Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli chodzi o parametry (moc jak i wysokość podnoszenia) to z tych NJ brałbym minimum NJ 1700 ma regulację przepływu, a ta Hydora IMHO klapa-nie bierz 40 cm masz samego szkła, czyli zostaje ci 30 cm podnoszenia aby pompa osiągnęła swój MAX mierzony w laboratorium-nie da rady chyba że będzie stać na tym samym poziomie co akwarium.

Jeśli chodzi o użytkowanie to nie miałem ich nawet w dłoniach dlatego piszę na podstawie parametrów.

Jeszcze wracając do ustawień wlotów i wylotów lokos222 to raczej nie znajdziesz dwóch takich samych ustawień, każdy wystrój jest inny, a co za tym idzie woda różnie krąży. Jedna cecha wspólna- woda musi krążyć bez stref tłumienia się na wzajem. Na naszej półkuli naturalnym krążeniem jest zgodnie ze wskazówkami zegara.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Koledzy naszła mnie pewna myśl, czy ktoś z was próbował swój cyrkulator założyć na wylocie przefiltrowanej wody w akwarium??? Wiem musiał by on być do góry nogami, i zastanawiam się czy w takiej pozycji nie ulegnie uszkodzeniu i będzie spełniał swoją rolę. Wpadło mi to do głowy, bo tak jak wcześniej pisałem, mam już mechanika(narurowca) na zewnątrz w układzie z biologiem i chę albo wymienić pompę z zestawu na pompę c.o. bądź drugim wyjściem jest użycie cyrkulatora o dużym przepływie. Jako że nie chciałbym montować go na zewnątrz akwa , ot tak wpadł mi w/w pomysł. Proszę was o opinie.

Opublikowano

Pozycja nie ma znaczenia, u mnie chodzi teraz do góry nogami i testowałem też na boku. Nie ma to dla niego znaczenia- mówię o Aquael Cyrkulator 1500. W każdej pozycji pracuje, oś zamocowana jest w dwóch gniazdach a łopatki wirnika są symetryczne i proste. Do góry nogami nie zamocujesz na oryginalnym uchwycie bo jest wsuwany.

Opublikowano

No więc panowie i ja nabyłem cyrkulatorek AQU... Circulator 2000, jednakże muszę powiedzieć iż jestem zawiedziony. Po pierwsze , podłączyłem go tak jak już wcześniej pisałem i pierwsze wrażenie było :P jednak czar szybko prysł, pocieka woda z pod dekla:( z tym sobie poradziłem , uszczelniłem taśmą teflonową i gites. Zamontowałem wszystko ładnie w szafce i idę na kanapę gapić się na rybcie. Niestety buczenie z szafki nie dawało mi spokoju i stwierdziłem , że dokonam pomiaru przepływu- myślałem że może narurowiec się przypchnął . I tu niestety drugi zonk, wychodzi jakieś 600-620 l. Założyłem szybciutko pompkę z zestawu która teoretycznie ma maksymalny przepływ 800l- na luzie / 650 przy pełnym filtrze i wyszło to samo co kilka dni temu 450-480l. Wniosek krótki wracam do oryginalnej , bo jest niesłyszalna, a przepływ niewiele gorszy. Postanowiłem sprawdzić cyrkulator bez żadnych oporów i niestety zawiodłem się kolejny raz, ponieważ przelewając wodę z wiadra praktycznie nie podnosząc wody (30cm) wynik niewiele lepszy bo coś około 900l. Zakup uważam za nie udany, stówka utopiona wrrrrr......., sprzęt na strych , jeszcze kiedyś przyda. Pozostaje mi już chyba tylko kupić jakiś filtr wenętrzny, albo czeste odmulanie dna.

--

Nasuwa mi się kolejny pomysł, lecz może ktoś z was to już testował, myślę czy założeniu dwóch pomp szeregowo jedna za drugą, tylko czy to da efekt zwiększonego przepływu?? Jeżeli ktoś z was robił taki eksperyment , to proszę niech podzieli się uwagami

Opublikowano

Jakie użyłeś węże w akwarium? oraz jakimi wężami tłoczyłeś przy sprawdzaniu (wiadro) ? chodzi i o przekroje...

Producenci podają parametry na wlotach dla samych pomp, bez środków (wkładów) i bez żadnych końcówek!

Opublikowano

Czyli optymalne zastosowałeś. Wg np. JBL to ich filtry uzyskują połowę wartości laboratoryjnej.

Kolejna sprawa to sposób montażu węży, dość istotny, chodzi o to aby nie powstały wewnątrz "progi", które powodowałyby przepływ turbulentny a co za tym idzie znaczne straty. Przepływająca woda nie może trafiać na kanty kolejnego łączenia.

I jeszcze co mi się nasunęło to Twój wyciek- sugeruje to, że pomiędzy pompą, a wylotem jest większe ciśnienie niż przed pompą, które powoduje rozszczelnienie- sprawdź to.

post-12700-14695713540236_thumb.png

Opublikowano

Na pewno przed pompą jest mniejsze ciśnienie, założyłem ją na wylocie z kubła. Co ewentualnie proponujesz żeby wyciek wyeliminować??

--

Koledzy a co myślicie o założeniu dwóch pomp szeregowo. Seryjnie mam taką pompkę https://www.aquaelzoo.pl/ryby/czesci-zamienne/aquael-silnik-midikani-multikani-800lh,1329.html która w rzeczywistości daje 450l/h , i jakby taką drugą dołożył to ciekawe czy osiągnął by ten zestaw tak 700l/h. Co myślicie??

Opublikowano

Co do wycieku to pozostaje jedynie kwestia spasowania części, w mojej 1500 jest ok i nie cieknie ale budowa pozostaje wiele życzeń co do szczelności. Jedna uszczelka i te 3 uchwyty kłowe proste (zamiast skośne) na wiele nie pozwalają. Może więc cieknąć z powodu "większej wydajności" Twojej pompy-sama wytwarza ciśnienie przez te prostokątne łopatki-dużo idzie "w obudowę".

Jeśli chodzi o łączenie szeregowe to zmniejsza ono straty przy przetłaczaniu na większe odległości- w naszej skali są one dosyć duże. Pompy powinny być zbliżone do siebie parametrami. Trudno coś tu wyliczyć przy loterii wydajności. Ja bym przetestował, moją pompę już z 7 razy przekładałem ale obecnie pracuje najwydajniej.

lokos222 sprawdź, jestem ciekaw rezultatów.

A wracając do zakupów to w kwocie 100PLN do takich celów pewna co do efektów jest pompa obiegowa stosowania w domach np. Omnigena.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wiem, byłem w hydraulicznym i miałem ją w rękach, lecz po przykręceniu śrubunków i dalej kolanek niestety szafka mi jej nie pomieści. Myślałem o przykręceniu jej na stałe z tyłu szafki, na jakiś uchwytach lecz obawiam się że wibrację będą przechodziły na szafkę i baniak:(