Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam Państwa serdecznie.Jak się pewnie domyślacie jestem początkujący w dziedzinie biotopu Malawi,dlatego też prosiłbym o pomoc i wyrozumiałość.A więc szybko wyjaśnię o co chodzi.Posiadam akwarium 100x50x50,filtry jakie w nim pracują to JBL 1501e + mechanik Atman 1(SIF-700)500l-h i tu moje 1 pytanie czy to wystarczy i jakie powinno być prawidłowe ustawienie tych filtrów?Oświetlenie jakie posiadam to 3x39w w barwach 6500,8500,10000K i tu moje 2 pytanie czy ta barwa i moc nadają się czy zmieniać?Jako obsadę w tym zbiorniku widział bym saulosi +?Oczywiście mam świadomość,że podobnych tematów było wiele ale jak sami piszecie każdy zbiornik jest inny więc prosiłbym o pomoc.Dodam,że akwarium w tej chwili stoi jako roślinne ale w niedalekiej przyszłości jego mieszkańcy zmienią lokum a ja pierwszy raz w swojej przygodzie z akwarystyką chciałbym spróbować z Malawi.Pozdrawiam.

Posted

Wystarczy, sprzętowo też masz wszystko co trzeba,akwarium wg. mnie akwa jednogatunkowe to dobry ruch.W zasadzie zmiana wystroju - więcej kamieni jako kryjówki, zadbać o wysokie pH wody i mozna zarybiać z miejsca.

Posted

Z ph raczej nie powinno być problemu bo nawet teraz kiedy w akwarium są korzenie to poziom oscyluje w granicach 8,0.Co do kamienia to myślałem o czerwonym piaskowcu czy ktoś go stosował?A co byście doradzili w kwesti ustawienia filtracji?W jakich proporcjach mogła by dobrze funkcjonować obsada?

Posted

mechanik Atman 1(SIF-700)500l-h - Mechanik ten moim zdaniem jest za słaby. W moim zbiorniku 100x45x50 czyli ciut mniejszym nie dawał rady 700l/h , kupska zalegały na dnie na potęgę. Wszystko uległo zdecydowanej poprawie gdy zakupiłem na alegro chińczyka JP 025F 1600l/h. W zestawie ma grubo ziarnistą gąbkę więc była ostra pralka , ale gdy w jedną z dwóch komór włożyłem zamiast niej watę mocno opchana , ustawiłem filtr po przekątnej po przeciwnej str. do wlotu kubła wszystko zaczęło funkcjonować jak należy. Reasumując uważam że 500 l/h przy tym zbiorniku to mało i nie da rady.

Posted

Docelowo np. haremik 10 ryb dorosłych, startować oczywiście możesz z większą ilością maluchów dobierając później proporcje płci. Słaby filtr mechaniczny lub to co spełni jego rolę - np. mocny kubeł - nie zwalnia z odmulania. W jaki sposób osiągniesz czyste dno to już twoja rzecz, w każdym razie polecamy wymienić podłoże na piasek zamiast źwirku :)

Posted

Czekajcie Panowie bo się pogubiłem :D .Co do filtra to miałem nadzieje,że braki w mechaniku nadgoni kubeł bo gdy chodzi na pełnych obrotach to naprawdę robi pralkę a ten altman ma dodatkowo dolny wyrzut czyli teoretycznie powinien dno zamiatać(oczywiście to tylko moja teoria).Co do podłoża to oczywiście planuje piach.Co do obsady,czy przez haremik rozumiesz 1+9 czy jakieś inne zestawienie?

Posted

No ok ale nie oszukujmy się bez odmulania to raczej się nie obejdzie nawet przy najlepszej filtracji i tu chodzi chyba tylko o to żeby nie robić tego co dzień.Chyba,że się mylę i większy przepływ spowoduje cud czystości.Myślę,że to raczej kwestia ustawienia wlotów i wylotów w optymalny sposób i tu prosił bym o poradę.W tej chwili mój zestaw filtrów pracuje w ustawieniu wlot kubła w prawym tylnym dolnym rogu wylot w lewym górnym w kierunku na przednią szybę a mechanik z lewej strony wylot w kierunku wlotu mechanika górą i dołem.To ustawienie nie jest najlepsze na podłożu większych zanieczyszczeń niema ale w słupie wody widać drobne zanieczyszczenia.Oczywiście na wlocie kubła założony jest prefiltr w postaci gazy.I tu moje pytanie jak to ustawić optymalnie dla Malawi żeby dobrze współgrało?