Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy obsada ma sens?

Lethrinops marginatus red fin 5szt

Cynotilapia afra white top Galileya Reef 5szt

Melanochromis auratus 4szt

Pseudotropheus elongatus Chewere 6szt

Labeotropheus Trawawasae Chilumba 6szt

Akwarium 139x70x54

Zaczynam przygodę z malawi bardzo liczę na waszą pomoc

Opublikowano

Nie ma sensu. Łączenie Mbuny z non-Mbuna choć dopuszczalne na pewnych zasadach jak dla początkującego trochę karkołomne zadanie, które do Malawi może go zniechęcić a My tego nie chcemy ;). Oczywiście powyższe posty mówiące o diecie oddają jeden z nierozwiązywalnych problemów z ta obsadą. Rozumiem, ze kierowałeś się fotkami i uroda ryb ale tak się nie da. Najpierw poczytaj i jako początkujący zastanów się nad czymś bardziej standardowym. Swoja drogą ciekaw baniak ... z mniejsza mbuna można już w nim z powodzeniem się bawić. Pytanie zasadnicze zaczynasz z Malawi czy w ogóle akwarystyką a jak z Malawi to jakie są Twoje doświadczenia z rybami. Czy miałeś już pielęgnice ?

Opublikowano

Oczywiście ryby żyją w jednym jeziorze i ja osobiście nie zalecam tego łączenia tylko w zbiornikach osób zaczynających przygodę z Malawi a bardziej doświadczonym wskazuje ryzyka z tym związane i zasady których powinni się trzymać. Ryby żyją ze sobą w zbiorniku stanowiącym z tego co pamiętam prawie 1/10 powierzchni Polski do tego diabelnie głębokim gdzie rozstrzał pomiędzy głębokością bytowania ryb wynosi około 200 m ( przy gatunkach popularnych co najmniej 35 ). Wskazanie tego olbrzymiego akwanu jako argumentu jest lekko naciągnięte. Oczywiście są miejsca gdzie Mbuna z non-Mbuną wzajemnie bytują i takie sytuacje, że nawet gdy nie bytują ogromne podobieństwa miejsc w których żyją i pokarmów które spożywają nie wyklucza aby mogły żyć w jeziorze razem. Akwarium to jednak akwarium i należy się zastanowić czy w ogóle jezioro brać pod uwagę. I tak i nie. Nie możemy mieć głazu o powierzchni 40 m/kw i się wzorować dając gatunki które tam zaobserwujemy ale często możemy po identyfikować gatunki i stworzyć takie coś w swoim akwa jednak trzymając się zasad. Ot taki na szybkiego obrazowy przykład. Pływa razem na tej skale trochę gatunków mbuna, olbrzymi sum i Buccochromis. Mamy baniak 150 cm i ... suma nie damy bo musiałby się zagiąć sam ma 2 metry, Bucek ma 40 cm więc odpada a mbuna i tu rożnie. Terytorialne ryby rozłożone na skale w odległości 12 metrów dają rade ale jak je skupimy na 150 cm to przecież mamy zagwarantowane, że się zatłuką. Tak więc ostrożnie ;). łączyłem Aulonocara z wieloma gatunkami Mbuna łączyłem mojego Protomelasa z Mbuna prawie każde akwa ozdobne też tak obsadzałem próbowałem i w mniejszych i większych baniakach. Rezultaty są różne stąd też indywidualna ocena każdego przypadku aż się prosi. Nie powiem stanowcze NIE dla łączenia Mbuny z non-Mbuna i nie powiem stanowczego TAK. Na pewno jest to wykonalne i nie koniecznie niewskazane jednak wymagające trochę wiedzy i doświadczenia oraz rozmów ;).