Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po raz pierwszy na forum.

Zakupiłam się właśnie w akwarium 375l. 150x50x50 i chciała bym rozpocząć swoją przygodę z pyszczakami. :D

Tutaj więc potrzebuje pomocy w doborze obsady..

Myślałam o 3, max 4 gatunkach.

Głownie chciała bym by w akwarium była zachowana kolorystyka ryb żółto, niebiesko, granatowa, ewentualnie jakiś fiolet z różem jako dodatek.

Podobają mi się np.

Pseudotropheus sp. "acei"

Pseudotropheus sp. "Daktari"

Metriaclima Aurora

Pseudotropheus sp. “elongatus neon spot”

Labidochromis Hongi Red Top

Cynotilapia afra (Cobue)

Mam więc pytanie do doświadczonych akwarystów, w jakich grupach i jakie gatunki w miarę dostępne mogła bym ze sobą hodować/połączyć by czuły się dobrze.

W akwarium obecnie jest podłączony kubeł Atmana 1000 ewentualny dodatek to Filtr Wewnętrzny UNIFILTER 1000 UV (AQUAEL).

Biały piasek i lawa wulkaniczna.

Belka oświetleniowa 2x36W.

Dodam jeszcze że akwarium jest widoczne z 2 miejsc. Skały zostały ułożone po długości na środku zbiornika.

Będę wdzięczna za wszelką pomoc i sugestie.

Opublikowano

Witaj

P acei jest piękna rybka a za razem dosyć duza i raczej nie bedzie sie nadawała to Twojego szkiełka:-( Afra troszke inna dieta od pozostałych

A zamiast P acei może M calainos tez niebieska i ładna rybka Co do zółtego koloru to może Membe Deep lub Msobo Magunga samiczki ładne żółtawe. Hongi tez mogą być. Z niebieskich może zostać noen spot ale to bardzo delikatna rybka i praktycznie będzie cały czas zdominowana. Wiec nie będzie pokazywać swoich kolorków a może zamiast niego dać maingano tez niebieska rybka i z ładnymi samiczkami. Teraz powiedz co wybierzesz a później zastanowimy sie nad haremikami :-)

Co do filtrcji zew spokojnie sobie poradzi. Wewnetrzny filterek jest ciut za mały, powinnaś stawiać na wydajność okolo 2000l/h i zastanów się na cyrkulatorem jvp102 będzie robił piękny ruch wody i kupki nie będą zaległy na piasku

Opublikowano

Filtr wewn. jest pozostałością po roślinniaku 112l. więc chciałam wykorzystać go.

Pompę cyrkulacyjną też mam ale nie wiem jak bardzo wydają.

No ale to zawsze coś. Trzeba tylko wiedzieć jeszcze jak to ładnie porozmieszczać by nie wyglądało źle.

Nad rybkami muszę pomyśleć..

a co powiesz na temat

Labeotropheus trewavasae

Pseudotropheus Saulowi

Pseudotropheus sp. "elongatus mpanga" ??

też są ładne :)

A może ktoś ma jeszcze inne propozycje :>

dzięki

Opublikowano

Co do rozmieszczenia filtrów w akwa dużo pisałem ,proszę poszukaj Zostaw ten filtr i cyrkulator póki co i zobaczysz co i jak A może jak juz podalas inna obsadę typowo roślinna to te

Labeotropheus trewavasae 1+4

Pseudotropheus sp. "elongatus mpanga" 1+4 lub M interruptus

Pseudotropheus demasoni 12szt

Opublikowano

Kolorowa mięsożarna obsada

P. Saulosi Coral 1+5

Cynotilapia axelrodi 1+4

C. Afra Coube 1+3

Labidochromis sp. Perlmutt 1+4

Kolorowa roślinożerna i agresywna obsada:

P. Demasoni 1+5

P. Saulosi 3+7

Perspicax Orange 1+3

Kolorowa łatwa obsada dla początkującego:

Iodotropheus sprengerae 1+5

P. Saulosi Coral 1+5

L. Caeruleus 1+5

Z wiekszych ryb nieco:

M. Callainos 1+4

M. Msobo Magunga 1+5

L. Caeruleus 1+4

Acei zbyt duży do takiego akwarium.

Opublikowano
P. Demasoni 1+5 P. Saulosi 3+7 Perspicax Orange 1+3

Kolego czy Ty wiesz co piszesz, podajesz demasoni 6 do takiego szkła przy trzech gatunkach a saulosi 10 hmmm A moze powinno być na odwrót bo chyba wiesz ze demonek jest ryba stadna ja nawet pokosiłbym się do 13szt

Opublikowano
Akurat demasoni to samotnik... Jednak w akwarium ich liczba powinna być znaczna, by rozłożyć ich agresję wewnątrzgatunkową.

Masło maślane jest samotnikiem ale w akwa w większej ilości

My tu mamy caly czas na uwadze zachowanie w akwarium czyli to co napisałem wcześniej ta rybkę trzymamy w większym stadzie

Opublikowano
Masło maślane jest samotnikiem ale w akwa w większej ilości

My tu mamy caly czas na uwadze zachowanie w akwarium czyli to co napisałem wcześniej ta rybkę trzymamy w większym stadzie

Z uwagi na agresje wewnątrzgatunkową ma on najwiecej samic dla siebie. Dodatkowo jest też 3x samiec saulosi aby rozłożyć zewnątrzgatunkową agresję, co również odciąży samice. To wszystko w teorii. Napisałem, że to agresywna obsada, ale niektórzy takie właśnie chcą. Wbrew pozorom Saulosi to tez nie są potulne neonki, takim nie jest zdecydowanie Perspicax. Trudna obsada i bardzo ciekawa. Na początek polecam łagodną.