Jump to content

Żywienie Capido/Aulono/Othop/Scienochromis

Recommended Posts

Posted

Witam,

Posiadam Capidochromisy,Aulonocary,Othopharynxy i Scienochromisy. Karmię je głównie mrożonkami (Kryll,Mysis,Larwy komara,Cyclop), płatki OSI cichlid,OSI Spirulina i granulatem Hikarii.

Czy takie żywienie w pełni zaspokoi zapotrzebowania tych ryb? Wcześniej nie miałem żadnego z tych gatunków stąd moje pytania

Pozdrawiam West

Posted

Wszystkie te ryby powinny przyjmowac pokarm pochodzenia zwierzęcego, kombinację pokarmów masz dobrą Tylko kilka błędów w nazwach rybek :)

Posted

Dzięki za odpowiedź sorrki za nazwy co dopiero wchodzę w ten biotopo. Czyli nic nie muszę uzupełniać i mogę bazować na mrożonkach ?

Posted

Jeśli wsztystko to co opisałeś zmieści ci się w akwarium.. zakładam że ma 500-700 litrów. Jeśli chodzi o mrożonki karmienie tym ryb zawsze obardzone jest pewnym ryzykiem, nie wiadomo w jakim stanie te pokarmy dorarły do sklepowej zamrażarki. Uważałbym na larwę komara z uwagi na mozliwe otłuszczenie ryb. Takie cuda jak ochotka i tubifex zupełnie odpadają, mam nadzieję że masz tego świadomość ;]

Posted

Zbiornik ma niecałe 600l , larwe komara ograniczę do minimum. Tubifex i ochotkę nie planuje podawać. Póki co nie miałem problemu z mrożonkami więc jestem z nich bardzo zadowolony rybkom też smakuje i jak widać są zadowolone bo tarło goni za tarłem mimo że mam je od niedawna

Posted
Nie pasuje tu Otopharynx lithobathes który żywi się odchodami ryb, głównie roślinożernych.

Hej, sprawdzałem w bazie ryb i znalazłem ,że jest rybom mięsożerną tym też kierowałem się przy zakupie. Moje ryby częściowo w swojej diecie mają spirulinę mam nadzieje ,że to będzie wystarczyć.