sobie rybki wzajemnie. Chodzi mi tylko o wode, czemu nie jest klarowna? Czy to przez moje podloze? a jesli tak to jakie podloze doradzicie? a moze przez korzenie? chociaz prawie 2 tyg je moczylem i nie powinny barwic wody, kupilem je w sklepie, wiec nie sa to przypadkowo znalezione. Jedyne co mam przypadkowe to kamienie ale zrobilem test octem i powinny byc ok.

Jeśli masz na myśli trzymanie ryb z czarnych wód (kwaśna i miękka woda) z pyszczakami z jeziora Malawi (woda zasadowa) to trudno byłoby o bardziej bzdurne połączenie.Zmętnienie wody to najmniejszy problem w tym akwarium, tylko zastanowić się nad sensem tej obsady bo to się nie uda. Rybki żyją w zgodzie od 6 tygodni, no na pewno bardzo dobrze im się wiedzie.Obłęd w ciapy, panie.

Ze spraw technicznych: bez podania podstawowych wyników testów wody nie spodziewaj się sensownej odpowiedzi.

• Dziękuję 1

OK

wiec tak, zrobilem testy API master test kit

ph -7,8

Ammonia NH3/NH4 -0

Nitrite NO2 -0

Nitrate NO3 -5

Wiem, ze jestem poczatkujacy i doceniam uwagi jednak chcialbym o ile to mozliwe uniknac restartu. Dla mnie teraz wazne jest zeby uzyskac klarowna wode bo jak narazie to tylko taki problem widze. Chociaz doradzacie restart to chyab to juz naprawde ostatecznosc? Wiem, ze z obsada zawalilem, ale jak cos bedzie szlo zle to wrzuce neonki do 60l akwa.

Czy mozliwe, ze kamienie lub korzenie powoduja nieprzejrzystosc u mnie? Kamienie odgotowalem po tescie octem wiec chyba ok, a korzenie ze sklepu kupione, wygotowane i wymoczone przez 2 tygodnie. Nie wiem cos musialem zrobic zle poza obsada, ze ta woda malo klarowna. Prosze o pomoc.....

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• @Dominikaa21 Wymieszaj jak uważasz. Procentowe mieszanie pokarmów w puszce niewiele da bo i tak sypiesz porcje mieszane. Ja robiłem w ten sposób , że kupowałem mniej więcej tej samej gramatury opakowania i po prostu mieszałem. Jeżeli chcesz zachować jakieś procentowe stosunki to wtedy syp każdy pokarm osobno w odpowiednich ilościach.  Ja tak nie robiłem.   Ja w tej chwili podaję trzy rodzaje pokarmów : dwa rodzaje dafni i trzeci to Vibra Bites Hikari. Wszystkie trzy mam wymieszane w puszce jak niżej. Jeszcze podaje ( ale to już osobno) Multi Fit raz w tygodniu .  Są to drażetki przyklejane do szyby.  Z pyszczakami robiłem tak jak wyżej opisałem w innym poście.  Ryby były wybarwione , żwawe i często inkubowały.   
    • Andrzeju a powiesz mi jeszcze o proporcjach jak wymieszać te pokarmy by nie przedobrzyc z mięsnym a więcej zielonego np mogę dać do puchy 100g dla miesaczy 100g dla wszystkożercow i jak wyżej kolega zauważył więcej dla roślinożerców czyli np 250g i razem wszystko wymieszać tak będzie dobrze? Jestem w tym zielona 🙈. Jak mecze to przepraszam
    • Właśnie zmierzyłem.. 27 W pobiera przy wypełnieniu koszyka 177g siporaxem w koszyku (full)  i do tego dołączonej dedykowanej gąbce aquaela i SKRECENIU przepływu na MIN.! Na pusto jak i z w.w konfiguracja  z największym przepływem głowica bierze 32W.
    • Podobnie zaobserwowałem u mnie, rzadko można zobaczyć dwa wybarwione samce w jednym zbiorniku. Być może ta odmiana wybarwia się wcześniej tak jak opisał Bartek_de. 
    • Nauczka na przyszłość trzeba się pytać.A rybki z Częstochowy
    • Wielka siatka i najważniejsza sprawa, jak już z nią idziesz w stronę akwarium to nie pokazuj jej rybom. Moje małpy jak zobaczą czarną siatkę to są czujne. Odsłon pokrywę, coś udawaj, niech siatka leży na górze, niech ryby się wyciszą. Przyjdź za kwadrans, coś udawaj. Obserwuj samicę, zobacz gdzie odpoczywa. A później raz dwa i przy odrobinie szczęścia w kilkanaście sekund złapiesz samicę. Ja nie łapię ryb dłużej jak powiedzmy 5 minut bo się stresują. Robię przerwy nawet pół dnia albo dzień i wtedy jest szybka akcja.  A najlepiej mi to idzie jak chcą kolację i są głodne. Wiele ryb nie zauważa że kogoś złapałem w siatkę.  Podobnie jak @Bartek_De używam też czasami drugiej do zaganiania. 
    • A skąd te ryby jeśli można wiedzieć? Też nieraz takie dostałem... Malutkie i już mocno kolorowe. To loteria co z nimi będzie. Może będzie z czasem wszystko w normie albo będą zawirowania z kolorami. Gdzieś kiedyś czytałem, że po odstawieniu hormonów potrafią zrobić się dużo bardziej blade już na zawsze. Ale to tylko jakaś taka opowieść. Miałem u siebie kilka takich ryb, które mając około 3-4 cm były wg mnie zbyt kolorowe i po długim czasie np rok beznadziejne się wybarwily. Były "popsute". 
    • A bo ja wiem poco hodowca to podał tylko się w....... 
    • Na pierwszy rzut oka może tego nie widać, ale w tych dwóch gruzowiskach samce dominujące tak przekopały piasek, że powstał istny labirynt wejść i wyjść z grot, zakamarków. Teraz jakbym układał aranżacje od nowa próbowałbym to zrobić trochę inaczej. Samica jak widzi siatkę to staje się rybą przydenną i pływa przy piasku, kamieniach, pomiędzy nimi i przy zasysir z tyłu. Próbowałem już różnych sposobów łącznie z blokowaniem jej „szlaków przelotowych”, ale zawsze znajdzie szparkę i się wywinie, albo woli siedzieć w grocie z samcem i dostawać od niego bęcki niż wyjść jak zablokuje wejścia albo się zaczaje na rogu. Całość utrudnia jeszcze Cryptocoryna, którą mam na środku w w tylnej części i jej liście falują sobie to tu to tam.  Mam cztery siatki, największa 20x15 i tą już mi ciężko manewrować. Za pierwszą inkubacją poszło dużo łatwiej, ale zapamiętała co to sieć i z czym się wiąże. 🙂 W ostatnim czasie wyłowiłem 7 sztuk, ale to jest inna liga…😅  
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.