Jump to content

Recommended Posts

Posted

akwa jest spore 720L w trakcie zakładania ale rybki już pływają (plus jeden gość) na razie mam tetre 1200 i zastanawiam się czy druga tetra 1200 wystarczy czy raczej coś większego bym musiał mieć. na razie akwa zalane w 3/4 ze względu na filtr właśnie.co do ryb to 4 venustusy , 3 polystigma (jeden samiec już dojechany przez większego) duzy caeruleus +4 młode, młody fire fish , sprengeare samiec+samica.Aha nimbo są młode oczywiście.coś mi się zdaje że 2 X 1200 nie wystarczy

Posted

oczywiście mam wewnętrzny również :) chociaż jeden "fachowiec" z dużego sklepu zoologicznego w bydzi twierdził że nie jest on w ogóle potrzebny :D ; "bąblownice" mam również oczywiście

Posted

Jak to nazwałeś "bąblownice" sobie daruj, ustaw wylot z filtra zewnętrznego żeby ruszał Ci taflę wody - dzięki temu masz załatwiony problem napowietrzania. Walnij filtr wewnętrzny 2000L np.: AquaEl Circulator 2000 z taką łyżeczką, żeby wodę trochę kierowało do góry w stronę tafli, wtedy dodatkowo napowietrzysz wodę, jeżeli filtr zewnętrzny będzie to robił za słabo. Wylot filtra zewnętrznego na wysokości około 3/4 zbiornika wzdłuż tylnej szyby, a po przeciwnej stronie wzdłuż przedniej daj cyrkulator skierowany lekko w stronę dna. IMHO To powinno Ci załatwić problem "kupsztyli" na dnie.

Pozdrawiam

Posted

waszek18 mówisz więc raczej nie potrzebny 2 filtr zewnętrzny??no nie wiem chyba jednak coś bym dał , wewnętrzny mam jakiegoś aquela właśnie ale 2000l/h to on nie ma.o tym co piszesz czytałem opinie i raczej średnie...zewnętrzny mam na tylnej szybie oczywiście razem z deszczownicą(niestety spory hałas)ale ruch wody jest.dziś dokupiłem 2 sztuki polystigma, mam nadzieje że samice bo jak samce to na marne wydałem kase:D

Posted

Deszczownia nie musi pluskac woda tylko wprawiać ja w ruch. Wg mnie Deszczownia jest cicha wiec spróbuj ja inaczej ustawić na równi z tafla i dziurki równolegle do tafli. Co do filtra ja niego korzystam od kilku miesięcy i nie mogę złego słowa powiedzieć. Filtr zewnętrzny można by dać mocniejszy. Ale co do zewnętrznego zaczekaj na opinie bardziej doświadczonych.

Pozdrawiam

Posted

jedna tetra raczej nie da ci rady w takim akwarium. masz kilka opcji, do takiego filtra wsypać bardzo dobrą ceramikę. dołożyć drugi filtr. założyć hydroponikę - ja w swojej 720 własnie obok eheima mam hydroponikę i parametry są ok.

W chwili obecnej nie dokupował bym niczego - w miarę regularnie sprawdzaj parametry wody, gdy będą w porządku - znaczy filtr spełnia swe zadanie.

Gdy zaczną ci się parametry wody pogarszać będziesz musiał o czymś pomyśleć.